Ασθενή ρεύματα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Ασθενή ρεύματα λέγονται οι καλωδιώσεις στο χώρο μας...

... (είτε είναι κατοικία, είτε επαγγελματικός χώρος) οι οποίες τροφοδοτούν συσκευές χαμηλής τάσης όπως: Τηλέφωνα, δίκτυα, μεγαφωνική κλπ.

Τα ασθενή ρεύματα, είναι ένα  σημαντικό κομμάτι σε μία οικιακή εγκατάσταση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες εφαρμογές και είναι χωρισμένα σε κατηγορίες:

Α) Τηλεόραση

TV SAT

Μία ακτινική (ή αξονική) εγκατάσταση TV με καλής ποιότητος καλώδια και κατάλληλο εξοπλισμό, θα έχει ως αποτέλεσμα, την καλύτερη δυνατή λήψη σήματος και τη δυνατότητα να βλέπουμε σε όλες τις τηλεοράσεις μας (αν είναι πάνω απο μία) ότι κανάλι θέλουμε και απο όποια συσκευή αναπαραγωγής θέλουμε πχ: dvd, media player κλπ.

Β) Τηλεφωνία - Internet - οικιακό δίκτυο - Δομημένη καλωδίωση

dom

Στην εποχή που βρισκόμαστε, είναι απαραίτητο το τηλέφωνο και επι πλέον ένα οικιακό δίκτυο στο σπίτι μας. Οικιακό δίκτυο ονομάζουμε ένα σύνολο καλωδίωσης με το οποίο έχουμε τη δυνατότητα να διασυνδέσουμε όλες μας τις ηλεκτρονικές συσκευές μεταξύ τους όπως: Υπολογιστής, τηλεόραση, media player, home cinema, κάμερες, καθώς επίσης να έχουμε και τη δυνατότητα ελέγχου των συσκευών της κατοικίας μας απο απόσταση, μέσω τηλεφώνου - smartphone, ή κάποιου υπολογιστή απο άλλο χώρο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι, η κατάλληλη καλωδίωση, με καλώδια ethernet, τους κατάλληλους ρευματοδότες RG45 και τον κατάλληλο εξοπλισμό πχ HUB - Switch - router - patch panel

r1000router

Όλα τα παραπάνω, μπορούν να επιτευχθούνε κάνοντας χρήση ασύρματου δικτύου (wireless)

Επίσης, σε περίπτωση που η εγκατάστασή μας είναι παλιά και δεν υπάρχει η δυνατότητα καλωδίωσης και δεν επιθυμούμε ένα ασύρματο δίκτυο, υπάρχει λύση με συσκευές πρίζας ρεύματος, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα μέσω καλωδίωσης ισχυρών ρευμάτων να έχουμε ενσύρματο δίκτυο. Οι συσκευές αυτές ονομάζονται Power line και μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε είδους ηλεκτρολογική εγκατάσταση, μονοφασική ή τριφασική. Στην τριφασική, πρέπει οι ρευματοδότες στον τοίχο μας που θα επιλέξουμε να παίρνουν ρεύμα απο την ίδια φάση. Ένας αδειούχος εγκαταστάτης μπορεί να μας  υποδείξει τα σημεία αυτά.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε πολλά και ενδιαφέροντα άρθρα για δομημένη καλωδίωση: Δομημένη Καλωδίωση

Γ) Θυροτηλέφωνα - θυροτηλεόραση

thirotv

Το θυροτηλέφωνο και η θυροτηλεόραση είναι η συσκευή που μας δίνει τη δυνατότητα να ακούσουμε, να δούμε και να μιλήσουμε, με αυτόν που επιθυμεί να εισέλθει στο σπίτι μας ή στο χώρο εργασίας μας.

Οι  παραπάνω συσκευές είναι απαραίτητες σε κάθε κατοικία εδώ και αρκετές δεκαετίες και η θυροτηλεόραση εδώ και 25 περίπου χρόνια, στα οποία τελευταία 5, να έχουν πολλές επιπλέον δυνατότητες

Δ) Συναγερμός - πυρανίχνευση

systima2

Η εγκατάσταση συναγερμού σε ένα σπίτι ή σε έναν επαγγελματικό χώρο,  είναι πλέον πολύ σημαντική. Ειδικά όταν αυτός ο χώρος βρίσκεται σε ισόγειο - 1ος όροφος. Όσο χαμηλότερα βρισκόμαστε, τόσο πιο εύκολη είναι η πρόσβαση στο χώρο μας απο .....ανεπιθύμητους επισκέπτες!

Ένα πλήρες σύστημα συναγερμού, περιλαμβάνεται απο: Πίνακα συναγερμού, πληκτρολόγιο, σειρήνα, ραντάρ, μαγνητικές επαφές.

Σε συνδυασμό με άλλες συσκευές μπορούμε να έχουμε πρόσβαση ανα πάσα στιγμή στο σύστημα συναγερμού και στο χώρο μας, είτε με ήχο, είτε και με εικόνα!! Ακόμη και να αλλάξουμε παραμέτρους.

Η εγκατάσταση πυρανίχνευσης είναι απαραίτητη σε χώρους με εύφλεκτα υλικά, κυρίως σε επαγγελματικούς χώρους, αλλά και σε κατοικίες, πχ εάν έχουμε στο σπίτι μας σύστημα συναγερμού κατάλληλο να δεχτεί και πυρανίχνευση, τότε μπορούμε να τοποθετήσουμε πυρανιχνευτές ανάλογα με τις ανάγκες μας. Πχ: Επάνω απο την ηλεκτρική μας κουζίνα. Πολλές φορές ατυχήματα πυρκαγιάς γίνονται απο απροσεξία, ξεχασμένα μάτια με κάποια οικοσκευή με φαγητό ή λάδι, με τραγικά αποτελέσματα.

Ενδιαφέροντα έρθρα για συναγερμό - πυρανίχνευση, μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: Συναγερμός - Πυρανίχνευση

Δ) Κλειστό κύκλωμα

synag5

Η εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος σε ένα σπίτι, απο πολλούς θεωρείται πολυτέλεια. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που δίνουν μεγάλη βάση στην ασφάλεια των του σπιτιού ή του καταστήματός τους. Ειδικά όταν μέσα στο σπίτι αυτό υπάρχουν παιδιά τα οποία, λόγω εργασίας των γονέων, αυτά μένουν με κάποιο άλλο πρόσωπο που τα επιτηρεί.

Υπάρχουν βέβαια και τα νομικά πλαίσια για την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος σε ένα σπίτι ή επαγγελματικό χώρο. Πχ: Δεν επιτρέπεται κάμερα να βλέπει σε δρόμο - κοινόχρηστο ή δημόσιο χώρο. Όταν αυτές βρίσκονται εντός κατοικίας πρέπει να ενημερώνεται γι αυτό ο κάθε κάτοικος ή επισκέπτης. Σε επαγγελματικούς χώρους χρειάζεται ειδική άδεια για εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων και ανάρτηση προειδοποιητικής πινακίδας.

Ένα πλήρες σύστημα κλειστού κυκλώματος αποτελείται απο: Καταγραφικό, κάμερες, καλώδια. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης του χώρου εξ αποστάσεως, όταν το σύστημα είναι συνδεμένο στο οικιακό μας δίκτυο, με καλώδιο ethernet. (Το καταγραφικό πρέπει να υποστηρίζει αυτή τη δυνατότητα)

Πολύ σημαντικά άρθρα για κλειστό κύκλωμα μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: CCTV (κλειστό κύκλωμα)

Ε) Home theater - Ψυχαγωγία

smart home

Η οικιακή ψυχαγωγία περιλαμβάνει πολλές εφαρμογές όπως: Ήχος, εικόνα, video games κλπ.

Για την εφαρμογή της χρειάζονται καλωδιώσεις κατάλληλες για το κάθε τι που θέλουμε να κάνουμε. Πχ Αν θέλουμε να τοποθετήσουμε κάποιον projector χρειάζονται στο σημείο της οροφής που θα τοποθετηθεί, καλώδια ρεύματος, HDMI, VGA, COMPONENT, δικτύου κλπ, ανάλογα τι μηχάνημα έχουμε επιλέξει.

Για τον ήχο, θα χρειαστούν καλώδια καλής ποιότητας τα οποία, αν η εγκατάσταση είναι καινούργια, θα περαστούν εντός της τοιχοποιίας, σε διαφορετική περίπτωση θα είναι εμφανή.

Όσο για τις τηλεοράσεις μας (αν υπάρχει πάνω απο μία στο χώρο) μπορούμε με κάποια δικτυακή συσκευή πχ ένα σκληρό δίσκο ή ένα media player, να βλέπουμε ότι θέλουμε, σε όποια τηλεόραση θέλουμε

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας