Πυρασφάλεια και Πυροπροστασία σε Ξενοδοχεία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τα ξενοδοχεία αποτελούν ιδιαίτερης σημασίας υποδομές

όχι μόνο διότι συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό πληθυσμού, αλλά και διότι αποτελούν μέρος της οικονομίας πολλών κρατών. Στη χώρα μας (κλασσικός τουριστικός προορισμός παγκοσμίως) εφαρμόζουμε νομοθεσία πυρασφάλειας κατάλληλη να υποστηρίξει την «φιλοσοφία» που αναφέρθηκε παραπάνω.

Παλαιότερα αρκετά μεγάλες πυρκαγιές, απασχόλησαν τους πυροσβέστες στην επιχειρησιακή δράση τους, για την αντιμετώπιση τέτοιων πυρκαγιών. Στην ιστορία έχουν συμβεί μεγάλες πυρκαγιές σε ξενοδοχεία και σε κάποιες περιπτώσεις με αρκετά θύματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, την δεκαετία του 1980, η πυρκαγιά στο ξενοδοχείο MGM Grand Hotel όπου 85 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

pyr5

pyr4

Η νομοθεσία που εφαρμόζουμε στην χώρα μας σχετικά με την πυρασφάλεια των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων αναφέρεται και εφαρμόζεται μέσω του Π.Δ. 71/1988. Μια σειρά από τροποποιήσεις, εγκυκλίους και διευκρινιστικές διαταγές του Πυροσβεστικού Σώματος είναι το πλαίσιο που εφαρμόζεται σήμερα.

Σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των ενοίκων στα ξενοδοχεία, είτε είναι μεγάλα ή μικρά, παίζει η εφαρμογή της παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας, όπως αναφέρεται στη νομοθεσία.

 

Παθητική πυροπροστασία

Με τον όρο παθητική πυροπροστασία αναφερόμαστε στην κτιριακή εγκατάσταση του ξενοδοχείου και συγκεκριμένα, στον αριθμό των ορόφων, στο εμβαδόν τους, στις οδεύσεις διαφυγής, στα πυροπροστατευμένα ή μη κλιμακοστάσια, στους επικίνδυνους χώρους, στα μαγειρεία, κλπ.

ryr2

 

Ενεργητική πυροπροστασία

Με τον όρο ενεργητική πυροπροστασία αναφερόμαστε στα μέτρα και μέσα αντιμετώπισης των πυρκαγιών όπως π.χ. στο χειροκίνητο σύστημα αναγγελίας πυρκαγιάς, στους πυροσβεστήρες, στο μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο (σύστημα με πυροσβεστικές φωλιές), στο σύστημα καταιονισμού ύδατος (sprinklers), στα συστήματα τοπικής εφαρμογής ή ολικής κατάκλυσης, κλπ.

energitiki.puroprostasia

Είναι σημαντικό να εφαρμόζονται από τους ιδιοκτήτες - εκμεταλλευτές, τους μηχανικούς και τους τεχνικούς ασφαλείας οι αντίστοιχες μελέτες, εγκεκριμένες από την Πολεοδομία και την ΠυροσβεστικήΥπηρεσία, παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας αντίστοιχα. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται η εφαρμογή της νομοθεσίας και εξασφαλίζεται και επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια των ενοίκων. Είναι εξίσου σημαντικό να εκπαιδεύεται σωστά και ρεαλιστικά η ομάδα πυροπροστασίας της εγκατάστασης του ξενοδοχείου, διότι οποιαδήποτε μέσα και να διαθέτει το ξενοδοχείο για την προστασία του, εάν δεν γνωρίζει η ομάδα πυροπροστασίας να τα χρησιμοποιεί παραμένουν άχρηστα, χωρίς ουσία με πιθανές τραγικές συνέπειες.

 

Ομάδες πυροπροστασίας

Η συγκρότηση των ομάδων πυρασφάλειας σε ένα ξενοδοχείο είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία (βλ. υπ’ αριθ. 14 Πυροσβεστική διάταξη στο τεύχος του S.M 55). Ο Αρχηγός της ομάδας έχει συγκεκριμένα καθήκοντα και υποχρεώσεις και θα πρέπει να εκπαιδεύεται μαζί με όλη την ομάδα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε η επιχειρησιακή ετοιμότητά τους να είναι τέτοια ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε συμβάν πυρκαγιάς καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας αλλά και της νύχτας.

Η συγκρότηση της ομάδας πυροπροστασίας του ξενοδοχείο θα πρέπει να αποτελείται από υπαλλήλους απ’ όλα τα τμήματά του.

omades

Με σκεπτικό που θα στηρίζεται στην ποσόστωση των εργαζομένων επιλέγουμε άτομα κατάλληλα (ως προς τις γνώσεις, τον σωματότυπο, τις εμπειρίες τους, κλπ.) από τα μαγειρεία, την τεχνική υπηρεσία, τα γραφεία, το τμήμα καθαρισμού, τα εστιατόρια – Bar, φυσικά την reception, κλπ. Ο αριθμός των υπαλλήλων που θα αποτελεί την ομάδα εξαρτάται από το μέγεθος του ξενοδοχείου (αριθμός κλινών) και από το πλήθος των εργαζομένων. Επίσης ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που λειτουργούν με εποχικό προσωπικό πρέπει να συγκροτούν και να εκπαιδεύουν τις ομάδες τους, πριν την έναρξη της λειτουργίας του ξενοδοχείου και χρονικά πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

 

Σχέδιο επέμβασης

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι εκτός από την εκπαίδευση της ομάδας πυροπροστασίας θα πρέπει να συντάσσεται, να συντηρείται και να επικαιροποιείται, όταν κρίνεται απαραίτητο, ένα σχέδιο επέμβασης και εκκένωσης της εγκατάστασης σε περίπτωση πυρκαγιάς. Πολλά ξενοδοχεία συνδυάζουν αυτό το σχέδιο, με άλλα έκτατα περιστατικά και συντάσσουν «σχέδιο εκτάκτων αναγκών».

Σε αυτό το σχέδιο θα πρέπει να ξεχωρίζεται σαφώς η περίπτωση των πυρκαγιών και να συγκεκριμενοποιείται το καθηκοντολόγιο της ομάδας. Το σχέδιο θα έχει επιτυχία στην εφαρμογή του εάν είναι κατανοητό, λιτό χωρίς πολλές αναλύσεις και μακροσκελή διαγράμματα ροής των καθηκόντων. Τέλος όλα τα παραπάνω πρέπει να συνδυάζονται με ασκήσεις που θα γίνονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ώστε να διαπιστώνονται λάθη και παραλήψεις.

Επιπρόσθετα υπογραμμίζουμε ότι θα πρέπει τα μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων να συντηρούνται τακτικά και σύμφωνα με τη νομοθεσία.Θα πρέπει να τηρείται το «κόκκινο βιβλίο» της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που προβλέπεται στην υπ’ αριθ. 12 ΠυροΕξειδικευμένο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στον τομέα της Πυρασφάλειας, της Πυροπροστασίας, των Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών καθώς και Πρώτων Βοηθειών.

Πηγή: www.securitymanager.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πυρασφάλεια σε χώρους εκπαίδευσης

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας