Τεχνολογία lifestyle και συστήματα συναγερμού σε εν δυνάμει συμπόρευση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Είναι γεγονός, ότι στο εξής ολοένα και περισσότερο

θα διαπιστώνουμε ότι η τεχνολογία lifestyle και τα συστήματα ασφάλειας γενικότερα θα συμπορεύονται, μιας και αυτό είναι απαίτηση των πελατών. Ποια θα είναι όμως η θέση, ειδικότερα των συστημάτων συναγερμού σε αυτή τη συμπόρευση;

Άρθρο του Δημήτρη Θωμαδάκη στο security manager...

Η ευρύτερη αγορά της τεχνολογίας lifestyle – δηλαδή των τεχνολογικών προϊόντων που δεν θεωρούνται επαγγελματικά – εξελίσσεται συνεχώς. Παράλληλα, δημιουργούνται πολλά νέα τεχνολογικά startups, όπου ασχολούνται με τις ανάγκες των smart homes και γενικότερα των έξυπνων κτιρίων και μαζί με τις παραδοσιακές εταιρίες αυτού του χώρου προσφέρουν ολοένα και μεγαλύτερη ώθηση στη συγκεκριμένη αγορά. Ένας επιμέρους τομέας των έξυπνων κτιρίων είναι σαφώς και οι υποδομές ασφάλειας και σίγουρα η ανάπτυξη αυτής της αγοράς προσφέρει νέες επαγγελματικές ευκαιρίες για τους integrators, αλλά και τους μικρότερους εγκαταστάτες των συστημάτων ασφαλείας.

Εδώ και χρόνια, η βάση για μια ολοκληρωμένη λύση ασφάλειας, ιδιαίτερα σε μια οικιακή αλλά και επαγγελματική εγκατάσταση, είναι το σύστημα συναγερμού. Η τεχνολογία των συστημάτων συναγερμού διαθέτει σήμερα ένα μεγάλο εύρος επιλογών ανάλογα με του που απευθύνεται, δηλαδή από εγκαταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας με σημαντικές απαιτήσεις ασφαλείας, μέχρι τυπικές επιχειρήσεις εμπορίου και βιομηχανίας αλλά και οικιακούς χρήστες που μπορεί να συνδυάζουν συστήματα παρακολούθησης.

syn24

Τα τελευταία χρόνια, το τοπίο της τεχνολογίας αλλάζει συνεχώς και επηρεάζεται από την υψηλή ταχύτητα των επικοινωνιών, την ευελιξία των τεχνολογικών υποδομών, την φορητότητα και φυσικά τους ισχυρότερους επεξεργαστές. Αυτές οι τεχνολογικές καινοτομίες, βρίσκονται παντού και τυχαίνουν όλο και μεγαλύτερης αποδοχής. Η τεχνολογία διαμορφώνει σήμερα ένα σημαντικό μέρος της κοινωνικό-οικονομικής υποδομής, ενώ η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο σε μια κοινωνία που θέλει να κάνει βήματα προς τα εμπρός. Σε όλο αυτό το περιβάλλον, η ασφάλεια είναι ένα απαραίτητο συστατικό και ειδικότερα οι σύγχρονες λύσεις συστημάτων συναγερμού που εστιάζουν στη συμμόρφωση των προτύπων που απαιτούνται μπορούν να αποτελέσουν μια αποτελεσματική λύση και να αποτελέσουν μέρος της τεχνολογικής καθημερινότητας πολλών περισσότερων χρηστών.

Διατήρηση προτύπων ασφάλειας και επιπρόσθετων lifestyle χαρακτηριστικών

Το έξυπνο σπίτι σε συνδυασμό με το Internet of Things τείνουν ως τεχνολογικές τάσεις να αποτελέσουν ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Όμως οι μέχρι τώρα προσδοκίες όσον αφορά τις μαζικές αγορές εκ μέρους των πελατών, δεν έχουν επαληθεύσει τον θόρυβο που έχει γίνει σε επικοινωνιακό επίπεδο. Η κυρίαρχη αιτία είναι η έλλειψη διαλειτουργικότητας ανάμεσα σε διαφορετικές οικιακές συσκευές και ενός ξεκάθαρου οικοσυστήματος, όπου θα συνδέονται όλες οι συσκευές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από την μια πλευρά να υπάρχει σύγχυση του τελικού χρήστη-πελάτη και από την άλλη να παρατηρείται καθυστέρηση εισόδου μαζικής διάθεσης στην αγορά των λύσεων αυτού του τομέα.

Αντίθετα, βλέπουμε μια σημαντική αύξηση στα διασυνδεδεμένα συστήματα, τα οποία δεν αποτελούν μέλη ενός ευρύτερου οικοσυστήματος, αλλά συνδέονται μέσω IP και cloud υπηρεσιών, με στόχο να βελτιώσουν την αξία και την εμπειρία χρήσης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και πολλά συστήματα οικιακής ασφάλειας και ειδικότερα συστήματα συναγερμού όπου προσφέρουν πλέον διαδραστικότητα με τα smartphones μέσω εφαρμογών, με άμεσες ειδοποιήσεις συμβάντων και streaming video μέσω IP κάμερας. Αυτά τα πρόσθετα χαρακτηριστικά δίνουν στους οικιακούς χρήστες τον έλεγχο της ασφάλειας του σπιτιού του, χωρίς να επηρεάζουν οποιεσδήποτε άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες παρακολούθησης ασφαλείας που ίσως έχουν ήδη εγκατασταθεί.

syn19

Η αύξηση μάλιστα των ασύρματων αισθητήρων ασφαλείας, μπορεί να κάνει την εγκατάσταση των διασυνδεδεμένων οικιακών συστημάτων ασφαλείας πιο εύκολη από ποτέ. Οι ασύρματοι αισθητήρες είναι ιδανικοί για την κάλυψη μεγάλων περιοχών και με τη δυνατότητα γρήγορης τοποθέτησης αλλά και ενσωμάτωσης σε συστήματα οικιακού αυτοματισμού, αυξάνουν την ελκυστικότητα των διασυνδεδεμένων smart homes. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι τελικοί χρήστες δεν χρειάζεται να επιλέξουν μεταξύ τεχνολογιών lifestyle και επαγγελματικών συστημάτων συναγερμού, καθώς είναι εφικτό να έχουν και τα δύο. Σήμερα, υπάρχουν συστήματα που μπορούν να προσφέρουν παρακολούθηση του σπιτιού, οικιακούς αυτοματισμούς και άλλα χαρακτηριστικά lifestyle τεχνολογίας, που είναι επίσης συμβατά με τα πρότυπα EN και προσφέρονται για ολοκληρωμένες λύσεις με δυνατότητα σύνδεσης με κεντρικούς σταθμούς ελέγχου σημάτων. Όσο τα πρότυπα ασφαλείας συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην ποιότητα που προσφέρουν και δεν εμποδίζουν την αύξηση των χαρακτηριστικών εκτός της ασφάλειας και των ενσωματωμένων λύσεων διασυνδεδεμένου σπιτιού, τότε είναι εφικτό να συνεχίσει να ενισχύεται η καινοτομία και να μην επηρεάζονται οι επιλογές των καταναλωτών.

Η κύρια διαφορά σε αυτό το νέο τοπίο διασυνδεδεμένων σπιτιών είναι ο τρόπος που οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται τα οφέλη των διασυνδεδεμένων συστημάτων και αναλαμβάνουν πιο ενεργό ρόλο στην επιλογή προϊόντων και υπηρεσιών. Η ασφάλεια μπορεί τώρα να θεωρηθεί ως μια πρόταση προστιθέμενης αξίας, αντί για μια απλά αναγκαία αγορά και όσοι είναι ικανοί να προωθήσουν αυτά τα νέα οφέλη, θα αποκτήσουν σημαντικό πλεονέκτημα κατά της πιο παραδοσιακής προσέγγισης πωλήσεων.

Προσδοκίες πελατών

Οι πελάτες επιζητούν όλο και περισσότερο να παρακολουθούν όλες τις παραμέτρους της οικιακής ασφάλειας από τις φορητές συσκευές τους. Συγκεκριμένα επιθυμούν να παρακολουθούν τις εσωτερικές και εξωτερικές κάμερες με video και ήχο, να λαμβάνουν ειδοποιήσεις από τους αισθητήρες κίνησης στις πόρτες και στα παράθυρα, μαζί με τους συναγερμούς καπνού, φωτιάς, νερού κ.α. Θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού, ακόμα και να συνομιλούν με ανθρώπους εντός και εκτός σπιτιού και όλα αυτά από το κινητό ή το tablet τους. Εκτός από να προσφέρουν ασφάλεια, τα συστήματα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για παρακολούθηση των παιδιών, ώστε όπου και αν βρίσκεται ο πελάτης, είτε μέσα ή έξω από το σπίτι του, να ξέρει ότι τα αγαπημένα του πρόσωπα είναι ασφαλή. Για τον κάθε άνθρωπο το σπίτι του είναι ότι πολυτιμότερο πράγμα έχει και πάντα νιώθει άγχος όταν βρίσκεται μακριά και δεν μπορεί να ελέγξει τι γίνεται μέσα σε αυτό.

syn20

Τα σύγχρονα συστήματα οικιακά ασφάλειας που έχουν ενταχθεί σε αυτό που ονομάζουμε ευρύτερη καταναλωτική αγορά ή lifestyle τεχνολογία, έχουν σκοπό να ειδοποιούν τον χρήστη για οποιοδήποτε κίνδυνο προκύψει όταν αυτός βρίσκεται μακριά. 

Ένα σύστημα αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να ειδοποιεί τον χρήστη αμέσως μόλις ανιχνεύσει παραβάτη στην αυλή, καπνό στην κουζίνα, πλημμύρα στο μπάνιο ή μονοξείδιο του άνθρακα από τον θερμοσίφωνα. Πρέπει να στείλει αμέσως την ειδοποίηση στο κινητό του και στα κινητά των επιλεγμένων έμπιστων ανθρώπων του, ώστε να μπορέσει να γίνει κάτι για την πρόληψη ή αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Η εγκατάσταση και η ρύθμιση των συστημάτων πρέπει να είναι εύκολη. Ένα κεντρικό gateway hub μπορεί να συνδέεται στον οικιακό ασύρματο router και από εκεί σε όλες τις υπόλοιπες συσκευές. Όταν οποιαδήποτε συσκευή παρακολούθησης ή κάμερα ενεργοποιείται, ο πελάτης λαμβάνει ειδοποίηση στο κινητό του με μήνυμα, email ή κλήση. Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι προσδοκίες των πελατών σήμερα.

Υβριδική πλατφόρμα

Το smart home ή αλλιώς οικιακός αυτοματισμός, αποτελεί ένα πιο πολυσυζητημένα τεχνολογικά θέματα που μπορούμε να εντάξουμε στην ευρεία καταναλωτική αγορά και αρχίζει να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικιακή ασφάλεια. To να επιτευχθεί η σύγκλιση της ασφάλειας του smart home σε ένα ενιαίο σύστημα είναι σίγουρα ένα στόχος που επιφέρει πολλά οφέλη στη πράξη όμως οι τεχνικές απαιτήσεις αυτής της ενσωμάτωσης δεν είναι πάντα εύκολη.

Η αυξανόμενη διαθεσιμότητα λύσεων για υβριδικά συστήματα ανοίγει έναν πιο ομαλό δρόμο προς τα μέγιστα οφέλη τόσο του αυτοματισμού όσο και της ασφάλειας μέσα σε ένα σπίτι.

syn23

Καθώς ο κόσμος στρεφόταν παραδοσιακά σε συστήματα συναγερμού για να προστατέψουν την περιουσία και τους αγαπημένους τους, πολλοί στρέφονται τώρα στον οικιακό αυτοματισμό για να προσθέσουν περισσότερη άνεση και έλεγχο στην καθημερινότητα τους. Πρόσφατη έρευνα εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά smart homes θα μεγαλώσει κατά 17% μέχρι το 2020 και σημειώνει ότι τα συστήματα ασφαλείας και ελέγχου πρόσβασης, μαζί με τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, οδηγούν περισσότερο αυτή την ανάπτυξη.

Ενσωματώνοντας ηλεκτρικές συσκευές, τα συστήματα smart home μπορούν να ελέγχουν το φωτισμό, τους θερμοστάτες, τη θέρμανση, τον εξαερισμό, τον κλιματισμό, την ύδρευση, την υγρασία, και τις σχετικές οικιακές συσκευές, όπως επίσης τα συστήματα ασφαλείας, που περιλαμβάνουν κλειδαριές για πόρτες και κεντρικές πύλες. Μπορούν να συνδέονται μέσω οικιακού δικτύου με υπολογιστή ή μέσω Internet. Το τελικό ενσωματωμένο σύστημα επιτρέπει στις ηλεκτρονικές και οικιακές συσκευές να επικοινωνούν μεταξύ τους και στους χρήστες να επικοινωνούν με αυτές τις συσκευές, επιτυγχάνοντας το στόχο υψηλότερης άνεσης, αποδοτικότερης ενέργειας και ασφάλειας. Η ενσωμάτωση αυτών των διάσπαρτων συστημάτων έχει οδηγήσει στη σύγκλιση της ασφάλειας με τις τεχνολογίες lifestyle

Παρ’όλα αυτά δεν είναι πάντα ξεκάθαρο πως μπορούν να έρθουν πιο κοντά ο οικιακός αυτοματισμός και η ασφάλεια, σε ένα ενιαίο περιβάλλον. Η δυσκολία του ζητήματος είναι το πρωτόκολλο ασύρματης δικτύωσης. Τυπικά, η επιλογή ασύρματου πρωτοκόλλου για το σπίτι ή τη μικρομεσαία επιχείρηση, περιλαμβάνει βελτιστοποίηση είτε για οικιακό αυτοματισμό είτε για ασφάλεια, ή χρήση δύο ξεχωριστών συστημάτων που λειτουργούν αυτόνομα. Καμία προσέγγιση δεν είναι ιδανική, ενώ κάποιες απόψεις λένε ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος, που επιτρέπει στους τελικούς χρήστες να απολαμβάνουν μεγαλύτερη άνεση, έλεγχο και να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Με μία υβριδική προσέγγιση, οι οικιακοί χρήστες αλλά και οι ιδιοκτήτες μιας επαγγελματικής εγκατάστασης μπορούν να απολαμβάνουν την ευελιξία και τα οφέλη ενός ανοικτού πρωτοκόλλου για εφαρμογές οικιακού αυτοματισμού και παράλληλα την ισχυρή αξιοπιστία και τις εξελιγμένες δυνατότητες ενός αυτόνομου πρωτοκόλλου για την ασφάλεια. Ολόκληρο το ενοποιημένο περιβάλλον, που περιλαμβάνει τα συστήματα αυτοματισμού και ασφάλειας, μπορεί να ελέγχεται μέσω μίας ολοκληρωμένης mobile εφαρμογή. Αυτή η υβριδική επιλογή επιτρέπει την υλοποίηση μίας ολοκληρωμένης πλατφόρμας, βελτιστοποιημένη τόσο για την ασφάλεια όσο και για οικιακό αυτοματισμό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Το video της εβδομάδας