Αυτόματη περιπολία με μη επανδρωμένο αεροσκάφος – Drone

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Tα τελευταία χρόνια τα drones έχουν μπει δυναμικά στις ζωές μας

και βρίσκουν πολυάριθμες εφαρμογές σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας. Από την επιστημονική έρευνα έως την αεροφωτογράφιση και από την φύλαξη και ασφάλεια, έως το απλό παιχνίδι. ΣτηMindCore, ακολουθώντας τις ανάγκες της εποχής, προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στην πρόοδο του τομέα της φύλαξης και ασφάλειας, με την ανάπτυξη του συστήματος αυτόματης περιπολίας “Nyx”.

drone1

Γιώργος Παπαβασιλείου

Μηχανικός Αυτοματισμού

MindCore – www.mindcore.gr

 

Ιστορική αναδρομή

Η ιστορία των Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, γνωστά και ως UAVs ή Drones, ξεκινά από τα τέλη του 5ου αιώνα. Στην Κίνα, ο μηχανικός Lu Ban εφευρίσκει ένα ξύλινο μηχανικό πτηνό που μπορούσε να αιωρείται, ενώ παράλληλα, στην Ελλάδα, ο μηχανικός Αρχύτας, επινοεί μια παρόμοια εφεύρεση, την «πετομηχανή» ή «περιστερά», ένα μηχανικό πτηνό που κινούνταν με μηχανισμό συμπίεσης του αέρα. Στη συνέχεια οι μη επανδρωμένες πτήσεις βρήκαν εφαρμογές σε πολεμικούς σκοπούς, από τους στρατιωτικής χρήσης μεσαιωνικούς κινεζικούς χαρταετούς έως τον βομβαρδισμό της Βιέννης το 1849 με μη επανδρωμένα αερόστατα. Από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξής, η ανάπτυξη των drones υπήρξε τεράστια, αλλά κυρίως στον στρατιωτικό τομέα. Σήμερα οι ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της ηλεκτρονικής και της πληροφορικής, η πτώση των τιμών των υλικών και η διάδοση της γνώσης, βοήθησαν στην εξάπλωση των drones σε εμπορικούς τομείς.

Κάποια από τα πεδία εφαρμογών είναι:

 • Αεροφωτογράφιση και χαρτογράφηση.
 • Ασφάλεια.
 • Γεωργία ακριβείας.
 • Έρευνα και διάσωση.
 • Περιβάλλον.
 • Διανομή προϊόντων.
 • Διασκέδαση.

Τα τελευταία χρόνια με την έξαρση της εγκληματικότητας, οι ανάγκες για εξειδικευμένες υπηρεσίες ασφάλειας πολλαπλασιάστηκαν. Έτσι αναζητούνται λύσεις σε νέες τεχνολογίες και μια από αυτές, πολλά υποσχόμενη, είναι τα drones. Εστιάζοντας στον τομέα της ασφάλειας, δημιουργήθηκε το “Nyx” που κατασκευάζεται στη MindCore.

Περιγραφή του συστήματος:

Το Nyx είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο  σύστημα περιπολίας και επίβλεψης χώρων με drone. Αποτελείται από 3 βασικά μέρη: Κλωβό εδάφους (ground base), σταθμό ελέγχου (control station) και drone.
Ο κλωβός εδάφους είναι το μέρος του συστήματος που παρέχει στο drone προστασία από καιρικά φαινόμενα, αυτόματη φόρτιση των μπαταριών και 24ωρο έλεγχο καλής λειτουργίας. Διαθέτει embedded systems για επεξεργασία δεδομένων από την τηλεμετρία του drone και τους αισθητήρες του κλωβού. Επίσης εκτελούνται πρωτόκολλα  επικοινωνίας με τον σταθμό ελέγχου. Η διακριτική του σχεδίαση μας επιτρέπει την εγκατάσταση σε εξωτερικούς χώρους, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης πάνω σε όχημα. Για την προστασία του drone ο κλωβός διαθέτει μετεωρολογικό σταθμό, αποτρέποντας πτήσεις σε ακραίες συνθήκες.

Ο σταθμός ελέγχου είναι το τερματικό που φιλοξενεί το software ελέγχου-επιτήρησης του συστήματος. Συνδέεται δικτυακά με τον κλωβό και μπορεί να βρίσκεται στον ίδιο χώρο ή απομακρυσμένα. Με την είσοδο ειδικού ptz controller, ο χειριστής μπορεί να επέμβει στην διεργασία παίρνοντας τον έλεγχο. Στο interface του σταθμού ελέγχου υπάρχουν όλα τα δεδομένα οπτικοποιημένα,  ώστε να σχηματίζεται πλήρης εικόνα για την κατάσταση του συστήματος. Παράλληλα το σύστημα ενημερώνει συνεχώς την βάση δεδομένων για κάθε συμβάν, κρατώντας αναλυτικό ιστορικό.

Το drone είναι το ιπτάμενο μέρος. Πραγματοποιεί πλήρως αυτόνομες πτήσεις σε προκαθορισμένα σημεία στο χώρο. Χρησιμοποιεί “έξυπνο” σύστημα μηχανικής όρασης για προσγείωση ακριβείας, ενώ εκτελεί αυτοδιάγνωση και επιστρέφει για προσγείωση αν διαπιστωθεί σφάλμα, όπως χαμηλή μπαταρία, απώλεια φέρουσας συχνότητας, κ.α. Η κίνησή του περιορίζεται στον χώρο ελέγχου με γεωφράκτη (geofence), ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες να βρεθεί σε λάθος ή απομακρυσμένο σημείο.


drone2

Τα πλεονεκτήματα και τα προβλήματα που δίνει λύσεις

Μια σειρά από δυναμικά χαρακτηριστικά που ενσωματώνει το σύστημα επιτρέπουν την επίλυση πολλών θεμάτων σε εφαρμογές και έργα ασφάλειας. Συγκεκριμένα το σύστημα προσφέρει:

Αμεσότητα: Το γεγονός ότι το Nyx βρίσκεται εγκατεστημένο στο χώρο επίβλεψης και χρειάζεται μόλις 20sec για απογείωση από κατάσταση αναμονής, το καθιστούν πρωτοπόρο στην άμεση επέμβαση. Μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να στείλει πληροφορίες-εικόνα στο ΚΛΣ. Σε auto mode απογειώνεται αυτόματα και καταγράφει το συμβάν μειώνοντας τον χρόνο απόκρισης στο ελάχιστο.

Ευελιξία: Επιτήρηση τυφλών, δυσπρόσιτων σημείων, που συμβατικές κάμερες αδυνατούν να καλύψουν ή η κάλυψη είναι οικονομικά ασύμφορη.

Επαλήθευση συμβάντος: Οι ψευδείς συναγερμοί αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον χώρο της ασφάλειας. Η άμεση απόκριση και η ευελιξία του Nyx, συντελούν στην γρήγορη και αξιόπιστη αξιολόγηση του συμβάντος από το ΚΛΣ.

24ωρη κάλυψη: Το σύστημα πραγματοποιεί αυτόματες προληπτικές περιπολίες σε προκαθορισμένους χρόνους, επιτυγχάνοντας 24ωρη κάλυψη του χώρου.

Ασφάλεια προσωπικού: Το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί πάνω σε όχημα, δίνοντας στον φύλακα τη δυνατότητα να πραγματοποιεί περιπολίες και έλεγχο χώρων χωρίς να βγει από αυτό. Το drone απογειώνεται με εντολές του φύλακα, στέλνει πληροφορίες σε tablet, πραγματοποιεί τον έλεγχο και επιστρέφει στην θέση αναμονής. Έτσι διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα του προσωπικού σε περίπτωση ένοπλης διάρρηξης ή παρόμοιου συμβάντος, και ο έλεγχος εκτελείται ταχύτατα και διακριτικά.

Οικονομία: Με το Nyx ελαττώνονται πολύ οι δαπάνες χρόνου και χρήματος λόγω του χαμηλού κόστους συντήρησης, των μειωμένων δρομολογίων και καυσίμων όπως επίσης και του ταχύτερου χρόνου περιπολίας.

 Μελλοντικοί στόχοι

Για το προσεχές μέλλον υπάρχει πρόβλεψη ώστε το σύστημα να εξελιχθεί και να προσφέρει αυτόματη εκμάθηση του χώρου ελέγχου και των ιδιαιτεροτήτων του, με τη βοήθεια αλγόριθμου επεξεργασίας δεδομένων από συνεχόμενες αυτόνομες πτήσεις καθώς και εκτέλεση αλγορίθμων απώλειας αντικειμένων (missing object detection). Επίσης αναμένεται να επιτυγχάνει διαχείριση σμήνους drones.

Πηγή: securitymanager.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Το video της εβδομάδας