Έξυπνο σπίτι σε ένα Σαββατοκύριακο - μέρος 2ο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο προηγούμενο άρθρο είχαμε αναλύσει τις ανάγκες ενός σύγχρονου σπιτιού

και τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου ανθρώπου και αν όλα αυτά είναι εφικτά  Η συνάντηση με τον Σχεδιαστή-Σύμβουλο

Ο Γιώργος συναντήθηκε με τον Σωκράτη ο οποίος είναι Systems Integrator και πιστοποιημένος KNX Partner. Η δουλειά του είναι να ενοποιεί τα διάφορα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα και τις διαφορετικές κτιριακές τεχνολογίες που πρέπει να συνυπάρχουν σε ένα κτίριο έτσι ώστε να συμπεριφέρονται σαν ένα σύστημα.

Ο Σωκράτης διερευνώντας τις ανάγκες του Γιώργου, τον ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες κτιριακές τεχνολογίες, οι απαιτήσεις του μπορούν να ικανοποιηθούν εύκολα και απλά, με μικρές επεμβάσεις  στην κατοικία ίσως ακόμα και σε ένα Σαββατοκύριακο και μάλιστα με δυνατότητα να επεκτείνει την κτιριακή εμπειρία σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνάμεις.

Ο Σωκράτης παρουσίασε στον Γιώργο τις κτιριακές τεχνολογικές λύσεις με τις οποίες στη συνέχεια δουλέψανε πάνω στις κατόψεις της κατοικίας του, προκειμένου να εκπληρωθούν οι ανάγκες/απαιτήσεις του.

smart home

Οι απαραίτητες «μικροχειρουργικές» επεμβάσεις

Αφού δουλέψανε μαζί ο Γιώργος και ο Σωκράτης, κατανοώντας και οι δύο, καλά, τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του έργου, όπως και τις δυνατότητες των διαθέσιμων κτιριακών τεχνολογιών, καταλήξανε ότι πρέπει να γίνουν οι παρακάτω επεμβάσεις στην κατοικία.

Αντικατάσταση του συμβατικού διακοπτικού υλικού με ασύρματες KNX συσκευές, τις γνωστές KNX RF συσκευές. Στην πρώτη εικόνα της επόμενης σελίδας, απεικονίζονται οι διάφορες ασύρματες ΚΝΧ συσκευές που μπορούν να αντικαταστήσουν γρήγορα και με ελάχιστη επέμβαση τους συμβατικούς διακόπτες που υπάρχουν στην κατοικία του Γιώργου προκειμένου να αποκτήσει την δυνατότητα να ελέγχει τα ηλεκτρικά φορτία όπως θέλει και από όποιο σημείο της κατοικίας θέλει.

Στη δεύτερη εικόνα της επόμενης σελίδας, βλέπουμε ότι ενώ με το συμβατικό υλικό ο Γιώργος απλώς ανοιγόκλεινε τα φώτα του σαλονιού του από τους τέσσερις συμβατικούς διπλούς διακόπτες που είχε, τώρα θα έχει μόνο μία ασύρματη συσκευή ΚΝΧ με δύο επαφές με οχτώ πλήκτρα ως  διεπαφή για το σαλόνι, ενώ θα χρειαστεί και ακόμα 3 ασύρματες ΚΝΧ συσκευές δύο επαφών ρελέ για τον υπόλοιπο φωτισμό.

Αν θέλει να έχει και άλλα σενάρια ή να ελέγξει και άλλα φορτία μπορεί να προσθέσει ακόμα ένα οκταπλό πλήκτρο με δύο επαφές. Οι επιλογές είναι θέμα σχεδιασμού. Στα σημεία που δεν υπάρχει εγκατεστημένος κάποιος διακόπτης ο Γιώργος μπορεί να χρησιμοποιήσει τους καινοτόμους διακόπτες που χρησιμοποιούν το πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο και δεν χρειάζονται ούτε καλώδια ούτε μπαταρίες.

Απλά θα τους κολλήσει ή θα τους βιδώσει εκεί που τους χρειάζεται, θα τους προγραμματίσει ο Σωκράτης και θα είναι έτοιμοι για λειτουργία. Τέλος ο Γιώργος μπορεί να έχει όσους ασύρματους ΚΝΧ ρευματοδότες θέλει, αφού το μόνο που έχει να κάνει είναι να τους κουμπώσει πάνω σε όποιους συμβατικούς ρευματοδότες θέλει να τους κάνει «έξυπνους».

Έτσι θα μπορεί να μετράει την ισχύ που καταναλώνει το κάθε ηλεκτρικό φορτίο, αλλά και να επιτηρεί αν το τροφοδοτούμενο φορτίο «είναι καλά στην υγεία του» αφού μπορεί να επιτηρεί αν ηλεκτρικά του χαρακτηριστικά είναι εντός των ονομαστικών τιμών του. Σε περίπτωση που δεν είναι, μπορεί να ειδοποιηθεί για το σχετικό τεχνικό πρόβλημα άμεσα. Επίσης μπορεί να ενεργοποιεί κάποια ηλεκτρικά φορτία μόνο όταν το ρεύμα είναι οικονομικό για εξοικονόμηση χρημάτων (π.χ. το πλυντήριο πιάτων και ρούχων).

smarthome2

Εγκατάσταση μίας ενσύρματης συσκευής ΚΝΧ, που είναι θερμοστάτης/υγραστάτης/αισθητήρας ποιότητας αέρα (CO2), σε κάθε δωμάτιο/χώρο που έχει μία ελεγχόμενη (μεKNX PI/ PWMControl) θερμοϋδραυλική ζώνη. Με τον τρόπο αυτό ο Γιώργος θα αποκτήσει πλήρη έλεγχο της θέρμανσης της κατοικίας του, θα μπορεί να έχει διαφορετικές προδιαγραφές λειτουργίας ανά χώρο, να τρέχει σενάρια θέρμανσης και φυσικά να ενεργοποιεί/απενεργοποιεί την θέρμανση, ακόμα και όταν είναι εκτός της κατοικίας του, μέσω μίας οπτικοποίησης που μπορεί να έχει του κινητό του τηλέφωνο. Επίσης μέσω της επιτήρησης του διοξειδίου του άνθρακα ο Γιώργος θα ξέρει κάθε πότε θα πρέπει να ανανεώνει τον αέρα της κατοικίας του. Αν το επιθυμεί θα μπορούσε το ηχοσύστημα να τον ενημερώνει μέσω ενός ηχητικού μηνύματος κάθε φορά που το διοξείδιο του άνθρακα ξεπερνάει μία μη επιθυμητή στάθμη. 

smarthome3

Εγκατάσταση μίας ενσύρματης συσκευής ΚΝΧ, που εκπέμπει IR κωδικούς, ανά χώρο που έχει  κλιματιστική μονάδα,προκειμένου ο Γιώργος να ελέγξει τον κλιματισμό των δωματίων της κατοικίας του όπως θέλει  και από όπου θέλει, ακόμα και όταν δεν είναι στην κατοικία του.

Ενοποίηση μέσω κατάλληλης διεπαφής (gateway) του συστήματος ασφαλείας της κατοικίας, με την εγκατάσταση ΚΝΧ. Έτσι, όλα τα αισθητήρια του συστήματος ασφαλείας (μαγνητικές επαφές, ραντάρ, ανιχνευτές καπνού, ανιχνευτές διαρροής νερού κτλ) θα γίνουν μέρος του κτιριακού αυτοματισμού με τεράστια οφέλη για τον Γιώργο. Για παράδειγμα, κάθε φορά που τον χειμώνα ή το καλοκαίρι ανοίγει ένα παράθυρο σε ένα δωμάτιο, το σύστημα ασφαλείας μέσω της μαγνητικής επαφής του, θα ενημερώνει τον θερμοστάτη ΚΝΧ του δωματίου και αυτός με την σειρά του θα διακόπτει αντίστοιχα την θέρμανση ή την ψύξη του δωματίου, πράγμα το οποίο σημαίνει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον κάθε φορά που κάποιο εξωτερικό ραντάρ αισθάνεται κάποια κίνηση και είναι βράδυ, τα αντίστοιχα εξωτερικά φώτα μπορούν να ανάβουν για λόγους ασφαλείας. Όταν χτυπάει ο συναγερμός και είναι βράδυ μπορούν να ανοίξουν όλα τα ρολά και να γίνει πλήρης εσωτερική και εξωτερική φωταψία. Ο Γιώργος κοιτάζοντας την οπτικοποίηση που θα έχει στην ταμπλέτα του, θα μπορεί να ξέρει από οπού και αν βρίσκεται σε τι κατάσταση είναι τα παράθυρα, οι μπαλκονόπορτες και τα ρολά της κατοικίας του και γενικότερα την κατάσταση όλων των αισθητηρίων του συστήματος ασφαλείας. Ειδικότερα το καλοκαίρι που ο Γιώργος είναι διακοπές και είναι ενεργοποιημένη η εξομοίωση παρουσίας, το σύστημα ΚΝΧ μπορεί να οπλίζει/αφοπλίζει τις διάφορες ζώνες του συστήματος ασφαλείας προκειμένου να ανοίγει και να κλείνει τα ρολά χωρίς να χτυπάει ο συναγερμός.

smarthome1

Ενοποίηση του ασύρματου ηχοσυστήματος SONOS με το σύστημα κτιριακού αυτοματισμού ΚΝΧ. Ο Γιώργος ως γνήσιος ΙΟΤ γκατζετάκιας, έχει εδώ και καιρό αγοράσει μερικά SONOS για να ακούει την αγαπημένη του μουσική και τους αγαπημένους σταθμούς ράδιο μέσω Internet. O Σωκράτης με χαρά τον ενημέρωσε ότι είναι πολύ εύκολη η ενοποίηση του συστήματος SONOS με το ΚΝΧ μέσω της κατάλληλης διεπαφής (gateway). Με την ενοποίηση αυτή ο Γιώργος θα αξιοποιήσει το ηχοσύστημα του και για άλλους λόγους εκτός από το να ακούει μουσική. Μηνύματα όπως «Προσοχή! Διαρροή νερού στο υπόγειο», «Προσοχή! Διαρροή αερίου στην κουζίνα»,  «Προσοχή! Το διοξείδιο του άνθρακα ξεπέρασε τα επιτρεπτά όρια, παρακαλώ εξαερίστε το χώρο» είναι μόνο μία ιδέα από την ποικιλία και το σύνολοτων μηνυμάτων που μπορούν να ηχογραφηθούν και να παίζουν κατά συνθήκη και περίπτωση. Επιπλέον, όταν ο Γιώργος είναι διακοπές και η εξομοίωση παρουσίας είναι ενεργοποιημένη μπορεί το ηχοσύστημα, εσωτερικά της κατοικίας να παίζει μουσική ή ηχογραφημένες κουβεντούλες, ενώ από τα εξωτερικά ηχεία να ακούγονται μέχρι και σκυλιά που γαυγίζουν θυμωμένα χωρίς αυτά να υπάρχουν.Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι ο Γιώργος μπορεί όποτε θέλει να προσθέσει νέα ασύρματα ηχεία SONOS του χωρίς επεμβάσεις ανακαίνισης.

Εγκατάσταση του ασύρματου συστήματος φωτισμού HUE της Philips και ενοποίησή του, μέσω κατάλληλης διεπαφής (gateway) με το σύστημα κτιριακού αυτοματισμού ΚΝΧ. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του συστήματος αυτού, είναι ότι είναι ασύρματο και δεν χρειάζεται να περάσει κάποιος νέα καλώδια για να το εγκαταστήσει. Φτάνει η τροφοδοσία των 230 Volts. Το τελικό αποτέλεσμα είναι σκέτη μαγεία όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα.

smart home

Με την ενοποίησή του με το σύστημα ΚΝΧ, ο Γιώργος θα μπορεί να τρέχει ότι σενάριο φωτισμού θέλει στην κατοικία του, να χρησιμοποιεί τους λαμπτήρες για σήμανση τεχνικών προβλημάτων, για παράδειγμα όταν υπάρχει μία διαρροή νερού οι λαμπτήρες θα μπορούσαν να γίνονται μπλε και μερικοί να αναβοσβήνουν. Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι ο Γιώργος μπορεί όποτε θέλει να προσθέσει νέα φωτιστικά σημεία στην κατοικία του χωρίς επεμβάσεις ανακαίνισης.

 

Εγκατάσταση ενός κτιριακού Server με ενσωματωμένα ΚΝΧ webservices. Έτσι ο Γιώργος, θα μπορεί να επιτηρεί και να ελέγχει την κατοικία του από οπουδήποτε στον κόσμο μέσω της οπτικοποίησης που του προσφέρει ο κτιριακός server, θα μπορεί να λαμβάνει emails για τα διάφορα σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στην κατοικία του, θα μπορεί να επικοινωνεί με οποιαδήποτε συσκευή IP έχει στην κατοικία του από τον κόσμο του IOTόπως τα SmartTV του, το νέο του IP πλυντήριο ρούχων, και γενικότερα με οποιοδήποτε ΙΟΤ συσκευή θέλει να εγκαταστήσει στην κατοικία του, είτε τώρα είτε στο μέλλον, αφού ο κτιριακός server του θα λειτουργεί και ως ΙΟΤ διεπαφή (gateway).

Συμπεράσματα

Με τις υπάρχουσες κτιριακές τεχνολογίες και κατόπιν σχολαστικής διερεύνησης αναγκών και σχεδιασμού, οποιοδήποτε υφιστάμενο κτίριο μπορεί να μετατραπεί, με ελάχιστες επεμβάσεις ανακαίνισης και σε μικρό χρονικό διάστημα, σε ένα έξυπνο, πράσινο, οικονομικό, άνετο και λειτουργικό κτίριο, εκπληρώνοντας με τον καλύτερο οικονομοτεχνικό τρόπο τις ανάγκες του ιδιοκτήτη/χρήστη του. Τεχνολογίες καινοτόμες και ανοιχτές όπως το ΚΝΧ, που υποστηρίζεται σήμερα από περισσότερα από 400 brands παγκοσμίως, προσφέρουν εκπληκτικές δυνατότητες δημιουργίας υπέροχων κτιριακών εμπειριών, προσφέροντας στα κτίρια τεχνολογική μακροβιότητα, ευελιξία και προσαρμογή σε ότι νέο μας επιφυλάσσει το τεχνολογικό κτιριακό μέλλον και αν σχεδιαστούν σχολαστικά και σωστά, γιατί όχι και σ’ ένα σαββατοκύριακο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας