Τοποθέτηση - ρυθμίσεις AP (Access Point) TP-Link EAP115

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολλές φορές ενώ σε ένα χώρο είτε είναι μεγάλο κτίριο γραφείων

είτε είναι ξενοδοχείο ή άλλος χώρος που πλέον απαιτείται Wi Fi με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία, πρέπει να τοποθετηθούν κάποιες συσκευές οι οποίες δίνουν ασύρματη πρόσβαση στο internet σε όλους τους χώρους. Οι συσκευές αυτές λέγονται Access Point.

Υπάρχουν βέβαια και άλλου είδους συσκευές, αλλά για αυτές δε θα μιλήσουμε στο παρόν. Αυτές μπορεί να είναι τα Power Lines τα οποία όμως απαιτούν ρεύμα 230V, γενικότερα κάποια πρίζα ρεύματος στην οποία και τοποθετούνται και μέσω των καλωδίων ρεύματος περνάει το σήμα internet και μεταδίδεται σε όποιο χώρο θέλουμε. 

Ας μείνουμε όμως στα Access Point... 

Μία πάρα πολύ καλή συσκευή με δυνατότητα έως 300Mbps είναι και αυτή που θα αναλύσουμε στο παρόν και είναι της TP-Link και το μοντέλο: EAP115-Wall.

Η EAP115 είναι μια συσκευή δικτύου η οποία μπορεί να τοποθετηθεί είτε επίτοιχα είτε χωνευτή. Αρκεί να υπάρχει ένα κουτί διακόπτου στον τοίχο ή να αγοράσουμε ένα εξωτερικό κουτί και να την τοποθετήσουμε σε αυτό. Υπάρχει δικό της εξωτερικό κουτί ή κουτί γυψοσανίδας, αλλά για όποιον ενδιαφέρεται ταιριάζει απόλυτα το εξωτερικό κουτί της Valena! 

ap115d

Η συσκευή αυτή είναι POE (Power Over Ethernet) για να λειτουργήσει πρέπει να τροφοδοτηθεί με ρεύμα χαμηλής τάσης. Το ρεύμα αυτό θα μας το προσφέρει ένα τροφοδοτικό POE ή ένα switch POE, ανάλογα με τις απαιτήσεις. 

Πλεονέκτημα της συσκευής αυτής ότι ενώ μας κάνει ''κατάληψη'' σε ένα καλώδιο ethernet που έχουμε στον χώρο μας, μας το ξαναδίνει! Τι σημαίνει αυτό.... χρειάζεται το ethernet για να τροφοδοτηθεί με ρεύμα και internet οπότε να μας το μοιράσει σε Wi-Fi και από την μπροστινή πλευρά μας δίνει ξανά έξοδο ethernet! 

Ένα ακόμη βασικό πλεονέκτημα της συσκευής ότι ΔΕΝ μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα! Εφόσον βιδώνεται σε σταθερή βάση είναι δύσκολη η αφαίρεση της. Γιατί το λέω αυτό.... έχει παρατηρηθεί, ειδικά σε ξενοδοχειακούς χώρους, ότι οι συσκευές αυτές που τοποθετούνται απλά σε μία πρίζα ή ακουμπιστή σε κάποιο σημείο, συνήθως κάνουν φτερά μετά την αποχώρηση κάποιου πελάτη!!

Τι χρειάζεται λοιπόν επιγραμματικά για την τοποθέτηση μιας τέτοιας συσκευής; 

Κατ αρχήν ....ένα TP-Link EAP115.

ap115

 

Κατά δεύτερον ένα καλώδιο UTP ακόμη και cat 5. Δεν έχουμε απαιτήσεις μεγάλες από ένα τέτοιο σύστημα, οπότε το 1000Mbps δίκτυο δεν είναι απαραίτητο. Άρα χρησιμοποιόντας τα δύο ζεύγη για το δίκτυο των 100Mbps και ένα ζεύγος για την τροφοδοσία, είμαστε έτοιμοι.

Και τρίτον, ένα PoE Switch ανάλογων θέσεων με τα AP που θα τοποθετήσουμε στο χώρο. 

d link

Ο τρόπος συνδεσμολογίας των υλικών γίνεται ως εξής: Από το router μας βγάζουμε ένα καλώδιο ethernet και το οδηγούμε στο PoE Switch. Από το PoE switch με ένα καλώδιο ethernet πηγαίνουμε στο σημείο που θα τοποθετηθεί το PoE AP. Αν ο χώρος περιλαμβάνει και άλλο switch, ένα switch που καλύπτει θέσεις εργασίας ας πούμε, τότε από το switch αυτό πηγαίνουμε ένα καλώδιο ethernet στο PoE switch, από το PoE στα ΑΡ με τα ethernet καλώδιά μας και είμαστε έτοιμοι. 

Πως ρυθμίζω το TP-Link EAP115...

Με το που είμαστε έτοιμοι, τα έχουμε τοποθετήσει όλα και έχουμε συνδέσει, πατάμε το power button του switch και τότε θα δούμε ότι το ενδεικτικό του AP θα ανάψει. Αφού ανάψει, δε σημαίνει ότι λειτουργεί! Απλά είναι σε κατάσταση αναμονής. Πρέπει λοιπόν να το σετάρουμε (ρυθμίσουμε). Αν έχουμε παραπάνω από ένα AP πχ 5 ή 10 ή παραπάνω, τότε πρέπει να κατεβάσουμε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή μας από τον οποίο θα ρυθμίσουμε τα AP. Το πρόγραμμα θα το βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της TP-Link στον παρακάτω σύνδεσμο...EAP Controller

Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθήστε βήμα βήμα το σετάρισμα. Πραγματικά απλούστατο. Στην αρχή το βίντεο μας εξηγεί πως ρυθμίζουμε ένα AP. Περίπου μετά τη μέση του βίντεο θα δούμε πως θα ριθμίσουμε μια ομάδα από AP...

 

Ένα μειονέκτημα που θα παρατηρήσετε ότι το συγκεκριμένο AP δεν τοποθετείται σε κουτιά ενιαίου πλαισίου όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα, διότι είναι συγκεκριμένων διαστάσεων οπότε δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε ομάδα. Οπότε, αν το γνωρίζουμε από αρχής πρέπει να τοποθετούμε ένα κουτί διακόπτου περίπου 2 - 3 εκατοστά απόσταση από τα κουτιά της ομάδας. Όμως πχ, στην περίπτωση της φώτο δε χρειαζόμαστε κάποιο switch έξτρα σε κάθε συσκευή όταν έχουμε ένα καλώδιο και θέλουμε χρήση παραπάνω συσκευών από μια. 

ap115c

 

Το περιβάλλον διαχείρισης του προγράμαμτος είναι πάρα πολύ απλό και μπορούμε να ρυθμίσουμε πολλές παραμέτρους στα AP μας. Οι ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν είτε για κάθε AP ξεχωριστά, είτε για όλα τα AP οι ίδιες, πάλι ανάλογα τις απαιτήσεις. Είτε 2 AP έχουμε είτε 100, μπορούμε να κάνουμε μια ρύθμιση για όλα. Πχ θέλουμε να βάλουμε κωδικό και όνομα δικτύου (οι πιο κλασικές ρυθμίσεις) τότε το κάνουμε μια φορά για όλα! Μπορούμε όμως για καθε ένα ξεχωριστά να δίνουμε όνομα και κωδικό. Για περισσότερες ρυθμίσεις θα τις δείτε στο πρόγραμμα. Είναι πανεύκολο

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας