Κατηγορίες Δικτύων - Είδη Καλωδίων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Παρακάτω μπορούμε να δούμε κατηγορίες

και είδη καλωδίων που συναντάμε σε δίκτυα, από το 1990 έως και σήμερα. Θα ξεκινήσουμε με τις κατηγορίες που υπάρχουν και μετά θα περάσουμε να δούμε και τύπους καλωδίων.

Cat 1: Χρήση μόνο για τηλεφωνικό καλώδιο PSTN ή ISDN.

Cat 2: Χρήση σε δίκτυα 4 Mbit/s token ring.

Cat 3: Χρήση σε δίκτυα με συχνότητες μέχρι τα 16 MHz των 10 Mbit/s.

Εδώ είμαστε γύρω στο 1995, λίγο πίσω – λίγο μπροστά, για τα δεδομένα όμως της εποχής το τότε hardware και τις απαιτήσεις, η ταχύτητα που προσέφερε ήταν υψηλή!

Cat 4: Χρήση σε δίκτυα με συχνότητες μέχρι τα 20 MHz των 10 Mbit/s.

Cat 5: Χρήση σε δίκτυα με συχνότητες μέχρι τα 100 MHz των 100 Mbit/s.

Εδώ λοιπόν, μπορούμε να έχουμε ταχύτητα μεταφοράς αρχείων έως 10mb/sec. Να δώσω ένα παράδειγμα οικιακής χρήσης: Αν θέλουμε να μεταφέρουμε μία ταινία από τον υπολογιστή μας στο media player μας ή τον δικτυακό μας σκληρό δίσκο, το μέγεθος της οποίας είναι 4GB, θα χρειαστούν 400 δευτερόλεπτα

Router 10/100

router100

Cat 5e: Χρήση σε δίκτυα με συχνότητες μέχρι τα 100 MHz των 100 Mbit/s αλλά κάνει και για δίκτυα των 1Gigabit.

Η ταχύτητα μεταφοράς αρχείων εδώ, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, δηλαδή ένα switch Gigabit, μπορεί να φτάσει τα 100mb/sec, οπότε αν πάρουμε το παράδειγμα του cat5 με switch 1000 (GB) τότε η μεταφορά του ίδιου αρχείου θα ολοκληρωθεί σε 40 δευτερόλεπτα!! 10 φορές ταχύτερα

r1000

Cat 6: Χρήση σε δίκτυα με συχνότητες μέχρι τα 250 MHz και είναι τα πλέων κατάλληλα για δίκτυα του 1Gigabit.

Cat 7: Χρήση σε δίκτυα με συχνότητες μέχρι τα 600 MHz των 10Gigabit.

Εδώ οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων εκτοξεύονται στα 1gb/sec. Λόγω ακριβού ακόμη εξοπλισμού δε συνίσταται για οικιακή χρήση.

Να σημειωθεί ότι: Η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων δεν εξαρτάται από τον τύπο του καλωδίου αλλά από τον ενεργό εξοπλισμό μας.

Στην ουσία όλα τα καλώδια, χαλκός είναι, οπότε δε θα έπρεπε να μας απασχολεί αυτό που λέμε για τον όγκο δεδομένων που θα περάσει, αλλά το είδος και  η ποιότητα των δεδομένων σε πιο επαγγελματικές καταστάσεις όπως τράπεζες, και γενικότερα μεγάλοι επαγγελματικοί χώροι που χρειάζονται  δεδομένα χωρίς ‘’παράσιτα’’ και ‘’θόρυβο’’ 

Από οποιοδήποτε καλώδιο μπορούν να περάσουν ακόμη και giga αρχείων ανά δευτερόλεπτο, ανάλογα τον ενεργό εξοπλισμό, οπότε τα παραπάνω παραδείγματα είναι ενδεικτικά για ένα μέσο χρήστη. 

Είδη καλωδίων

2701b

Γενικά τι καλώδιο είναι το καλώδιο δικτύου:

Καλώδια Twisted Pair (συστρεφόμενου ζεύγους) Τα καλώδια Twisted Pair είναι καλώδια χαλκού τα οποία περιβάλλονται από πλαστικό. Είναι 8, χωρισμένα σε ζεύγη (pair) και έχουν χρωματικό κώδικα τα οποία είναι στριμμένα (twisted) σαν σε πλεξούδα και είναι: .

Ζεύγος 1: TRANSMIT Πορτοκαλί + Άσπρο πορτοκαλί

(Από το ζευγάρι αυτό γίνεται η αποστολή δεδομένων)

Ζεύγος 2: RECEIVE Πράσινο + Άσπρο πράσινο

(Από το πράσινο - άσπρο γίνεται η λήψη δεδομένων)

Ζεύγος 3: BIDIRECTIONAL DATA Μπλε + Άσπρο μπλε

Ζεύγος 4: BIDIRECTIONAL DATA Καφέ + Άσπρο καφέ

cab utp

Τα καλώδια λοιπόν που χρησιμοποιούνται σε ένα δίκτυο ethernet είναι συνεστραμμένα για να αλληλοεξουδετερώνεται το μαγνητικό πεδίο μεταξύ των δύο αγωγών. Με αυτό τον τρόπο εξουδετερώνεται ο θόρυβος μεταξύ των αγωγών αλλά έχουμε και ελαχιστοποίηση της εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας η οποία μπορεί να επηρεάσει τους γειτονικούς αγωγούς (τα διπλανά συνεστραμμένα ζεύγη).

Επίσης αν προσέξουμε ένα καλώδιο δικτύου, κανένα ζεύγος δεν έχει την ίδια συστροφή με το δίπλα ζευγάρι, οπότε δεν υπάρχει συγχρονισμός παρασίτων κλπ

Ονομασία - είδη καλωδίων

Unshielded Twisted Pair (UTP)  Καλώδιο συστρεφόμενου ζεύγους άνευ θωράκισης Καλώδια χωρίς θωράκιση. Χρησιμοποιούνται σε αρκετά δίκτυα όπου δεν υπάρχουν εξωτερικές ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές. Ακόμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην τηλεφωνία.

utp1

Shielded Twisted Pair (STP) Καλώδιο συστρεφόμενου ζεύγους με θωράκιση Καλώδια με θωράκιση ενάντια στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Χρησιμοποιείτε εκεί που υπάρχουν αρκετές ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές EMI (π.χ. καλώδια υψηλής τάσης και μηχανήματα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ρεύματος).

stp1

Screened Unshielded Twisted Pair (S/UTP) Καλώδιο προστατευμένου συστρεφόμενου ζεύγους άνευ θωράκισης Γνωστό και σαν FTP (Foiled Twisted Pair - καλώδιο συστρεφόμενου ζεύγους με κάλυμμα φύλλου αλουμινίου) (FTP) το οποίο ομοίως με το STP έχει και αυτό την ίδια χρήση.

Screened Shielded Twisted Pair (S/STP) Καλώδιο προστατευμένου συστρεφόμενου ζεύγους με θωράκιση Είναι το καλώδιο STP το οποίο έχει και extra προστασία ανά ζεύγος βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την θωράκιση του καλωδίου ενάντια στις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές

sstp

 

Αυτά ήταν τα κυριότερα καλώδια και κατηγορίες που χρησιμοποιούνται ή έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε δίκτυα. Περισσότερα για δίκτυα μπορείτε να διαβάσετε στους παρακάτω συνδέσμους:

RJ9 - RJ61

Δομημένη καλωδίωση τι είναι;

Καλώδια Ethernet - λεπτομέρειες - κόλπα

Patch cord - πως το φτιάχνω μόνος μου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « RJ9 έως RJ61- λεπτομέρειες Cat 7 δίκτυο »

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας