• 12 Απριλίου 2017
 • 2941

Θερμικές κάμερες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μπορεί για πολλά χρόνια οι θερμικές κάμερες

να ήταν ταυτισμένες με ειδικές εφαρμογές επιτήρησης κρίσιμων υποδομών ή και αναζήτησης ανθρώπινων στόχων σε επιχειρήσεις καταδίωξης, όμως σήμερα, η τεχνολογική τους εξέλιξη και η μείωση του κόστους αγοράς, τις έχει κάνει αποδεκτές για χρήση σε ένα πολύ πιο διευρυμένο πεδίο εφαρμογών ασφάλειας.

Του Αριστοτέλη Λυμπερόπουλου

Για πολλά χρόνια η αίσθηση που ερχόταν στο νου κάποιου, όταν άκουγε για θερμικές κάμερες σε εφαρμογές ασφάλειας, είναι ότι πρόκειται για μια εξεζητημένη λύση, που χρησιμοποιείται κυρίως σε στρατιωτικές και άλλες ειδικές εφαρμογές επιτήρησης συνόρων, λιμένων ή και για τον εντοπισμό ανθρώπινων στόχων σε επιχειρήσεις καταδίωξης από αέρος. Μια εντύπωση που μέχρι πριν κάποια χρόνια δεν απείχε άλλωστε πολύ από την πραγματικότητα.

Αν και έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από την πρώτη τους εμφάνιση, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η χρήση τους είχε περιοριστεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες εφαρμογών με ειδικές προδιαγραφές ασφάλειας. Ο περιορισμός της χρήσης των θερμικών καμερών, μόνο σε ειδικές εφαρμογές αυτού του είδους, δεν οφείλονταν μόνο στο κόστος τους, το οποίο ασφαλώς και έπαιξε ένα καθοριστικό παράγοντα, καθώς ήταν ασφαλώς υψηλότερο από τις συμβατικές κάμερες που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή.

hqdefault

θα πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι και οι δυνατότητες των θερμικών καμερών της προγενέστερης γενιάς, δεν βοηθούσαν σε εφαρμογές απλής επιτήρησης που το ζητούμενο είναι όχι απλά ο εντοπισμός μιας εν δυνάμει “αόρατης απειλής” ή εύρεση ενός στόχου, αλλά η συνεχής επιτήρηση του χώρου και η λεπτομερής αναγνώριση προσώπων που εισέρχονται σε αυτόν. Κάτι στο οποίο όπως θα δούμε και στη συνέχεια του άρθρου, μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν ήταν εφικτό από τις θερμικές κάμερες των προγενέστερων γενεών.

Αρχή λειτουργίας και η διευρυμένη χρήση

Μπορεί η τεχνολογία θερμικής απεικόνισης να έχει εξελιχθεί σημαντικά με την πάροδο των ετών, αλλά η βασική αρχή λειτουργίας των θερμικών καμερών δεν έχει μεταβληθεί και βασίζεται στην ανίχνευση της υπέρυθρης ακτινοβολίας.  Όλα τα έμβια όντα και όλα τα αντικείμενα εκπέμπουν αόρατη υπέρυθρη ακτινοβολία.

Οι θερμικές κάμερες καταφέρνουν να ανιχνεύσουν αυτήν την υπέρυθρη ακτινοβολία  και να την μετατρέψουν σε ορατές εικόνες, χρησιμοποιώντας ηλεκτρικούς παλμούς. Οι θερμοκρασιακές διαφορές που καταγράφονται από τις συγκεκριμένες κάμερες απεικονίζονται στις οθόνες με διαφορετικές αποχρώσεις.  Καθώς η θερμική ενέργεια έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος από το ορατό φως, οι θερμικές κάμερες δεν επηρεάζονται από τις συνθήκες φωτισμού του χώρου που επιτηρούν.

130 4 

Οι θερμικές κάμερες, είναι σε θέση να παρέχουν εικόνες υψηλής ποιότητας, τόσο σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας, όσο και σε συνθήκες απόλυτου σκότους. Επιπρόσθετα, η ποιότητα των εικόνων δεν επηρεάζεται από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως ομίχλη, χιόνι ή και βροχόπτωση.  Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά διασφαλίζουν τη δυνατότητα 24ωρης επιτήρησης, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Οι θερμικές κάμερες αποτελούσαν από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης τους, ιδανική επιλογή για τον εντοπισμό ανθρώπινων στόχων σε εφαρμογές επιτήρησης μέσα στο σκοτάδι. Αυτό, διότι συνήθως σε συνθήκες νύχτας, τα διάφορα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα στο φόντο της εικόνας είναι ψυχρότερα από τους ανθρώπους και τα ζώα που συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο.

ar128419875055738

Οπότε στις ιδανικές συνθήκες λειτουργίας όπως προαναφέραμε, οι άνθρωποι καταγράφονται με μια έντονη διαφοροποίηση τη νύχτα, επειδή ακριβώς φαίνονται περισσότερο φωτεινοί από το υπόλοιπο φόντο. Όμως, όταν αναφερόμαστε σε συστήματα επιτήρησης εξωτερικών χώρων είναι πολύ δύσκολο να πετύχουμε λειτουργία στην κατάσταση των επονομαζόμενων ιδανικών συνθηκών.

Ειδικά δε, κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν τα σκοτεινότερα σε χρώμα αντικείμενα απορροφούν μεγαλύτερες ποσότητες ηλιακής ενέργειας και την αποδίδουν με την μορφή θερμότητας στο περιβάλλον, τότε εμφανίζεται ένα φαινόμενο γνωστό και ως θερμική υπερφόρτωση (thermal loading). Σε αυτήν την περίπτωση, όταν αυξάνεται σημαντικά η θερμοκρασία όλων των αντικειμένων στη σκηνή που καταγράφει η κάμερα, τότε είναι δύσκολο να χαρτογραφηθούν με επιτυχία οι θερμοκρασιακές διαφορές και να μετασχηματιστούν σε μια αξιοποιήσιμη εικόνα.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια εικόνα με μεγάλες περιοχές όπου επικρατεί ένα απροσδιόριστο λευκό ή γκρι χρώμα χωρίς να προσδιορίζεται με σαφήνεια τι περιέχει η εικόνα. Ένα αποτέλεσμα που προφανώς δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά από τα στελέχη ασφαλείας και σίγουρα δεν θεωρείται ικανοποιητικό. Η έλλειψη ξεκάθαρων εικόνων δημιουργεί προβλήματα λοιπόν στην εργασία των υπεύθυνων για την ασφάλεια και άρα εγκυμονεί κινδύνους για το επίπεδο προστασίας των εγκαταστάσεων.

Ο τρόπος λειτουργίας των θερμικών καμερών επιτρέπει την καταγραφή ενός μεγάλου όγκου δεδομένων καθώς οι κάμερες μπορούν να αντιλαμβάνονται πολύ μικρές θερμοκρασιακές διαφορές. Η πρόκληση για τους σχεδιαστές των καμερών, είναι ότι πρέπει να μετατρέψουν αυτές τις διαφορές σε εικόνες υψηλής ποιότητας, ώστε οι χειριστές των συστημάτων να μπορούν να αντιληφθούν το περιεχόμενο των εικόνων.

thcam

Στο παρελθόν οι θερμικές κάμερες δεν είχαν πολύ καλά αποτελέσματα σε αυτό το πεδίο. Όταν το θερμικό φορτίο ήταν μεγάλο, οι εικόνες ήταν ασαφείς. Για το λόγο αυτό, οι εικόνες που προέρχονταν από συστήματα θερμικών καμερών ήταν θολές και χαρακτηρίζονταν από μια έντονη ασάφεια. Αυτά τα στοιχεία έκαναν σχεδόν αδύνατο τον προσδιορισμό των προσώπων που υπήρχαν μέσα στην εικόνα.

Σήμερα, οι σύγχρονες θερμικές κάμερες ενσωματώνουν  ειδικές τεχνολογίες επεξεργασίας των εικόνων οι οποίες τους επιτρέπουν να παράγουν εικόνες υψηλής ευκρίνειας. Πλέον είναι εφικτή η διαφοροποίηση μεταξύ αντικειμένων, ανθρώπων και ζώων και του φόντου της εικόνας, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν και το θερμικό φορτίο που υπάρχει στο συγκεκριμένο χώρο.

Στην περίπτωση λοιπόν που οι εγκαταστάτες και οι μελετητές παρόμοιων συστημάτων έχουν καιρό να δουν πως λειτουργούν οι σύγχρονες θερμικές κάμερες, θα έχουν μείνει προφανώς στην εντύπωση των παλιών μοντέλων με τις προβληματικές και θολές εικόνες. Όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι αλλαγές αυτές επιτρέπουν την είσοδο των θερμικών καμερών σε χρήσεις που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν οι συμβατικές κάμερες των συστημάτων επιτήρησης.

Πλεονεκτήματα των σύγχρονων θερμικών καμερών

Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις λοιπόν στις τεχνολογίες των φακών, επιτρέπουν στις σύγχρονες θερμικές κάμερες να καλύπτουν ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις και μεγαλύτερους χώρους. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μια σημαντική εξοικονόμηση στην συνολική εγκατάσταση, καθώς μειώνεται ο αριθμός των καμερών που απαιτούνταν σε διαφορετική περίπτωση για να καλύψουν μια μεγάλη έκταση, αλλά και το κόστος εγκατάστασης που χρειάζεται για την τοποθέτηση περισσότερων καμερών.

Όμως τα πλεονεκτήματα των σύγχρονων θερμικών καμερών έναντι, άλλων συστημάτων νυχτερινής επιτήρησης συνεχίζονται. Πρώτα από όλα, όπως προαναφέραμε δεν χρειάζονται καθόλου επιπρόσθετο φως σε συνθήκες χαμηλού ή καθόλου φωτισμού. Δηλαδή, τα άλλα συστήματα νυχτερινής απεικόνισης, όπως οι συμβατικές κάμερες των συστημάτων επιτήρησης χρειάζονται πηγές φωτός για να μπορέσουν να καταγράψουν καθαρές εικόνες.

Πηγές φωτός που προέρχονται, είτε από εξωτερικούς προβολείς, είτε από ενσωματωμένα στην κάμερα συστήματα φωτισμού IR. Οι θερμικές κάμερες δεν απαιτούν επιπρόσθετο φωτισμό, οπότε και μέσα σε συνθήκες απόλυτου σκότους μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς κανένα πρόβλημα.

thercam2

Άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα, είναι ότι ακριβώς επειδή βασίζονται στην υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν τα διάφορα αντικείμενα ή οι ζωντανοί οργανισμοί, μπορούν να εντοπίσουν πρόσωπα ή οχήματα τα οποία χρησιμοποιούν κάποια κάλυψη που με τη χρήση των συμβατικών καμερών, δεν θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτά. Οπότε οι θερμικές κάεμρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αξιοπιστία σε εξωτερικούς χώρους που περιβάλλονται από διάφορα φυσικά εμπόδια ορατότητας, όπως πυκνή βλάστηση και δέντρα.

Εφαρμογές περιμετρικής προστασίας

Σε κάθε περίπτωση η χρήση της θερμικής τεχνολογίας απεικόνισης μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη και σχετικά πλέον οικονομική λύση για την επιτήρηση της περιμέτρου των εγκαταστάσεων. Ειδικά στην περίπτωση που η ανάγκη για περιμετρική προστασία υφίσταται καθ’ όλη την διάρκεια τόσο της ημέρας, όσο και της νύχτας.

Οι θερμικές κάμερες διαθέτουν μεγάλο εύρος εμβέλειας και μπορούν να ανιχνεύσουν οποιαδήποτε κίνηση ακόμα και αν αυτή γίνεται υπό κάλυψη, αν για παράδειγμα αναλογιστούμε μια εγκατάσταση η οποία βρίσκεται περικυκλωμένη από πυκνή βλάστηση όπως προαναφέραμε. Σε αυτή την περίπτωση, αν χρησιμοποιούνταν συμβατικές κάμερες, τότε οι επίδοξοι εισβολείς θα γίνονταν αντιληπτοί λίγο πριν παραβιάσουν την περίμετρο. Ενώ με τη χρήση των θερμικών καμερών, θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτοί από τους υπεύθυνους ασφαλείας πολύ πιο έγκαιρα.

Thermal Camera Intrusion

Σε ότι αφορά το κόστος για την ανάπτυξη ενός συστήματος επιτήρησης που θα κάλυπτε αποτελεσματικά όλη την περίμετρο μιας μεγάλης εγκατάστασης, πολλοί θα θέσουν ενστάσεις, θεωρώντας ότι το συνολικό κόστος θα εκτοξευτεί καθώς ο μέσος όρος της τιμής μιας θερμικής κάμερας είναι υψηλότερος από τις τιμές των συμβατικών καμερών ημέρας/νύκτας. Όμως συνήθως παραβλέπονται κάποιες σημαντικές παραμέτρους.

Πρώτον, για την κάλυψη μιας μεγάλης περιμέτρου θα χρειαστούν πολύ λιγότερες θερμικές κάμερες σε σχέση με τις κάμερες ημέρας/ νύκτας. Παράλληλα θα χρειαστούν και λιγότερες υποδομές σε ότι αφορά την ενίσχυση του φωτός με την τοποθέτηση προβολέων (τους οποίους χρειάζονται οι απλές κάμερες) αλλά και άλλες υποδομές όπως ηλεκτρική καλωδίωση και δικτυακή σύνδεση. Αν σε αυτούς τους παράγοντες συνυπολογίσουμε και το μικρότερο κόστος εργατικών, τότε ο προϋπολογισμός του έργου φθάνει περίπου στα ίδια επίπεδα είτε με τη χρήση των θερμικών καμερών είτε επιλέγοντας κάμερες ημέρας/ νύκτας.

Όμως κάθε περίπτωση είναι ειδική. Πριν γίνει επιλογή των καμερών που θα τοποθετηθούν για την περιμετρική προστασία μιας εγκατάστασης θα πρέπει όπως σε όλα τα τεχνικά έργα να έχει προηγηθεί μια σωστή μελέτη που να εξετάζει τις ιδιαιτερότητες της εφαρμογής.

Μια λύση πάντως που δίνει συνήθως τα καλύτερα αποτελέσματα είναι η χρήση ενός υβριδικού μοντέλου με την χρήση θερμικών καμερών σε σημεία δύσκολα να φωτιστούν ή σε σημεία που υπάρχουν εμπόδια που πιθανώς να καλύπτουν την κίνηση κάποιων που θέλουν να εισέλθουν παράνομα στην εγκατάσταση και απλών καμερών ημέρας/ νύχτας στα άλλα σημεία πιθανής εισόδου ή σε σημεία που χρειάζονται τεχνολογίες πλήρους αναγνώρισης του προσώπου ή του αντικειμένου όπως αναγνώριση πινακίδας οχήματος.

Video analytics

Η τεχνολογία θερμικής απεικόνισης μπορεί να συνδυαστεί αποτελεσματικά και με μια άλλη πολύ διαδεδομένη τεχνολογία στο χώρο των συστημάτων επιτήρησης. Την τεχνολογία των video analytics, για την οποία έχουν γραφτεί και ειπωθεί τόσα πολλά στο περιοδικό μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δυνατότητες που επιφέρει η ενσωμάτωση των video analytics σε θερμικές κάμερες.

Οι δύο αυτές τεχνολογίες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Στοχεύουν στην έγκαιρη ανίχνευση μιας απειλής ή ενός ενδεχόμενου κινδύνου. Αναλογιστείτε λοιπόν, πόσο πολύ μπορεί να αναβαθμιστεί ένα σύστημα ασφάλειας όταν συνδυαστούν αυτές οι δύο τεχνολογίες. Η αποτελεσματική περιμετρική προστασία μιας εγκατάστασης, βασίζεται κυρίως στη δημιουργία μιας διαβαθμισμένης εικονικής ζώνης στην οποία η είσοδος θα είναι απόλυτα ελεγχόμενη. Κάθε παραβίαση αυτής της ζώνης που σημαίνει εισβολή στην περιοχή ελέγχου, θα πρέπει να ενεργοποιεί και να μεταδίδει συναγερμό στο κέντρο ελέγχου της περιοχής.

thercam3

Μέχρι σήμερα, με τα συμβατικά συστήματα επιτήρησης τα οποία διαθέτουν τεχνολογία video analytics, έχει βελτιωθεί κατά πολύ η δυνατότητα των χειριστών να εστιάζουν σε μια ενδεχόμενη απειλή. Αρκεί φυσικά αυτή η απειλή να ήταν ορατή ώστε να μπορούσε να καταγραφεί από τις συμβατικές κάμερες ημέρας/ νύκτας και στη συνέχεια να επεξεργαστεί μέσω της τεχνολογίας video analytics, ώστε να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες καταγραφής του συμβάντος και ενημέρωσης των χειριστών.

Υπήρχε όμως ένα κενό στην περίπτωση που η απειλή δεν ήταν ορατή. Τότε όπως είναι φυσικό οι κάμερες δεν μπορούσαν να καταγράψουν κάποια κίνηση και άρα έμενε ανεκμετάλλευτη η τεχνολογία video analytics. Με τη χρήση της θερμικής απεικόνισης καλύπτεται και αυτό το κενό.

Με τη χρήση θερμικών καμερών, οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση καταγράφεται και άρα υπάρχουν πολλές περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες, ώστε αυτές να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας από τα συστήματα video analytics και αναλόγως να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες σε περίπτωση που από την επεξεργασία προκύψει ότι υπάρχει κάποια παραβίαση. Ο συνδυασμός λοιπόν αυτών των δύο τεχνολογιών (video analytics και θερμική απεικόνιση) μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην αναβάθμιση της περιμετρικής προστασίας των εγκαταστάσεων.

Πηγή: www.securitymanager.gr

Προσθήκη φωτογραφικού υλικού: electricalnews.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας