Πως ρυθμίζουμε ένα Router - Αλλαγή κωδικών κλπ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με ένα router

της Cosmote, τι είναι, τι ακριβώς κάνει, τι είναι οι ενδείξεις που έχει επάνω του και πως αλλάζουμε όνομα δικτύου και κωδικούς πρόσβασης, ώστε να συνδεόμαστε στο internet μέσω Wi - Fi.

Πολύ συχνό φαινόμενο να έχουμε ένα wi - fi Router στο χώρο μας και απλά να το συνδέουμε και να έχουμε internet. Όμως με τον τρόπο αυτό, είναι διαθέσιμο προς όποιονδήποτε είναι στην εμβέλειά του, ώστε να συνδεθεί κι αυτός. Επίσης, όλα τα ''σπαστήρια'' κωδικών που κυκλοφορούν ''νόμιμα'' στο διαδίκτυο, σπάνε ΜΟΝΟ τους εργοστασιακούς κωδικούς, εκτός αν στην πολυκατοικία σας μένει ο Τσακ Νόρις, Αυτός τα σπάει όλα!!

chuck norris wifi

Πχ, σε μια πολυκατοικία, ενώ έχουμε συνδέσει τον εξοπλισμό μας και είμαστε οκ, βλέπουμε ότι οι ταχύτητες είναι πολύ χαμηλές, ενώ ο πάροχος μας δίνει άλλες τιμές στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος άλλος ή κάποιοι άλλοι, έχουν συνδεθεί στο internet μέσω του Router μας, από κάποιο άλλο διαμέρισμα ή όροφο!

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με ένα router της Cosmote, αλλά η διαδικασία είναι σχεδόν ίδια για όλα τα router της αγοράς.

Πως αποσυνδέουμε όλους τους χρήστες από το router μας;

ΔΕΝ το βγάζουμε από το ρεύμα και ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα: Κατ αρχήν, όλα τα router έχουν ένα μικρό κουμπάκι (reset) το οποίο το πιέζουμε με καρφίτσα, ή κάτι άλλο αντίστοιχο λεπτό και μυτερό. Αφού το πιέσουμε συνήθως για 10 δευτερόλεπτα, το router επανέρχεται στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις.

ru8a

Οπότε και με αλλαγμένο κωδικό να ήμασταν, οι τυχόν ''ξένοι'' συνδεμένοι χρήστες θα αποσυνδεθούν, μαζί τους και εμείς ! Εκτός από τις θύρες ethernet. Ότι έχουμε συνδεμένο στις θύρες ethernet παραμένει συνδεμένο πάλι. Πχ: ο υπολογιστής μας - εκτυπωτής μας - δικτυακή μας συσκευή. Οτιδήποτε άλλο ήταν συνδεμένο με κωδικό όπως laptop - tablet - smartphone κλπ, αποσυνδέεται αυτομάτως. Το συγκεκριμένο router για να επανέλθει μετά το reset θέλει 2-3 λεπτά (αρκετά αργό).

Πως αλλάζουμε κωδικό στο Router μας, οπότε να τον γνωρίζουμε και να ξανασυνδεθούμε εμείς;

Αφού έχουμε κάνει το Reset, πληκτρολογούμε σε έναν browser, είτε mozilla, internet explorer, chrome κλπ στη γραμμή διευθύνσεων το 192.168.1.1 και πατάμε enter. Αυτή είναι η πιο δημοφιλής διεύθυνση των περισσότερων router. Αν δε μπορέσετε με αυτή τη διεύθυνση, αλλάζετε το πρότελευταίο νούμερο με το μηδέν ή με το 2 οπότε έχουμε 192.168.0.1 ή 192.168.2.1 η εικόνα που θα έχετε θα είναι η παρακάτω...

rythmisi router

Βάζουμε το όνομα χρήστη το οποίο είναι  > admin και κωδικό πρόσβασης ο οποίος αναγράφεται στο κάτω μέρος του router μας και πατάμε enter. Βλέπε εικόνα...

ru4a 

Πλέον έχουμε μπεί στις ρυθμίσεις του router μας που από εκεί αλλάζουμε κωδικούς, όνομα Δικτύου και πολλές άλλες ρυθμίσεις τις οποίες δεν θα δούμε στο παρόν άρθρο. Οποιαδήποτε ρύθμιση είναι να κάνουμε, καλό είναι να παίρνουμε μια screenshot οπότε και να ξέρουμε να γυρίσουμε πίσω, εκτός αν μπερδευτούμε τόσο, οπότε ξανακάνουμε reset και προσπαθούμε πάλι.

Στην καρτέλα που άνοιξε βλέπουμε μια λίστα με επιλογές. Για να αλλάξουμε τον κωδικό του Wi - Fi μας διαλέγουμε WLAN Setting ....

ry rouA

και θα μας ανοίξει η παρακάτω καρτέλα. Επιλέγουμε το WLAN SSID Configuration...

ry rou1a

και η επόμενη καρτέλα είναι η παρακάτω...

ru2

πάμε στο και πληκτρολογούμε έναν νέο κωδικό. Καλό θα είναι να περιέχει γράμματα - αριθμούς - σύμβολα, οπότε θα είναι και δυσκολότερος ο εντοπισμός του. Αν θέλουμε να αλλάξουμε όνομα Wi - Fi, τότε πάμε και στο SSID Name και πληκτρολογούμε ένα νέο όνομα. Πατάμε > Apply και είμαστε ΟΚ ! Αυτό ήταν.

Λίγα λόγια για το συγκεκριμένο Router:

Το Router έχει στην πρόσοψη κάποιες ενδεικτικές λυχνίες. Όταν ανάψουν και οι τρείς πρώτες (πράσινο) τότε έχουμε συνδεθεί στο internet, πορτοκαλί θα ανάβουν όταν υπάρχει έλειψη γραμμής ή dsl κλπ. Η τέταρτη (4η) (telephone) είναι όταν έχουμε πακέτο voip τηλεφωνίας, δηλαδή όταν έχουμε τηλεφωνία μέσω internet και η πέμπτη (5η) ανάβει πορτοκαλί όταν το σύστημα (router) κάνει ενημέρωση (update).

ru7

Το συγκεκριμένο router είναι καλούτσικο, σχετικά με όσα router μας έχει συνηθίσει ο ΟΤΕ έως σήμερα. Όμως είναι από τα φθηνότερα router της αγοράς και εδώ ισχύει το ότι πληρώνεις παίρνεις. Η τιμή του (αν πωλούνταν σκέτο) είναι γύρω στα 25 ευρώ. Ένα καλό και αξιόπιστο router ξεπερνάει συνήθως τα 70 ευρώ, οπότε αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, κάποια στιγμή το αλλάζουμε.

Αν παρατηρήσετε, το Router στην πρόσοψη έχει 2 κουμπιά, βλέπε στην προηγούμενη φωτό...

το πρώτο είναι το WLAN, είναι για ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του Wi - Fi με ένα πάτημα. Δεν χαλάνε κωδικοί κλπ, απλά αν έχουμε μικρά παιδιά και δε θέλουμε Wi - Fi σήματα όλη μέρα στο σπίτι μας, απενεργοποιούμε εύκολα με ένα πάτημα το ασύρματο δίκυό μας.

το δεύτερο είναι το WPS. Για να μπεις στα περισσότερα router θα πρέπει να βάλεις ένα συνθηματικό/κωδικό για να μπεις στο Internet. Το WPS απλοποιεί την δαδικασία συνδέεσε με ένα απλό πάτημα του κουμπιού. Το πατάς και συνδεέτε η συσκευή που θές. Είναι ασφαλής και γρήγορο αλλά έχει θετικά και αρνητικά σε σχέση με το απλό συνθηματικό. Δες το παρακάτω βίντεο...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας