• 28 Απριλίου 2017
 • 8121

Rack - Η καρδιά ενός δικτύου - Λεπτομέριες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Rack είναι η καρδιά μιας εγκατάστασης δομημένης καλωδίωσης.

ή γενικότερα, η καρδιά μιας εγκατάστασης ασθενών ρευμάτων του χώρου μας, είτε αυτός είναι κατοικία είτε είναι επαγγελματικός χώρος.

Εκεί καταλήγει το οριζόντιο - κατακόρυφο δίκτυο καλωδιώσεων, οι διασυνδέσεις με τυχόν άλλα Rack στον ίδιο χώρο ή σε διαφορετικό όροφο. Εκεί θα ξεκινήσουν ή θα τερματιστούν οι οπτικές ίνες, μιας εγκατάστασης οπτικών ινών. Εκεί θα τοποθετηθεί γενικότερα ο Παθητικός ή ο ενεργός εξοπλισμός που χρειάζεται το τοπικό μας δίκτυο, όχι απλά για να λειτουργήσει, αλλά και για να είναι τακτοποιημένο τεχνικά και άψογο αισθητικά...

Server Rack

Θα κάνουμε μια περίληψη ορισμών όπως:

Οριζόντιο δίκτυο ονομάζεται η καλωδίωση Ethernet (UTP) που ξεκινά από το Rack και καταλήγει στον ίδιο όροφο του κτιρίου μας, σε όλες τις θέσεις εργασίας.

diktio

Κάθε θέση εργασίας χρειάζεται από ένα τουλάχιστον καλώδιο UTP και ανάλογα τις απαιτήσεις αυτό αυξάνεται. Κάθε θέση εργασίας, μπορεί να έχει από έναν υπολογιστή και μια τηλεφωνική συσκευή, αλλά μπορεί να έχει και έναν δικτυακό εκτυπωτή ή μια άλλη συσκευή δικτύου δικτυακό φωτοτυπικό, σκάνερ δεύτερο υπολογιστή και πολλά άλλα. Κάθε συσκευή χρειάζεται και από ένα καλώδιο έως το Rack.

Κατακόρυφο δίκτυο ονομάζουμε την καλωδίωση που διασυνδέει τα Rack των ορόφων του κτιρίου μας, μεταξύ τους. Είτε αυτά είναι σε διαφορετικό όροφο, είτε στον ίδιο (αν οι αποστάσεις της καλωδίωσης είναι μεγάλες). Διασύνδεση γίνεται για να μπορεί σε ένα τοπικό μεγάλο δίκτυο, ο κάθε όροφος ή κάθε Rack (καλύτερα) να βλέπει το άλλο. Καλύπτει είτε τηλεφωνία, είτε οπτικές διασυνδέσεις, είτε δεδομένων

Οπτικές διασυνδέσεις χρησιμοποιούμε όταν έχουμε μεγάλο όγκο δεδομένων, που δεν δύναται να μεταφερθούν με καλώδια UTP, η μάλλον γίνεται, αλλά θα χρειαζόταν τεράστιος αριθμός καλωδίων UTP και θέλουμε να τον μεταφέρουμε από το ένα Rack σε ένα άλλο.

Optiskie tikli

Μια οπτική ίνα μπορεί να μεταφέρει δεδομένα όσα θα μπορούσαν να μεταφέρουν ακόμη και εκατοντάδες καλώδια UTP !! Εκτός του όγκου των δεδομένων, είναι και αρκετά μεγαλύτερες οι ταχύτητες με τις οποίες θα μεταφερθούν τα δεδομένα μας!

Παθητικός εξοπλισμός σε ένα Rack είναι ο εξοπλισμός που δεν τροφοδοτείται με ρεύμα! Αυτός μπορεί να είναι: τα Patch Panel μας, όπου σε αυτά θα τερματιστούν όλα τα καλώδια UTP, οι οδηγοί καλωδίων, τα ράφια,

Patch Panel, είναι το εξάρτημα όπου τερματίζονται σε αυτό όλα τα καλώδια UTP. Τα Patch Panel συνήθως έχουν φάρδος 19’’ και αυτό για να στηριχθούν επάνω στο Rack.

PP CAT6

Τα Patch Panel βγαίνουν με μήκος 19’’ και μπορούν να δεχτούν (ανάλογα με τις απαιτήσεις μας θα αγοράσουμε το κατάλληλο) από 8 καλώδια UTP Έως 24. Ο συνηθέστερος τύπος σε μεγάλες εγκαταστάσεις δομημένης καλωδίωσης είναι των 24 θέσεων. Υπάρχουν και Patch panel τα οποία κατασκευάζονται με 48 θέσεις (όπως της φωτό πιο πάνω) και Patch Panel που είναι ακόμη και 96 !!!! θέσεων. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα patch panel σαν το παρακάτω της εικόνας, κατασκευάστηκε αποκλειστικά και μόνο για να δείξουν οι εταιρείες ότι: ''εμείς έχουμε 96 θέσεων'', αλλά μια τέτοια κατασκευή απευθύνεται μόνο για τσαπατσούληδες τεχνικούς ή άσχετους ιδιώτες που θέλουν να το παίξουν ότι αγγίζουν το ...διάστημα !!!

4

Μην τα προτιμάτε, διότι δύσκολα τακτοποιούνται οι καλωδιώσεις Patch Cord ειδικά το δίκτυό μας αν είναι πάνω από κατηγορίας 5e. Αυτό γιατί τα καλώδια cat6 και cat7 είναι αρκετά πιο χονδρά από τα cat5 με αποτέλεσμα να στριμωχτούν απίστευτα μέσα στους οδηγούς καλωδίων. Αν είναι 48 τεμάχια, δεν υπάρχει και περίπτωση να χωρέσουν σε έναν οδηγό.

Φανταστείτε επίσης να έχετε το Patch Panel της φωτό, το οποίο να είναι 96 θέσεων και να είναι γεμάτο από Patch Cord !!!

Οδηγοί καλωδίων, είναι τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για την ομαλή και συμμαζεμένη όδευση των Patch Cord από τα Patch Panel μας έως τον ενεργό μας εξοπλισμό εντός του Rack.

Rack Cable Manager

Ράφια, χρειάζονται για να ακουμπήσουμε επάνω, όλο μας τον ενεργό εξοπλισμό που είναι μικρότερος από το κλασικό φάρδος των 19’’ (που προσφέρεται με βίδες στήριξης) και τοποθετείται επάνω σε αυτά.

rafi4

Αυτά μπορεί να είναι διάφορα εξαρτήματα όπως modem, router, οθόνες και γενικότερα διάφορα μηχανήματα δικτύου. Υπάρχουν ράφια σταθερά και τηλεσκοπικά. Σε ένα τηλεσκοπικό ράφι μπορεί πχ, να τοποθετηθεί μια οθόνη, η οποία τραβώντας το ράφι έξω να ανοίγει και η οθόνη μας.

othoni rack

Ενεργός εξοπλισμός ονομάζεται το υλικό που χρειάζεται ένα δίκτυο για να λειτουργήσει. Αυτός μπορεί να είναι, από Switch, Hub, UPS, servers, τηλεφωνικά κέντρα, πολύμπριζα Rack και πολλά άλλα μηχανήματα που χρειάζεται ένα δίκτυο για να λειτουργήσει.

 

upsrack1

 

Πολύμπριζο Rack είναι ένα πολύμπριζο το οποίο έχει μήκος 19’’ και αυτό για να στηριχτεί με τις βίδες του στο Rack. Επίσης είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να είναι τακτοποιημένα τα καλώδια του ρεύματος των συσκευών μας. Συνήθως οι ρευματοδότες του είναι σε αραιή και λοξή διάταξη και αυτό για να μην ακουμπάνε μεταξύ τους τα φις ή τα τροφοδοτικά κάποιων συσκευών που τοποθετούνται κατευθείαν σε πρίζα.

prizesrack1

 

Θέση εργασίας ονομάζεται κάθε σημείο που χρειάζεται καλώδιο ρεύματος και δικτύου. Αυτό μπορεί να είναι ένα γραφείο που κάθεται ένας χρήστης, ή μπορεί να είναι μια θέση ενός δικτυακού εκτυπωτή ή κάποιου άλλου μηχανήματος που χρειάζεται ρεύμα και δίκτυο για να λειτουργήσει.

attikis5

Εξαερισμός Rack

Ένα Rack μπορεί να βγαίνει με πόρτα διάτρητη, με πόρτα κλειστή ή με τζάμι, απλά όταν διαλέγουμε κλειστού τύπου, πρέπει να τοποθετούμε εξαερισμό. Υπάρχουν έτοιμες λύσεις εξαερισμού για όλα τα Rack...

ejaer

Επειδή ο ενεργός μας εξοπλισμός ανεβάζει συνήθως θερμοκρασίες υψηλές, ειδικά όταν έχουμε αρκετές συσκευές μέσα, πρέπει να τοποθετούμε εξαερισμό. Αυτό είναι, ανεμιστήρες τοποθετημένοι σε μια βάση που βιδώνεται στο επάνω μέρος του Rack ώστε να τραβά τον ζεστό αέρα από μέσα και να τον διοχετεύει στο χώρο εκτός του Rack.

Rack 42U που είναι και το μεγαλύτερο, έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε σε αυτό περίπου 20 Patch Panel των 24 θέσεων και 20 οδηγούς καλωδίων, δηλαδή 480 καλώδια UTP !! Μπορούμε δηλαδή να καλύψουμε παθητικά 240 θέσεις εργασίας δηλαδή ένα χώρο που μπορεί να έχει έως 240 χρήστες !! Αυτό σημαίνει φυσικά ότι δίπλα του θα κολλήσουμε ένα δεύτερο Rack το οποίο θα είναι για τον ενεργό εξοπλισμό και ίσως και τρίτο!! Ανάλογα με τον εξοπλισμό που απαιτούν οι 240 θέσεις....

24092011211

Patch Cord είναι τα καλώδια δικτύου που θα συνδέσουν τον παθητικό μας εξοπλισμό με τον ενεργό. Θα οδεύουν εντός των οδηγών καλωδίων. Με αυτό τον τρόπο θα είναι και απόλυτα συμμαζεμένα.

net2

Σήμανση καλωδίων Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι σε όλη την εγκατάσταση δομημένης καλωδίωσης είναι η σήμανση καλωδίων. Θα ήταν καταστροφικό εάν σε μια εγκατάσταση με 50 ή 100 ή 300 καλώδια, δεν είχε σήμανση κανένα !! Επίσης καταστροφικό είναι να βάλουμε σε ένα τέτοιο Rack 300 Patch Cord χωρίς σήμανση και στις δύο πλευρές.

106

04102011626

Όμως σε ένα Rack 42U μπορούμε να έχουμε μαζεμένη όλη μας την ηλεκτρολογική εγκατάσταση ασθενών ρευμάτων μιας μεγάλης, τακτοποιημένης και εξελιγμένης κατοικίας!! Μπορούμε σε αυτό να τοποθετήσουμε εκτός από το δικτυακό εξοπλισμό, όλες τις συσκευές της δορυφορικής μας τηλεόρασης, αποκωδικοποιητές, διακλαδωτήρες, Patch Panel TV, ναι, μπορούμε να έχουμε όλα τα καλώδια της TV - SAT επίσης τακτοποιημένα σε ένα Patrch panel TV, όμορφα φτιαγμένα και αριθμημένα....

7a

...ενισχυτές Θυροτηλεόρασης, τηλεφωνικό κέντρο, συναγερμό, CCTV, πυρανίχνευση, δικτυακούς σκληρούς δίσκους με ταινίες ή μουσική ή διάφορα δεδομένα, blue ray και ότι συσκευή φανταστούμε και μπορούμε με εύκολους τρόπους να τις διαχειριζόμαστε πλέον από παντού. Στην παρακάτω φωτό έχουμε ένα Rack σε κατοικία. Δίκτυο, CCTV, Συναγερμοί, τηλεφωνικό κέντρο - TV - SAT κλπ, είναι όλα μαζεμένα εκεί...

20141106 101457

Εξ άλλου, μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση ασθενών ρευμάτων, να είναι κατ αυτό τον τρόπο κατασκευασμένη, νομίζω ότι θα καλύψει αισθητικά και όχι μόνο, ακόμη και τον πιο ‘’περίεργο’’ πελάτη! Έχουμε κατά καιρούς όλοι συναντήσει έργα τα οποία, αλλού είναι ο πίνακας συναγερμού, αλλού το CCTV αλλού το δίκτυο, αλλού το ένα αλλού το άλλο, με αποτέλεσμα κανένας να μην είναι ευχαριστημένος. Ούτε ο πελάτης αλλά ούτε και οι ίδιοι οι τεχνικοί που το έφτιαξαν.

Ένα Rack, καλό είναι να το αγοράζουμε από επώνυμους κατασκευαστές και όχι καρακινεζιά, να πληκτρολογούμε Rack στο σκρούτζ ότι μας βγάλει πρώτο στην οθόνη να παραγγέλνουμε. Έχει τεράστιες διαφορές στην ποιότητα, ακόμη και στις λαμαρίνες, σκουριές, ευλυγισία, δομή, εύκολο η όχι λύσιμο – δέσιμο αν χρειαστεί και πολλά άλλα.

Βάσεις Patch Panel. Σε πολύ μικρές εγκαταστάσεις οικιακές ή μικρού γραφείου, υπάρχουν οι έτοιμες λύσεις επίτοιχων Βάσεων Patch Panel επάνω στα οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε το μικρό μας δίκτυο, ένα πολύμπριζο δικτύου κλπ. Έτσι, θα είναι συμμαζεμένη και η εγκατάσταση ακόμη και σε ένα μικρό χώρο.

vasi toichou

Σε άλλες περιπτώσεις που δε γίνεται να τοποθετήσουμε Rack ή έτοιμες λύσεις, μπορούμε να φτιάξουμε και οι ίδιοι με καλά υλικά όμως και να τοποθετήσουμε εκεί όλο μας τον εξοπλισμό. Πχ, μπορεί κάποια μέρα να μπει ένας τεχνικός στο κέντρο λειτουργίας του σπιτιού μας και να το βρέι όπως τη φωτό παρακάτω....

8

...και εφόσον συμφωνήσετε, να καθίσει να σας το φτιάξει κάπως .... όπως στην παρακάτω φωτό και εφόσον δεν υπάρχει κοντά προμηθευτής με ετοιμοπαράδοτα Rack, επίτοιχα κλπ...

9

10

Γενικότερα το Rack

Σε μεγαλύτερους επαγγελματικούς χώρους, μπορεί να τοποθετηθεί ένα Rack μόνο για ενεργό εξοπλισμό και ένα για τον παθητικό! Αυτό συμβαίνει, ανάλογα με τις απαιτήσεις ενός χώρου και από τον αριθμό των θέσεις εργασίας.

Τα Rack, κατασκευάζονται σε διάφορους τύπους, ποιότητες και μεγέθη. Υπάρχουν Rack μικρά επίτοιχα, των 6U ή 9U κλπ και υπάρχουν και Rack 42U τα οποία έχουν ύψος τα 2.10 μέτρα, φάρδος από 0,60 μέτρα και βάθος από 0,60 μέτρα. Ιδανικό βέβαια σήμερα, είναι κάθε Rack, το οποίο είναι με φάρδος και βάθος τουλάχιστον 80 εκατοστών. Διότι έχει μεγαλύτερο χώρο και πλαϊνούς οδηγούς, ώστε να μπορούν τα εκατοντάδες καλώδια δικτύου να ‘’κρυφτούν’’ και στο κατακόρυφο κομμάτι του Rack

rack

Ένα Rack, μπορούμε να το δούμε και σαν ένα κόσμημα ασθενών ρευμάτων, οπότε τέτοιου είδους κοσμήματα πρέπει να τους δίνουμε την κατάλληλη εμφάνιση. Δε μπορεί πχ ένα Rack να επιτρέπουμε σε οποιονδήποτε τεχνικό να το έχει στην παρακάτω κατάσταση...

ax2

θα πρέπει ο κάθε τεχνικός που περνάει κατά καιρούς, να αφαιρεί τα άχρηστα αντικείμενα από μέσα και να τακτοποιεί τα μηχανήματά σας όπως πρέπει, ή τουλάχιστον όσο επιτρέπουν οι συνθήκες...

ax4

Μερικές συμβουλές.

 - Δεν αγοράζουμε Rack από Κίνα. Το κινέζικο Rack θα σκουριάσει γρήγορα, θα ακουμπήσεις επάνω και θα λυγίσει. Συνήθως είναι κατασκευασμένα με πριτσίνια, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να λύσουμε τίποτα αν χρειαστεί και να είμαστε από πατέντα σε πατέντα.

 - Τοποθετούμε εξαερισμό στο Rack μας και τον έχουμε σε λειτουργία με θερμοστάτη. Αυτό βοηθάει ώστε να μη λειτουργούν συνέχεια οι ανεμιστήρες όταν δε χρειάζεται, καθώς το σημαντικότερο, τα μηχανήματα λειτουργούν σωστά και με ασφάλεια.

 - Τοποθετούμε και ροδάκια στο Rack...

roda

Συνήθως, τα επώνυμα Rack έχουν ροδάκια με την αγορά τους. Έτσι, είναι εύκολη η μερική μετακίνησή τους αν χρειαστεί κάτι. Μη ξεχνάμε ότι θα ξεπεράσει σε βάρος τα 150 κιλά με όλο τον εξοπλισμό.

rodes1

 - Αγοράζουμε πάντα Rack με χώρο εφεδρικό. Σίγουρα θα χρειαστεί μελλοντικά. Μην μετράτε ακόμη και το πριζάκι να χωρέσει και τέλος !

 - Αφήνετε με ωραίο τρόπο, περιθώριο στα καλώδια, πάνω ή πίσω από το Rack, ώστε αν χρειαστεί να μπορείτε να το μετακινήσετε.

 - Μεριμνήστε, ο χώρος που θα το τοποθετήσετε να έχει κλιματιστικό (αν τα μηχανήματά σας είναι αρκετά), διότι ανεβαίνει επικίνδυνα η θερμοκρασία και θα τους πετάξετε τα μάτια. Οι επαγγελματικοί χώροι, σίγουρα διαθέτουν κλιματισμό, γιατί συνήθως υπάρχει και μια μελέτη της προκοπής. Όταν όμως ιδιοκτήτης είναι ο ….Προκόπης, τότε χρειάζεται η συμβολή του τεχνικού να ενημερώσει τον …Προκόπη να δει Προκοπή!!

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο έχουμε γράψει αρκετά άρθρα, όσο αφορά γενικότερα δίκτυα και δομημένη καλωδίωση: http://electricalnews.gr

Ελπίζουμε να σας άρεσε το άρθρο μας για τα Rack και να μπορείτε να αποφασίσετε αν αξίζει τον κόπο να βάλετε ακόμη και στο σπίτι σας ή όχι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: ''Χτένισμα καλωδίων'' πριν το Rack - Βίντεο »

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας