Εγκατάσταση Κεραίας-υλικά-λάθη-βλάβες-συμβουλές-τιμές (κατά προσέγγιση)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο σημερινό άρθρο, δεν θα σας πω τι ενισχυτές, τι πολυδιακόπτες και τι μάρκες

υλικών να βάζετε στα συστήματα τηλεόρασης που διαθέτετε, ούτε για το πώς συνδέουμε όλα αυτά συν άλλα τόσα έξτρα που υπάρχουν για συστήματα τηλεόρασης, αλλά θα μιλήσω γενικότερα για το πώς πρέπει να γίνεται μια σωστή εγκατάσταση τηλεοπτικών σημάτων ή και δορυφορικών, έτσι κι αλλιώς η διαφορές στα υλικά εγκατάστασης, μεταξύ δορυφορικού σήματος και επίγειου είναι απειροελάχιστες, αν όλα γίνουν όπως πρέπει...

Θα δούμε πως πρέπει να γίνεται σωστά και σοβαρά μια τηλεοπτική υποδομή και πάνω εκεί, μπορείτε μετά να βάλετε ότι σύστημα θέλετε. Αν η εγκατάσταση είναι σοβαρή, είμαστε γενικά πολύ μπροστά σε όλα. Αργότερα μπορεί να χρειαστούμε να παίξουμε από ένα σημείο να το βλέπουμε σε όλα στο σπίτι μας, ακόμη και σήμα FHD να στέλνουμε σε όλα τα σημεία τηλεόρασης, για όλα υπάρχει λύση όταν η υποδομή είναι καλή.

Αφού εξηγήσουμε το ‘’σκελετό’’ μια εγκατάστασης τηλεόρασης, μετά θα δούμε τι άλλο μπορούμε να έχουμε ως υποδομή στα υπόλοιπα σημεία τηλεόρασης που μπορεί να έχουμε στο σπίτι μας ή γενικότερα στο χώρο μας.

Θυμάμαι κάποτε, στις καλές εποχές 1989 και μετά, σε μαγαζί ηλεκτρολογικό που είχε ο πατέρας μου στο Βύρωνα, τρέχαμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και εκτός των καθαρά ηλεκτρολογικών, τοποθετούσαμε και κεραίες. Ή πηγαίναμε σε βλάβες συστημάτων tv σε πολυκατοικίες κλπ.

Μετά από χρόνια κατάλαβα ότι το πράγμα δεν είναι τόσο απλό. Κάθε δουλειά θέλει και το μάστορά της που λέμε. Δεν είναι απλά τα πράγματα, δεν είναι πήραμε μια κεραία, 20 μέτρα καλώδιο, ένα φις και πάμε να βάλουμε κεραία στον πελάτη. Όλα θέλουν τον…. ‘’Γερμανό’’ τους!

Θα περάσω κατ ευθείαν στα λάθη και μετά θα δούμε τα υπόλοιπα.

Το μόνιμο λάθος των τεχνικών κεραιών είναι κατ αρχάς… λάθος – φθηνό καλώδιο!

Το δεύτερο μόνιμο λάθος των τεχνικών…. Το καλώδιο εξωτερικά, το οποίο πάει γυμνό ως τις κεραίες μας.

Ένα ακόμη λάθος, ήταν των άθλιων κατασκευαστών (οι περισσότεροι), που θα θυμάστε από το 95 έως το 2008 που η οικοδομή είχε γίνει….. στραγάλι και ενώ έτρωγαν με χρυσά κουτάλια, πίεζαν όλους τους τεχνικούς για τιμές κάτω και κάτω και όλο κάτω…. Βρείτε μου μια πολυκατοικία, η οποία έχει το κάθε διαμέρισμα δική του αυτόνομη εγκατάσταση τηλεόρασης (εκτός από 5-6 που είχα κάνει εγώ στο Μαρούσι Lol…). Δηλαδή από το κάθε σπίτι να ξεκινά ένα καλώδιο που καταλήγει στον κεντρικό ενισχυτή της πολυκατοικίας και ένα ακόμη για δορυφορική στο σαλόνι πχ.

Στις φώτο παρακάτω θα δείτε πως μια κεραία έπαιζε μεν, αλλά ήταν στηριγμένη ΜΟΝΟ με γάζες και ταινία συσκευασίας!!! 

tv7tv8

Αυτό που μας πούλαγαν οι κατασκευαστάρες ήταν: Ένα καλώδιο στήλη, από τη πρίζα του 5ου ορόφου να πηγαίνει ακριβώς στην από κάτω του 4ου και ξανά κάτω στου 3ου…. Κοκ. Με αποτέλεσμα τραγικό. Άλλαζε ο πάνω τους πριζοδιακόπτες του, δεν έπαιζαν οι τηλεοράσεις των από κάτω… έκανε μια μετατροπή στο σπίτι του ο από πάνω μας, άντε βρες εσύ σήμα TV στους από κάτω μετά!!

Ένα άλλο τραγικό λάθος των ηλεκτρολόγων ήταν από τη βιασύνη και από τα πολλά έργα, πολλές πολυκατοικίες, σε πολλές από αυτές, έκαναν τα ξετρυπήματα για τις τηλεοράσεις λοξά προς τα επάνω! Οπότε από την έξω πλευρά που έβγαιναν τα καλώδια της τηλεόρασης στην ταράτσα, όλα τα νερά των βροχών κατέληγαν στα διαμερίσματα, με αποτέλεσμα, πολλές φορές να απορούμε γιατί βγαίνει νερό από τις πρίζες μας!! Τις περισσότερες φορές τους άκουγες να λένε…. έλα… έλα βάλε τώρα και θα περάσω αύριο να βάλω σιλικόνη. Ε, ποιος την είδε τη σιλικόνη….

Ένα φθηνό καλώδιο χωρίς κατάλληλη εξωτερική μόνωση, θα παρατηρήσουμε ότι σύντομα αρχίζει και πάει το εξωτερικό περίβλημα με αποτέλεσμα ο μηδενισμός της θωράκισης. Οξειδώνεται η θωράκιση με αποτέλεσμα τα πρώτα συμπτώματα να είναι είδωλα κλπ. Μετά από λίγο καιρό θα παρατηρήσουμε ότι μπορεί και να χαθεί τελείως το σήμα! Αυτό διότι κόβεται και η μέσα μόνωση οπότε σήμα… γιόκ!

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε; Πολύ απλά, ακολουθούμε μερικά από τα παρακάτω βήματα ή και όλα!

Υλικά που χρειάζεται μια κεραία

Καλώδιο - Σωλήνας

Αγορά ενός καλής ποιότητας καλωδίου. Στα καλώδια ισχύει το ότι πληρώνεις παίρνεις. Ένα καλώδιο με πολύ καλή θωράκιση και χοντρό αγωγό σήματος, είναι ότι καλύτερο για μια ποιοτική εικόνα. Μη ξεχνάμε ότι όπως και στα ισχυρά ρεύματα μιας εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης, έτσι και στα ασθενή. Όπου βγαίνουμε από το χώρο μας και είμαστε έρμαια των καιρικών συνθηκών, τότε μόνο με ειδικά καλώδια και σωλήνες μπορούμε να έχουμε σιγουριά για αρκετά χρόνια ότι δε θα χάσουμε σε ποιότητα και σε εικόνα γενικά.

Αν το καλώδιο είναι καλής ποιότητας αλλά χωρίς ανθυγρή μόνωση, τότε δε πα να το πληρώσατε και 1 ευρώ το μέτρο, σε χρονικό διάστημα σχετικά γρήγορο, θα σπάσει η εξωτερική μόνωση από τις καιρικές συνθήκες και πάλι τα ίδια. Άρα η αγορά ενός καλωδίου με μόνωση που αντέχει σε ήλιο, βροχές, καταιγίδες, είναι ότι καλύτερο και σίγουρο. Σίγουρα θα αντέξει 10 χρόνια παραπάνω από το απλό καλώδιο.

 

Για τους παραπάνω λόγους, τοποθετούμε το καλώδιο και σε σωλήνα εξωτερικά του χώρου μας και εως την κεραία μας. Ειδικά αν το καλώδιό μας είναι παντός καιρού που λέμε, τότε ένας λόγος παραπάνω αφού θα το έχουμε πληρώσει μπορεί και 1,5 ευρώ το μέτρο, να το τοποθετήσουμε σε σωλήνα ώστε να αντέξει περισσότερο από… εμάς!

Επίσης και στις σωλήνες υπάρχουν ποιότητες. Μη φανταστείτε υψηλά ποσά. Μια πολύ καλή σωλήνα που θα αντέξει αρκετά χρόνια εξωτερικά, μπορεί να φτάνει περίπου στα 70 λεπτά το μέτρο. Ποσό αρκετά ελκυστικό ώστε να είμαστε σίγουροι για μερικές δεκαετίες. Ειδικά αν την εγκατάσταση αποφασίσουμε να την κάνουμε στα 50 μας, ίσως ‘’φύγουμε’’ πρώτοι εμείς, παρά η σωλήνα ή το καλώδιο!

Τώρα, όσο αφορά τη στήριξη. Δε καρφώνουμε απλώς το καλώδιο ή δεν το πιάνουμε τσούρμο μαζί με άλλα 5 της πολυκατοικίας με δεματικά κλιπς που υποστηρίζουν πολλοί τεχνικοί. Κανονικά, θα πρέπει και εφόσον είναι περασμένα σε σωλήνα, να στηρίζονται στον τοίχο με ειδικά στηρίγματα, ώστε με τους αέρηδες να μην πηγαίνουν πέρα  δώθε οι σωλήνες με τα καλώδια. Σίγουρα θα προκληθεί ζημιά με τον καιρό. Αν τελικά έχουμε βάλει σκέτα καλώδια παντός καιρού (PET, αυτό το μαύρο) καλό είναι να καρφώνεται αναγκαστικά. Θα ζήσει περισσότερο το καλώδιο. 

Πολλοί ένοικοι ή ιδιοκτήτες θα ρωτήσουν: ''μα καλά, μαύρο καλώδιο εξωτερικά;'' Εκεί πρέπει να καταλάβουν ότι εδώ δεν είμαστε παιδική χαρά να έχουμε πράσινα, κόκκινα και ότι γούστο χρώμα θέλει ο καθένας, υπάρχουν τα άσπρα και τα παντός καιρού τα μαύρα. Και φυσικά αφού έχει αποφασίσει ο ιδιοκτήτης να κάνει μια σοβαρή δουλειά, θα τα βάλει σε σωλήνα οπότε το μαύρο δεν θα φαίνεται πουθενά. 

Μια καθαρή εγκατάσταση TV, σωστή και σοβαρή, απαιτεί αρκετά πράγματα πέρα από τα συνηθισμένα.

Τιμές καλωδίων - σωλήνας

Ένα εύρος τιμών σε καλώδια τηλεόρασης κυμαίνεται από 20 λεπτά το μέτρο και μπορεί να φτάσει τα 2 ευρώ το μέτρο ή και παραπάνω! Ενώ ο σωλήνας, μπορεί να ξεκινά από τα 10 λεπτά το μέτρο έως 70 λεπτά το μέτρο. (Η εγκατάσταση που προτείνω πιάνει τις κορυφές των τιμών) δείτε στο λινκ... https://www.skroutz.gr και στο παρακάτω λινκ δείτε τιμές από σωλήνες εξωτερικών χώρων... https://www.skroutz.gr/

Κεραία

Κεραίες υπάρχουν πολλών ειδών. Σήμερα, όπου το σήμα πλέον είναι ψηφιακό – δορυφορικό, δε χρειάζεται μια κεραία για τα UHF και άλλη για τα VHF. Τώρα βάζουμε μια κεραία και τα πιάνουμε όλα. Άρα και το καλώδιο που ξεκινά από την τηλεόρασή μας ή από το κέντρο TV του κάθε σπιτιού, καταλήγει κατ ευθείαν στο σύνδεσμο της κεραίας.

TV4

Μια καλή κεραία λοιπόν θα μας κρατήσει για πολλά πολλά χρόνια (μέχρι να ανακαλυφτεί κάποιο άλλο σήμα Lol). Ρωτήστε τον τεχνικό σας ή τον προμηθευτή σας κατ ευθείαν για το ποια κεραία κάνει για την περιοχή που βρίσκεστε. Υπάρχουν και πολύ μικρές κεραιούλες πλέον που είναι αρκετά διακριτικές, αρκεί να το επιτρέπουν οι συνθήκες. Βλέπε εικόνα παρακάτω…

tv5

Μη τσιγκουνεύεστε σε τίποτα όσο αφορά την ποιότητα της ζωής σας. Το χειρότερο απ όλα είναι να βλέπετε τούρκικα σίριαλ και να κόβεται το σήμα. Μπορεί η κουτάλα με τη μακαρονάδα να φτάσει ακόμη και στην οθόνη με αποτέλεσμα να εκραγεί από το χτύπημα. Ή, τη στιγμή που η μενεγάκη πάει να δείξει ένα νέο μανό, να κοπεί το σήμα…. Ε ρε γλέντια…. Ποιος τον σώζει τον ηλεκτρολόγο μετά….

Εκεί όπου μπαίνει το καλώδιο με το βύσμα, στην κεραία, καλό είναι να βάζουμε γύρω γύρω λίγο σιλικόνη για έξτρα μόνωση, να μη περνάει η υγρασία μέσα στο σύνδεσμο. Βλέπε εικόνα παρακάτω…

Τιμές κεραιών

Οι τιμές στις κεραίες κυμαίνονται από 10ευρώ και φτάνουν ή μπορέι και να ξεπεράσουν τα 100 ευρώ (η κεραία που προτείνω, από 70-100) δείτε λίνκ... https://www.skroutz.gr

Ιστός – Βάση – συρματόσχοινο – μονωτική ταινία.

Ο ιστός, άλλη πικραμένη ιστορία. Μετά από κάνα χρόνο, τον βλέπουμε να σαπίζει, να σκουριάζει και να πέφτει χιλιάδες μικρά κομματάκια στην ταράτσα. Ξέρετε, αυτοί οι ιστοί οι οποίοι είναι σε τρία κομμάτια με τις περαστές βίδες. Ανοιχτό και απλό μέταλλο θα σκουριάσει πολύ γρήγορα.

Οπότε ή διαλέγουμε έναν ιστό αλουμινίου ή γαλβανιζέ ή κάποιον ανοξείδωτο. Επίσης καλό είναι στο επάνω μέρος του ιστού, με μια πλαστική τάπα να τον κλείνουμε βάζοντας ακόμη και σιλικόνη ή κάποια δυνατή κόλα ώστε να στεγανοποιηθεί πλήρως από τα νερά – βροχές κλπ.

Ειδικά σε νησιά και παράκτιες περιοχές απαιτείται να τοποθετούνται ΜΟΝΟ ανοξείδωτα είδη, από τους ιστούς μέχρι και τα συρματόσχοινα αντιστήριξης. Τα απλά είναι θέμα μερικών μηνών να σαπίσουν και να διαλυθούν.

Συρματόσχοινο βάζουμε σε περιπτώσεις όπου η κεραία μας πρέπει να σηκωθεί αρκετά ψηλά λόγω εμποδίων από κοντινές οικοδομές ή άλλες αιτίες. Συνήθως σε νησιά, όπου οι άνεμοι είναι κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους αρκετά δυνατοί, εκεί επιβάλλεται αντιστήριξη – συρματόσχοινο ή πολύ κοντή βάση ανοξείδωτη, ώστε να μην υπάρχει ταλάντωση με τους ανέμους. Πολλές φορές έχουν βρεθεί κεραίες στον γείτονα ή και πιο μακρυά. Επίσης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές μπορεί να προκαλέσουμε δυστύχημα αν η κεραία δεν είναι καλά στηριγμένη και με τον αέρα φύγει από την ταράτσα και σκάσει σε κάποιον πεζό που αμέριμνος βλέπει τις βιτρίνες στα μαγαζιά από κάτω.  

Δεν στηρίζουμε επάνω στα κάγκελα. Άν τελικά στηρίξουμε εκεί, θέλει προσοχή οι δαγκάνες να μην πληγώνουν το κάγκελο με αποτέλεσμα να φεύγει η μπογιά και να αρχίσει να σκουριάζει. Κάποιο περιτύλιγμα καουτσούκ είναι ότι πρέπει για να μη κάνουμε ζημιά. Υπάρχουν βάσεις για έδαφος και για επίτοιχη στήριξη. Αν στηρίξουμε στο έδαφος και υπάρχει μόνωση ΔΕΝ προτείνεται να τρυπηθεί η μόνωση. Καλό είναι να βρίσκουμε σημείο στο οποίο να υπάρχει τοίχος και να τοποθετείται βάση επίτοιχη. 

Καλό είναι το συρματόσχοινο να είναι κι αυτό ανοξείδωτο. Αυτό που παίρνουμε από το χρωματοπωλείο, που τρο βάζουν οι νοικοκυρές συνήθως για να απλώνουν ρούχα, δε κάνει. Σκουριάζει εύκολα αφού κόβεται το πλαστικό περίβλημα γρήγορα με τον ήλιο και τις βροχές. Ένα συρματοσχοινάκι ψιλό και ανοξείδωτο είναι μια χαρά.

Βίδες στήριξης και λοιπά μικροϋλικά, δε χρειάζεται να σας πω. Και κει ανοξείδωτα.

Ειδική μονωτική ταινία

Σε κάθε σημείο που τυχόν έχει ένωση ο ιστός, δηλαδή είναι σε κομμάτια, εκεί καλό είναι να περνάμε με μια καλή μονωτική ταινία, όπως αυτές που τυλίγουμε καλώδια σε αντλίες ακόμη και μέσα σε νερό. Αυτή η ταινία είναι σαν λάστιχο, η οποία τεντώνει αρκετά, σταματά κάθε είδους υγρασία η οποία περνά από οποιαδήποτε άλλη ταινία. Οι απλές ηλεκτρολογικές μονωτικές ταινίες ΔΕΝ κάνουν για στεγανοποίηση. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ξεραίνονται και σπάνε. Έχουν ‘’χαλάσει’’ οι ταινίες τα τελευταία χρόνια. Λόγω προδιαγραφών για πυρκαγιές και τέτοια, έχουν αλλάξει το υλικό τους ακόμη και την κόλα που είχαν κάποτε.

Οι πιο παλιοί επαγγελματίες θα θυμάστε την ΝΙΤΟ. Η ΝΙΤΟ ήταν μια ταινία που ήθελε γερό σφίξιμο, αλλά μπορούσες να την έχεις σε ταράτσα και μετά από 5 χρόνια την ξετυλούσες κανονικά πάλι. Οποιαδήποτε άλλη ταινία απλά κόβονταν, έσπαγε, κομματιάζονταν στον πρώτο μήνα άντε τρίμηνο. Τάλοσπάντων ας προσαρμοστούμε στις παλιοταινίες τις σημερινές αλλά όχι είπαμε μόνο σε αυτές. ‘’Τσίχλα’’ μαύρη λάστιχο…

Tainia

(αυτοβουλκανιζόμενη) και από πάνω την τυλίγουμε και με μερικές στροφές απλής. κοστίζει περίπου στα 10 ευρώ, δείτε λινκ... https://www.kafkas.gr

Τιμές ιστού και παρελκόμενα

Οι τιμές ιστών μαζί με τις βάσεις και τα στηρίγματά τους  κυμαίνονται από 15-35 ευρώ (θα πρότεινα να παραγγέλνετε inox, υπολογίστε λίγο ακριβότερα) https://www.skroutz.gr/

Φις

Υπάρχουν 2 ειδών φις. Τα απλά και τα δορυφορικού τύπου (F). Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες κεραίες, επάνω στο κουτάκι σύνδεσης που έχουν, δεν έχουν πλέον βίδα, αλλά κουμπώνουμε με δορυφορικού τύπου φις (F). Ενώ οι τηλεοράσεις δέχονται το κλασικό φίς και συνήθως επειδή η είσοδος είναι θηλυκή το φις που πρέπει να αγοράσουμε για την κεραία μας πρέπει να είναι αρσενικό...

TV aplo TV F aplo

Υπάρχουν και τα F τα πρεσαριστά...

TV F presaristo

Με ειδικό εργαλείο ο μάστορας θα φτιάξει το φις ώστε να μη βγεί ποτέ από τη θέση του. 

Μεγάλη προσοχή θέλει η τοποθέτηση του φις. Μην βραχυκυκλώνετε τον κεντρικό αγωγό με το πλέγμα της θωράκισης. 

Οι τιμές των φις είναι περίπου μέχρι 1 ευρώ το καθένα, δείτε λινκ... https://www.skroutz.gr/ 

Πρίζες TV διελεύσεως και τερματικές

Όπου έχετε πέσει θύματα των φτηνιάρηδων κατασκευαστών που έφτιαχναν άμμο με ασβέστη και σας το πούλησαν για βίλα στην Εκάλη, έχετε σίγουρα πρίζες διελεύσεως και αν είστε στο ισόγειο ή στον 1ο όροφο έχετε και τερματικές ή μόνο τερματικές. Οι πρίζες του κατασκευαστή είναι για πέταμα έτσι κι αλλιώς. Οπότε μια καλή πρίζα TV με χαμηλότερες απώλειες (db) θα βελτίωνε κάπως το σήμα. Επίσης, αν κάνετε εγκατάσταση εξωτερική για μια TV αν και δεν υπάρχει λόγος να βάλετε πρίζα στον τοίχο, παρ όλα αυτά για να είστε πιο περιποιημένοι μπορείτε να τοποθετήσετε μια πρίζα τοίχου καλής ποιότητας. Και από την πρίζα αυτή έως την τηλεόραση με το γνωστό καλώδιο προέκτασης. 

Όπου η εγκατάσταση είναι καινούργια και έχετε μάθει πλέον τι πρέπει να έχετε για καλή εικόνα, όταν θα πάτε στον προμηθευτή σας να ρωτήσετε για πριζοδιακοπτικό υλικό, ρωτήστε να σας δώσουν προδιαγραφές των πριζών τηλεόρασης. Αφού λοιπόν έχετε ρωτήσει τον κεραιά σας από πόσα db και κάτω θορύβου πρίζα να αγοράσετε, θα αποφασίσετε τι θα πάρετε. Μην αρχίσετε μετά τον κεραιά σας ότι: ''εδώ δεν μου πιάνει καλά τη μενεγάκη, εκεί δε πιάνει καλά το σερβάιβορ και τέτοια''. Ο κεραιάς σας τα είπε, ας προσέχατε. 

Το ξέρω ότι είναι σπαστικό να έχετε πχ ενιαίου πλαισίου διακοπτικό υλικό και να σας περιορίζει η πρίζα της TV σε κάτι τέτοιο. Σε αυτή την περίπτωση και επειδή η λήωη σήματος είναι πολύ ευαίσθητο πράγμα, καλό θα ήταν ο ηλεκτρολόγος σας, αν τα db του υλικού δε σας καλύπτουν, τότε να σας χτίσει λίγο πιο κάτω το κουτί της πρίζας της τηλεόρασης. ΄Ετσι κι αλλιώς πίσω από την τηλεόραση θα είναι για πάντα, οπότε μη τρελαίνεστε. Καλύτερα μενεγάκη χωρίς κοψίματα παρά πρίζα tv ενιαίου πλαισίου. 

Οι πρίζες κυμαίνονται από 5 - 50 ευρώ δείτε και στο λινκ... https://www.skroutz.gr/c/2193/Prizes-TV-Keraias.html?page=29

Λύση για αντικατάσταση καλωδίων σε παλιές πολυκατοικίες.

Όσοι μένετε σε πολυκατοικίες Αθήνα – Θεσσαλονίκη – και λοιπές μεγαλουπόλεις της χώρας, θα γνωρίζετε ότι αν υπάρχει θέμα με την εσωτερική εγκατάσταση τηλεόρασης, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα!! Εκτός αν δεν έχει πειραχτεί τίποτα όλα αυτά τα χρόνια και μπορέσετε να αλλάξετε τις στήλες από τον 5ο μέχρι το ισόγειο. Όμως από τον 5ο για την κεραία στην ταράτσα υπάρχει θέμα, γιατί το καλώδιο για να φτάσει ταράτσα περνά μέσα απόμ το διαμέρισμα του τελευταίου ορόφου. Εκεί θα πρέπει να πληρώσετε το άνοιγμα κουτιών στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος του 5ου και φυσικά την αποκατάσταση – βάψιμο μετά το πέρας εργασιών.

Αν δε γίνει κάτι τέτοιο για οποιονδήποτε λόγο, τότε θα πρέπει να ξετρυπάτε από κάθε δωμάτιο που βρίσκεται η τηλεόραση και σε συνεννόηση με το διαχειριστή, να περνούν όλα εξωτερικά των οικοδομών. Εκεί θα χρειαστείτε όλα όσα σας ανέφερα στο παρόν άρθρο.

Ένα ακόμη που μπορεί να έχει συμβεί... στον 4ο όροφο να έχει ανακαινίσει ο ιδιοκτήτης το χώρο και να έχει μεταφέρει την πρίζα της τηλεόρασης σε άλλο σημείο, ακόμη και σε άλλο χώρο! Αυτό αν δε γίνει όπως πρέπει, τότε οι όροφοι κάτω από τον 4ο δύσκολα θα ξαναδούν τηλεόραση. Θα πρέπει λοιπόν ή να αφήνουμε την κοινόχρηστη (γιατί κοινόχρηστη θεωρείται) πρίζα τηλεόρασης εκεί που είναι και να ξεκινά από εκεί καλώδιο να πηγαίνει στη νέα θέση της τηλεόρασης μας ή οι διακλαδώσεις που θα γίνουν στα καλώδια που έρχονται από τον 5ο ή ταράτσα και από τον 3ο όροφο να είναι με τέλειο τρόπο και σε ειδικά κουτιά χωνετυτά επισκέψιμα ή 3ο και καλύτερο, να συννενοηθούμε με τον 3ο όροφο και τον 5ο, να ανοίξουμε τις πρίζες τους και να περάσουμε μονοκόμματο καλώδιο ώς την νέα θέση της πρίζας διελεύσεως που θα βάλουμε στην ανακαίνιση του χώρου μας. 

Γενικά, προσέχουμε τα πάντα σε μια τοποθέτηση. Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Εξάλλου, όταν πληρωθούμε όπως πρέπει μια εργασία, τότε 10 λεπτά ή ακόμη και μια ώρα παραπάνω δε χάθηκε ο κόσμος. Ίσα ίσα, θα λέει ο πελάτης: ‘’τότε που ήμουν νέος 25 χρονών, είχα φέρει το μαστροβαγγέλη να μου φτιάξει την τηλεόραση και δουλεύει ακόμη τώρα που είμαι 80!!! Να πάρετα το μαστροβαγγέλη’’ ……άσχετα αν ο μαστροβαγγέλης είναι ''αλλού'' τώρα. Θέλω να πω ότι μια δουλειά που θα κρατήσει μια ζωή, αξίζει και να την πληρωθεί ο μαστροβαγγέλης και να την ευχαριστηθεί ο πελάτης.  

Αντικεραυνική προστασία.

Ποιος έξυπνος είπε ότι οι κεραυνοί δεν χτυπάνε τα καλώδια της κεραίας; Και ότι βάζουμε μόνο στον πίνακα ή στις πρίζες ρεύματος και καθαρίσαμε;

Ένα σημαντικό που πρέπει να προσέχετε πάντα, ειδικά τώρα που κάποιες τηλεοράσεις είναι 40 και 50 και φεύγα ιντσών, είναι να έχουμε αντικεραυνική προστασία για την τηλεόρασή μας. Εκτός των ρευμάτων ισχύος, ξέρετε, εκεί που βάζουμε αντικεραυνικό στον πίνακα μας και στην πρίζα, δεν αρκούν αυτά. Η κεραία είναι σαν ακίδα αλεξικέραυνου. Πολλές φορές ειδικά σε μέρη με πολλές βροχοπτώσεις, έχουν πεταχτεί οι οθόνες στον απέναντι τοίχο από κεραυνικό πλήγμα. Για αυτό, ή θα πάρετε ειδικό πολύμπριζό όπου εκτός από την προστασία που παρέχει για το ρεύμα, έχει προστασία και για το καλώδιο κεραίας!! Ή θα αγοράσετε ένα αυτόνομο προστατευτικό, σαν αυτό της εικόνας παρακάτω… 

antik1

antik 

Για πιο εξιδεικευμένες περιπτώσεις ρωτήστε για τι αντικεραυνική προστασία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. 

Υποδομή για το παρόν ή και για το μέλλον!!

Μια βασική υποδομή (την τηρώ από το 2004) σε κάθε σημείο τηλεόρασης να υπάρχει τουλάχιστον ένα καλώδιο Data (Ethernet cat5e ή και 6a). Επειδή όλες οι τηλεοράσεις πλέον είναι smart (συνδέονται και στο internet) καλό θα είναι να μη στηριζόμαστε στο Wi-Fi. Καλό είναι να τοποθετούμε και ένα καλώδιο ή δύο, πίσω από την τηλεόραση. Μπορούμε να έχουμε κάμποσες εφαρμογές με ένα τέτοιο καλώδιο. Ακόμη και σήμα HDMI με ειδικούς προσαρμογείς, μπορούμε να έχουμε με ένα καλώδιο UTP. Και φυσικά σύνδεση στο internet σταθερή, χωρίς ασύρματα κλπ.

TV2

Επίσης, καλό είναι να ξεχάσουμε δια παντός το: ‘’από πρίζα σε πρίζα’’ τα καλώδια της τηλεόρασης. Κάθε σημείο τηλεόρασης να έχει δικό της καλώδιο έως το κέντρο TV το οποίο μαζί με τα Data-Voice τοποθετούνται πλέον όλα μαζεμένα σε κάποιο ερμάριο. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε σε κάθε τηλεόραση να έχουμε ξεχωριστές δυνατότητες, να βλέπουμε στην κάθε μια ότι θέλουμε, να μοιράζουμε το σήμα από κεντρικές συσκευές και να βλέπουμε σε κάθε μια ξεχωριστά ότι θέλουμε. Παρακάτω στη φώτο, δείτε ένα rack στο οποίο είναι από κατοικία, με όλα τα συστήματα μέσα σ αυτό μαζεμένα. Data-voice- TV - τηλεφωνικό κέντρο κλπ...

tv6

Για μια ολοκληρωμένη λύση (τιμές - ποιότητα), σωστή και για αντοχή στο χρόνο και στις καιρικές συνθήκες μιλήστε με τον τεχνικό σας. 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας