Καλώδια Ethernet UTP-FTP-Patch Cord, τεχνικές λεπτομέριες-κόλπα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)

Έχουμε δει και έχουμε διαβάσει αρκετά...

πάνω στη δομημένη καλωδίωση. Σε προηγούμενο άρθρο την έχω αναλύσει με απλό και κατανοητό τρόπο, ακόμη και για κάποιον που πιάνουν τα χέρια του και μπορεί να κατασκευάσει μόνος του ένα μικρό οικιακό δίκτυο ή δίκτυο μικρού γραφείου και ας μην είναι επαγγελματίας του είδους. Στο παρόν άρθρο θα εξηγήσουμε πιο λεπτομερώς διάφορα υλικά - χαρακτηριστικά δικτύου - κόλπα - χρωματολογίες κλπ. 

Μπορείτε να θυμηθείτε τι είναι Δομημένη Καλωδίωση  ΕΔΏ

Υπενθυμίζω...Βασική αρχή και Νόμος σε μία δομημένη καλωδίωση είναι, όλα τα καλώδια θα είναι ξεχωριστά. Δηλαδή θέλουμε 10 υπολογιστες και 5 τηλέφωνα ?? Θα έχουμε 15 καλώδια UTP σε ένα χώρο και πάντα σε ακτινική διάταξη. Δηλαδή: επιλέγουμε ένα χώρο ο οποίος θα λέγεται Κέντρο ή Computer room ή Τηλεφωνικό κέντρο ή όπως αλλιώς θέλουμε να ορίσουμε το κέντρο μας και απο κει θα ξεκινούν το καθένα ξεχωριστά για την κάθε συσκευή μας, καλώδιο δικτύου ή τηλεφωνίας.

diktio

Θεωρώ απαράδεκτο μετά το έτος 2000 να βλέπω σε κατοικίες ή γραφεία τα λεγόμενα καλώδια ραζίμ !!! Αυτό το περιβόητο ζεύγος κόκκινου-μπλέ που είχανε οι κατοικίες απο το 1960 ώς και σήμερα !!! Μετά το 2000 λοιπόν και αργά λέω, κάθε εγκατάσταση τηλεφωνίας πρέπει να είναι ακτινική και να χρησιμοποιούνται καλώδια UTP. Το απαιτούν έτσι κι αλλιώς οι ανάγκες των συσκευών και του ανθρώπου πλέον.

Βλ. εικόνα καλωδίων ραζίμ...

razim

Απαράδεκτο επίσης θεωρώ, καλώδιο UTP σε κατοικίες (εκεί το βρίσκω συνήθως μ αυτό τον τρόπο) και να είναι τοποθετημένο με τον τρόπο: μπές - βγές!!! Και λέει ο ηλεκτρολόγος: σας πέρσα και UTP! Άχρηστο είναι και που το πέρασες; Ά χ ρ η σ τ ο ! Δηλαδή, ξεκινάει το καλώδιο απο την κεντρική πρίζα του σπιτιού μας και καταλήγει στην τελευταία, αφού έχει περάσει απο άλλες 10 ! 

Ας μπούμε όμως στο άρθρο. Παρακάτω θα προσπαθήσω να σας δώσω να καταλάβετε όσο καλύτερα γίνεται τα εξής:

 1) Τι είναι το Patch Cord - που το χρησιμοποιούμε - πως το φτιάχνουμε

 2) Γιατί τα ζεύγη είναι συνεστραμμένα σε ένα καλώδιο Δικτύου

 3) Είδη καλωδίων δικτύου

 4) Ποια είναι η σειρά χρωμάτων σε καλώδια τηλεφωνικά ή δικτύου

 5) Δίκτυο και τηλεφωνία απο ένα καλώδιο! Ή 2 Δίκτυα απο 1 καλώδιο 4ζευγών UTP

 Όλα αυτά θα τα δούμε στο παρόν άρθρο καθώς και πως μπορούμε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπου είναι αδύνατον να περάσει μια νέα καλωδίωση δικτύου ή τηλεφωνίας σε κάποιο χώρο, πως μπορούμε από ήδη υπάρχουσα καλωδίωση να εξυπηρετηθούμε, δικτυακά ή τηλεφωνικά.

(Να υπενθυμίσω ότι, προσωπικά εγώ, σε έναν οικιακό ή επαγγελματικό χώρο, απορίπτω ακαριαία τα Wi-Fi δίκτυα. Προσωπικά δε μου αρέσει για πολλούς λόγους το Wi-Fi που θα τους εξηγήσω σε άλλο άρθρο, δε θέλω να ακούω για Wi-Fi και πάντα σε πελάτες μου αλλά και σε φίλους προτείνω καλώδιο δικτύου ακόμη και σε χώρους όπως : wc - χωλ - μπαλκόνι - διάδρομος - πάγκος κουζίνας - κρεβατοκάμαρες κλπ. Τώρα όσο αφορά tablet - κινητά κλπ υπάρχει και το 4G - 3G κλπ δίκτυα που κυκλοφορούν γύρω μας).

1) PatchCord

Ξέρουμε λοιπόν ότι ένα καλώδιο δικτύου αποτελείται από 4 ζεύγη καλωδίων μονόκλωνα συνεστραμμένα (όσο αφορά το δίτυο οριζόντιας ή κατακόρυφης καλωδίωσης) το οποίο ονομάζεται UTP ή FTP κλπ. Υπάρχει και το γνωστό σε όλους PatchCord το οποίο χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του UTP με τον ενεργό μας εξοπλισμό (υπολογιστές, hub, switch κλπ) το οποίο αποτελείται από καλώδιο UTP εύκαμπτο 4 ζευγών το οποίο τερματίζει σε βύσματα RJ-45

Υπάρχουν 2 τύποι Patch Cord

To straight:Είναι το πιο συνηθισμένο και χρησιμοποιείται για την σύνδεση PC με παροχή δικτύου, patch panel με hub, router

7 5 1

Το crossover:κυρίως για την σύνδεση ομοίων συσκευών (PC με PC, hub με hub) κλπ

7 5 2

Ο λόγος που το Patch Cord είναι εύκαμπτο, είναι γιατί το απαιτούν οι πολύ κοντινές αποστάσεις διασύνδεσης πρίζας RJ45 με τον ενεργό εξοπλισμό με αποτέλεσμα και αρκετό λύγισμα του καλωδίου και επίσης επιτυγχάνεται ο τερματισμός στα φίς RJ45 που διαθέτει. Διότι το φις είναι αρκετά μικρό και οι 8 οπές που διαθέτει για την είσοδο των κλώνων είναι πολύ μικρές και το κυριότερο, τα λαμάκια που διαθέτει το φίς, τον μονόκλωνο αγωγό δεν τον καρφώνουν, με αποτέλεσμα πολλές φορές το παίδεμα του τεχνικού όταν φτιάχνει ένα Patch Cord από καλώδιο UTP με μονόκλωνους αγωγούς.

Άρα, για δίκτυο Δομημένης καλωδίωσης χρησιμοποιούμε πάντα αγωγούς μονόκλωνους UTP καιγια κατασκευή Patch Cord αγωγούς πολύκλωνους. Έχουμε λοιπόν UTP και UTPεύκαμπτο.

Δες  πως μπορείς να φτιάξεις μόνος σου ένα Patch Cord  εδώ

2) Συνεστραμμένα ζεύγη

Γιατί τα καλώδια δικτύου είναι συνεστραμμένα ??

sinestramenosinestrameno3

Το καλώδιο UTP είναι φτιαγμένο από τέσσερα ζεύγη σύστροφων μονωμένων μεταλλικών ινών που περιβάλλονται από έναν κοινό μανδύα καλωδίων. Τα ζεύγη είναι συνεστραμμέναγια να αλληλοεξουδετερώνεται το μαγνητικό πεδίο των δύο αγωγών. Με αυτό το τρόπο εξουδετερώνεται ο θόρυβος μεταξύ των αγωγών αλλά έχουμε και ελαχιστοποιημένη εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, η οποία μπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον (γειτονικούς αγωγούς - γειτονικά συνεστραμμένα ζεύγη).

Επίσης αν προσέξετε, κανένα ζεύγος δεν είναι ίδια συνεστραμμένο. Το ένα είναι περισσότερο απο το άλλο!!

3) Είδη καλωδίων δικτύου και πως είναι κατασκευασμένα

UTP (Unshielded Twisted Pair)

utp

Το καλώδιο UTP δεν έχει θωράκιση ούτε γύρω από τα ζεύγη ούτε και γύρω από τη δέσμη. Χρησιμοποιήθηκε ευρέως για την καλωδίωση δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και είναι κατάλληλο μέχρι 1GBστην περίπτωση του CAT 5e, αλλά δεν θα είναι κατάλληλο για τα μελλοντικά δίκτυα 10 GB, τουλάχιστον όχι σε περίπτωση μεγάλων αποστάσεων.

FTP (Foiled Twisted Pair)

ftp 6

Το καλώδιο FTP είναι κατάλληλα θωρακισμένο, συνήθως με επάργυλο συνθετικό φύλλο που περιτυλίγεται γύρω από το κάθε ζεύγος. Το καλώδιο έχει μεγαλύτερη διάμετρο και είναι λιγότερο ελαστικό, έχει όμως πολύ καλύτερες ηλεκτρικές ιδιότητες.

S/FTP, F/FTP ή SF/FTP (Screened Foiled Twisted Pair)

fftp6

Το καλώδιο αυτό είναι τύπου FTP με επιπλέον μεταλλική θωράκιση γύρω από τη δέσμη. Το αγγλικό γράμμαFυποδεικνύει την χρήση συνθετικού φύλλου, ενώ το γράμμαSυποδεικνύει την χρήση μεταλλικού πλέγματος.

S/UTP (Screened Unshielded Twisted Pair)

Το καλώδιο αυτό είναι τύπου UTP με επιπλέον μεταλλική θωράκιση γύρω από τη δέσμη. Το αγγλικό γράμμαSυποδεικνύει την χρήση μεταλλικού πλέγματος, ενώ στην περίπτωση που χρησιμοποιείται και συνθετικό φύλλο, τότε ο τύπος ονομάζεται SF/UTP.

4) Η σειρά των χρωμάτων

Ένα καλώδιοUTPτο ''διαβάζουμε'' με την εξής σειρά

utp1

Ασπρο μπλέ-Μπλέ

Άσπρο πορτοκαλί-Πορτοκαλί

Ασπρο Πράσινο-Πράσινο

Άσπρο καφέ-Καφέ

Ένα καλώδιοUTP25’’ με την εξής σειρά

25xromata UTP25Z

Το καλώδιο UTP Cat5 25 ζευγών είναι αθωράκιστο και προορίζεται  για τηλεφωνικές συνδέσεις δικτύων κορμού καθώς και γιαδιασυνδέσεις Racks. Μία ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο οριζόντιο και στο κατακόρυφο δίκτυο (κορμού), είναι ότι τα καλώδια του οριζοντίου δικτύου είναι κοινά για όλες τις χρήσεις και για αυτό τον λόγο ανήκουν όλα στην ίδια υψηλή κατηγορία καλωδίων, ενώ στο δίκτυο κορμού κάθε χρήση έχει τα δικά της καλώδια. Δηλαδή στο δίκτυο κορμού υπάρχει η ομάδα καλωδίων για data που είναι υψηλής κατηγορίας ( CAT5E, CAT6, κλπ) ενώ η ομάδα τηλεφωνικών καλωδίων μπορεί να είναι και χαμηλότερης κατηγορίας.Στο ανωτέρω σχέδιο φαινεται ο χρωματικός κώδικας που ακολουθείται για τον τερματισμό των εικοσιπέντε ζευγών.

Στο 25 ζευγών όπως είδαμε στο σχέδιο ξεκινάμε πάντα τον τερματισμό του, με τη σειρά των χρωμάτων που ξέρουμε απο το καλώδιο των 4 ζευγών και με το κύριο χρώμα της κάθε πεντάδας. Έχουμε λοιπόν Πεντάδα του άσπρου / πεντάδα του κόκκινου / πεντάδα του μαύρου / πεντάδα του κίτρινου / πεντάδα του μώβ. Παρακάτω αναλυτικός πίνακας καλωδίου 25 ζευγών

5) Πως παίρνουμε δίκτυο και τηλέφωνο μαζί, απο ένα καλώδιο δικτύου.

20161014 154705

Κατ αρχήν, δε συνίσταται κάτι τέτοιο (το αναφέρω στο άρθρο για περιπτώσεις πολύ αναγκαίες). Κάθε συσκευή που θέλει καλώδιο δικτύου για να λειτουργήσει δικτυακά, πρέπει να έχει το δικό της αποκλειστικά, καλώδιο 4'' (ζευγών) ethernet. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που θα επιθυμούσαμε να έχουμε ένα καλώδιο ethernet ώστε το laptop μας ή ο υπολογιστής μας να λειτουργήσει στο δίκτυο και είναι αδύνατη η διέλευση καλωδίου εντός της τοιχοποιίας μας. Τότε και εφόσον έχει εγκατασταθεί απο την αρχή στο σπίτι μας ή στο γραφείο μας καλώδιο UTP σε κάποιο σημείο, μπορούμε να ''σπάσουμε'' το υπάρχον καλώδιο με τους παρακάτω τρόπους

Α) Η συσκευή μας για να λειτουργήσει σε δίκτυο 100mbps χρειάζεται απαραίτητα 2 ζεύγη (4 καλώδια)

Σύνδεση στο πριζάκι μας: Για δίκτυο, συνδέουμε κανονικά στα χρώματα τους άσπρο πορτοκαλί-πορτοκαλί και άσπρο πράσινο-πράσινο.

Για τηλέφωνο πάντα στη θέση του: άσπρο μπλέ-μπλέ

20161014 154509

20161014 154446

Άρα, στην περίπτωση Α) μας περισσεύουν 2 ζεύγη καλωδίων, με τη χρήση διπλής πρίζας RJ45 ή 4 πριζών RJ11 και στα δύο άκρα του καλωδίου,μπορούμενα έχουμε:

1) 2 Θέσεις δικτύου (Μια διπλή RJ45)

2) 1 Θέση Δικτύου και 2 τηλεφώνων (Μία διπλή RJ45 με εξέρτημα ταφ στη δεύτερη, ώστε να έχουμε 2 τηλέφωνα) ή (μία μονή RJ45 και μία διπλή RJ11 για τα 2 τηλέφωνα)

Αν δεν χρησιμοποιούμε δίκτυο, μπορούμε να κάνουμε χρήση 4 τηλεφωνικών συσκευών...

3) 4 τηλεφωνικές συσκευές ή ανεξάρτητες γραμμές τηλεφωνίας (δύο διπλές RJ 11)

Β) Η συσκευή μας για να λειτουργήσει σε δίκτυο 1000mbps χρειάζεται απαραίτητα 4 ζεύγη (8 καλώδια)

Στην περίπτωση Β) δεν μας ''περισσεύει'' ζεύγος, οπότε

1) 1 θέση δικτύου στα 1000mbps!!!

Αν δεν χρησιμοποιούμε δίκτυο, μπορούμε να κάνουμε χρήση 4 τηλεφωνικών συσκευών...

2) 4 τηλεφωνικές συσκευές ή ανεξάρτητες γραμμές τηλεφωνίας (δύο διπλές RJ 11)

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορούμε να δούμε

Τι είναι Δομημένη καλωδίωση

Πως φτιάχνω Patch Cord

Σε επόμενο άρθρο θα δούμε πόσες δυνατότητες ακόμη έχουμε με ένα καλώδιο UTP

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Καλώδιο UTP - Patch Cord - Πως το φτιάχνω »

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

  • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
  • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
  • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
  • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
  • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
  • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
  • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
  • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
  • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
  • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
  • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
  • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας