• 03 Μαρτίου 2017
 • 10628

RG59 - RG6 - RG11 (Καλώδια ομοαξονικά)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Τι είναι το RG; Τι σημαίνει; Τι σημαίνουν οι αριθμοί

που ακολουθούν την ονομασία RG; πχ: RG59 ... RG6 ... RG11. Τι σημαίνει το καθε ένα από αυτά και πολλά άλλα θα δούμε στο παρόν άρθρο. Πολλές φορές έχουμε συναντήσει αυτό το είδος καλωδίων σε επαγγελματικούς κυρίως χώρους, εκτός το RG6 που είναι το συνηθισμένο καλώδιο που χρησιμοποιούμε εδώ και πολλά χρόνια για τηλεοπτικά σήματα, ή γενικότερα σήματα εικόνας, ακόμη και ήχου απο ενυσχυτές προς ηχεία κλπ.

Είναι καλώδια ομοαξονικά. Ο όρος ομοαξονικό προέρχεται εξ αιτίας του ότι ο εσωτερικός αγωγός και το εξωτερικό συρμάτινο πλέγμα έχουν τον ίδιο γεωμετρικό άξονα. Το ομοαξονικό καλώδιο εφευρέθηκε από τον Άγγλο μηχανικό και μαθηματικό Oliver Heaviside, ο οποίος δημιούργησε το σχέδιο το 1880

Oheaviside

Τι σήματα μπορεί να μεταφέρει ένα Ομοαξονικό καλώδιο RG; Επειδή είναι χαλκός, οποιοδήποτε σήμα έχει σχέση με ρεύμα, όμως έχει επικρατήσει σε τηλεοπτικά σήματα και γενικότερα σήματα εικόνας, δηλαδή: Κλειστό κύκλωμα (cctv) και τηλεόρασης (TV - SAT). Διαφέρει από τα άλλα θωρακισμένα καλώδια και χρησιμοποιείται για την διέλευση ηλεκτρικών σημάτων μεγάλου εύρους συχνοτήτων. Για παράδειγμα μπορεί να μεταφέρει ηχητικά σήματα απο ένα ακουστικό ενισχυτή μέχρι και ηλεκτρικά σήματα πολλών Mega Hertz.

Ο όρος RG σημαίνει: Radio Guide. Οπότε το συναντούμε σαν γενικό όρο σε αυτά τα καλώδια. Έτσι, γνωρίζουμε όταν ακούμε καλώδιο RG, ότι πρόκειται για καλώδιο σήματος. Όσο για τους αριθμούς έχουν επιλεγεί τυχαία, δε σημαίνουν κάτι, απλά είναι για να ξεχωρίσει το κάθε καλώδιο βάση προδιαγραφών. Στη φωτό παρακάτω βλέπετε ένα RG11...

rg11c

Μπορεί ένα τέτοιο καλώδιο να λάβει και να στείλει σήματα τηλεοπτικά ή εικόνας; ΟΧΙ, Χρησιμοποιείται μόνο για λήψη σήματος, γι αυτό και έχει μόνο έναν αγωγό. Το πλέγμα ή το περιτύλιγμα που βλέπετε, χρειάζεται μόνο για θωράκιση από εξωτερικούς παράγοντες όπως: ηλεκτρομαγνητικά πεδία - παρεμβολές από άλλα καλώδια που τυχόν περνούν δίπλα - παράλληλα από ένα καλώδιο RG. Βέβαια με την πρόοδο της τεχνολογίας και την μεταφορά συχνοτήτων μέσα από ένα καλώδιο, μπορούμε να έχουμε και άλλου είδους επικοινωνίες από ένα τέτοιο καλώδιο. Πχ οι εταιρείες τηλεόρασης μπορούν και παρακολουθούν την επισκεψιμότητα ενός καναλιού στο παρασκήνιο, καθώς επίσης έχει ακουστεί κατά καιρούς ότι μπορούν να λάβουν  και εικόνα μέσω συχνοτήτων υπό την άγνοιά μας !! Αλλά αυτό, στο παρόν άρθρο δεν θα το αναλύσουμε.

Στη φωτό παρακάτω δείτε ένα καλώδιο RG59...

RG59

Τα δημοφιλέστερα RG καλώδια που χρησιμοποιούνται στην αγορά είναι το RG59 - RG11 - RG6. Το RG6 έχει επικρατήσει σε σήματα TV - SAT και το RG11 - RG59 σε σήματα CCTV. Ποιά είναι όμως η διαφορά μεταξύ τους; Φυσικά οι απώλειες σήματος σε μια γραμμή τηλεοπτική ή κάμερας. Δηλαδή, το κάθε ένα από αυτά έχει κάποιες προδιαγραφές. Οι οποίες μετριούνται σε MHZ. Ας τα πάρουμε ένα ένα ...

Rg59vsRg6

RG59 έχει λεπτότερο αγωγό χαλκού καθώς και λιγότερη μόνωση μεταξύ αγωγού και θωράκισης, κατά συνέπεια είναι ελαφρύτερο σαν βάρος καλωδίου από το RG6 ή RG11. Οπότε το χρησιμοποιούμε σε εγκαταστάσεις με μικρότερη απαίτηση μήκους (μαζεμένοι μικροί χώροι)

RG6 Μεγαλύτερη διατομή κεντρικού αγωγού, περισσότερη μόνωση μεταξύ αγωγού και θωράκισης, άρα και βαρύτερο από το RG59. Χρησιμοποιείται σε εγκαταστάσεις με μεγαλύτερες απαιτήσεις σε μήκος. Δείτε στην παρακάτω φωτό καλώδιο RG6...

rg6

RG11 Μεγαλύτερη διατομή και από τα δύο προηγούμενα του κύριου αγωγού, ακόμη περισσότερη μόνωση μεταξύ κεντρικού αγωγού και περισσότερη θωράκιση. Είναι αρκετά χοντρό σαν καλώδιο και βαρύτερο φυσικά από τα άλλα δύο, αλλά επιτυγχάνουμε λήψεις σήματος σε αρκετά απομακρυνσμένα σημεία.

Γιατί για σήματα CCTV χρησιμοποιούμε καλώδιο RG59 αφού είναι καλύτερο σε χαρακτηριστικά το RG6 και το 11; Επειδή για κοντινές αποστάσεις είναι εντός προδιαγραφών και φθηνότερο από τα άλλα. Μην ακούτε το παραμύθι: Τι; Θα βάλεις σε κάμερες καλώδιο τηλεόρασης; Βεβαίως και θα βάλω !! Αφού είναι καλύτερο (απαντήστε τους). Όμως μην είμαστε υπερβολικοί (που πολλές φορές δίχως λόγο το κάνουμε) αρκεί σε μια εγκατάσταση καλώδιο το οποίο είναι εντός προδιαγραφών.

Με πραγματικά νούμερα και ενώ η θωράκιση έχει βελτιώσει κατά πολύ τη απώλεια σήματος, δεν παύει αυτή να υφίσταται! από μετρήσεις λοιπόν έχουμε τα παρακάτω...

pinakas xaraktir

Στον παραπάνω συγκρητικό πίνακα διαπιστώνουμε ότι: Το RG11 είναι καλύτερο από όλες τις απόψεις από τους δύο ''αντιπάλους'' του. Απλά είναι αρκετά χοντρό για χρήση σε κοντινές αποστάσεις, κατά συνέπεια πιο δύσκολο στην τοποθέτηση.

Εκτός από το είδος καλωδίου, αν θα είναι RG59 - 11 - 6, υπάρχουν στην αγορά και διπλά καλώδια, με αποτέλεσμα γρηγορότερη τοποθέτηση περισσοτέρων από μια γραμμή καθώς επίσης υπάρχουν και καλώδια με τροφοδοσία. Βλέπε φωτό παρακάτω...

sw 22856

Οπότε και σε αυτή την περίπτωση γλυτώνουμε χρόνο στην τοποθέτηση έξτρα καλωδίου τροφοδοσίας.

Παρακάτω ακολουθεί ακόμη ένας πίνακας με είδη καλωδίων RG και τι είδους θωράκιση μπορούμε να επιλέξουμε. Υπάρχει καλώδιο με διπλή, τριπλή, ακόμη και τετραπλή θωράκιση !!! Αυτό για να μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερες αποστάσεις με τη μικρότερη δυνατή απώλεια σήματος...

10320296

Ένα πράγμα που παίζει ρόλο στο καλώδιο που θα επιλέξουμε, είναι η απαίτηση συχνότητας που λειτουργεί ο εξοπλισμός μας. Αν έχουμε έναν εξοπλισμό που θα τρέξουν συχνότητες μικρότερες από 50HZ θα πάμε σε καλώδιο RG59, αν οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες των 50HZ τότε θα ανέβουμε σε καλώδιο RG6.

Άλλη μία διαφορά μεταξύ του RG59 και του RG6 είναι ότι, το RG59 είναι από χαλκό η θωράκιση, ενώ του RG6 από αλουμίνιο.

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας