Ανιχνευτής Τόξου Σφάλματος- AFDD - Τι είναι - πως λειτουργεί - πόσο κοστίζει - Βίντεο

Αρχίζει και μπαίνει στην ζωή μας σιγά σιγά μια νέα, σχετικά,

συσκευή (ραγούλικό) ή αλλιώς, υλικό ράγας για ηλεκτρικό πίνακα, που ονομάζεται AFDD (ανιχνευτής τόξου σφάλματος).

Στο τέλος του άρθρου, μην παραλείψετε να δείτε ένα βίντεο (πρόχειρο μεν) αλλά πολύ ουσιώδες, με δοκιμές δύο τύπων AFDD που διαθέτουμε. Θα ακολουθήσουν καλύτερα και περισσότερα βίντεο. 

Τι είναι το τόξο σφάλματος;

Αρχικά το  ηλεκτρικό τόξο (ARC) είναι …

… μια εκφόρτιση μεταξύ στερεών ηλεκτρικών αγωγών ή ηλεκτροδίων μέσω αερίου, που παρουσιάζει μικρή πτώση τάσης αλλά ιδιαίτερα υψηλή πυκνότητα ρεύματος. Το αέριο στον χώρο μεταξύ των ηλεκτροδίων μετατρέπεται σε έναν ηλεκτρικό αγωγό καθώς έχει ιοντιστεί από το ηλεκτρικό ρεύμα. Συγκεκριμένα τα μόρια του αέρα χάνουν τα ηλεκτρόνια της εξωτερικής τους στιβάδας, τα οποία μετά κινούνται λόγω της διαφοράς δυναμικού ανάμεσα στα ηλεκτρόδια. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης μεγάλων φορτίων μέσω του αέρα είναι η θερμοκρασία να αυξάνεται απότομα και να φτάνει αρκετές χιλιάδες βαθμούς. Η ύλη επομένως δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί ως αέριο, έχει μετατραπεί σε πλάσμα, δηλαδή στην τέταρτη κατάσταση της ύλης κατά την οποία τα άτομα έχουν χάσει όλα τα ηλεκτρόνιά τους (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)

Το τόξο αυτό στην περίπτωση της ηλεκτρικής εγκατάστασης  μπορεί να δημιουργηθεί  από διάφορες αιτίες , πολλές από αυτές σας τις αναφέρω  παρακάτω…

Από τι μπορεί να δημιουργηθεί Ηλεκτρικό Τόξο…

Χτύπημα καλωδίου , τσάκισμα καλωδίου, κακό σφίξιμο σε βίδες πριζών ή διακοπτών ή χαλάρωση με τον καιρό στο σφίξιμο, κακό σφίξιμο ή χαλάρωση με τον καιρό της σύνδεσης κάθε ηλεκτρικής συσκευής, χαλάρωση στο σφίξιμο σε κουτιά διακλάδωσης, χαλάρωση σφιξίματος στις βίδες των εξαρτημάτων ενός ηλεκτρικού πίνακα, υγρασία σε καλώδια ή κουτιά διακλάδωσης ή σε συσκευές που βρίσκονται εξωτερικά ή εσωτερικά του χώρου μας.

Πολλοί από εσάς που διαβάζετε το παρόν, θα έχει έρθει κάποια στιγμή που μυρίζετε κάτι άσχημο σαν καμένο ψάρι στο σπίτι και δεν μπορείτε να εντοπίσετε ακριβώς από πού προέρχεται. Αυτό, τις περισσότερες φορές θα το έχετε συναντήσει στον ηλεκτρικό σας πίνακα ή σε κάποια πρίζα που τοποθετείτε τις…. Κουμτέλ σας, δηλαδή συσκευές που τραβάνε πολύ ρεύμα. Επίσης, θα το έχετε συναντήσει σε πρίζες οι οποίες τροφοδοτούν πλυντήρια ή άλλες συσκευές που τραβούν ρεύμα και τις φορτώνουμε και με κανά δυό πολύμπριζα με δέκα φις επάνω.

Στους παρακάτω σύνδεσμους, διαβάστε άρθρα που έχουμε ανεβάσει, όσο αφορά τα AFDD...

https://electricalnews.gr/nea-ylika/yliko-pinakon/item/623-afdd

https://electricalnews.gr/nea-ylika/yliko-pinakon/item/834-afdd-apo-tin-eaton-vinteo

https://electricalnews.gr/nea-ylika/yliko-pinakon/item/921-afdd-s-arc1

 

Μπορώ να το δω με τα μάτια μου το Ηλεκτρικό τόξο;

Επίσης, το ARC – Ηλεκτρικό τόξο, θα το βλέπετε σχεδόν όλοι την στιγμή που ανοίγετε τον θερμοσίφωνά σας. Αυτή η μπλε σπίθα εντός του διακόπτη, είναι το Arc. Οι διακόπτες αυτοί όμως είναι κατασκευασμένοι να αντέχουν χιλιάδες τέτοια ARC. Ή όταν έχετε  το ηλεκτρικό σίδερο ή την…. .κουμτέλ στην πρίζα και την τραβάτε να τη βγάλετε από την πρίζα χωρίς να κλείσετε το διακόπτη των συσκευών πρώτα. Αυτή τη στιγμή που τραβολογάτε το φις και πετάει τη μπλέ φλόγα… αυτό είναι το ARC.

Φανταστείτε αυτό το ARC να ‘’δουλεύει’’ ύπουλα όλο το 24άωρο σε ένα κύκλωμα, στην εσωτερική εγκατάσταση, δηλαδή μέσα στον τοίχο ή σε ένα πολύμπριζο πίσω από ένα έπιπλο ή κουρτίνες.

Πολλές πυρκαγιές κάθε χρόνο προέρχονται από Ηλεκτρικό τόξο. Πολλές από αυτές είναι καταγεγραμμένες, ενώ άλλες υπολογίζονται στατιστικά ότι ήταν από ηλεκτρικό τόξο.

Ηλεκτρικό τόξο δεν θα συναντήσουμε μόνο στα σπίτια μας ή τα μαγαζιά μας. Ηλεκτρικό τόξο γίνεται όπου υπάρχει ρεύμα. Θα το συναντήσουμε στα καλώδια της ΔΕΗ, σε υποσταθμούς μέσης ή υψηλής – υπερυψηλής τάσης, όπου εκεί βέβαια, είναι άλλοι οι λόγοι.

Ένα άλλο ηλεκτρικό τόξο, το σημαντικότερο και ισχυρότερο Ηλεκτρικό Τόξο στο σύμπαν, είναι οι Κεραυνοί!! Φανταστείτε ότι ο κεραυνός είναι η σπίθα που κάνει η πρίζα με την ανεξέλεγκτη κουμτέλ, αλλά σε…. Μεγέθυνση!!!

Ας αφήσουμε όμως την ΔΕΗ και τα φυσικά φαινόμενα και ας περάσουμε στις οικίες – καταστήματα- εργοστάσια κλπ.

Οι άνθρωποι της τεχνολογίας ηλεκτρολογικού υλικού, για αποφυγή τέτοιων πυρκαγιών, ανακάλυψαν μια συσκευή η οποία μπαίνει στον ηλεκτρικό μας πίνακα και αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα!

Η συσκευή αυτή, έχουμε αναφερθεί πιο παλιά δείτε άρθρα μας παλαιότερα, λέγεται AFDD (Ανιχνευτής Τόξου Σφάλματος) και ονομάζεται σφάλματος, επειδή το τόξο τελικά δεν δημιουργείται από μόνο του, από φυσικά αίτια, αλλά από δική μας απροσεξία ή κακοτυχία ή....κακοτεχνία!!

Μοιάζει με αυτόματη ασφάλεια ή καλύτερα, σαν ρελέ διαρροής και τοποθετείται κανονικά όπως κάθε άλλο υλικό πίνακα.

Η χρήση του είναι ψιλοαπαγορευτική, για τους κοινούς θνητούς, λόγω του υψηλού κόστους, αλλά αν σκεφτούμε τα οφέλη που μπορεί παρέχει, μπορεί να είναι άκρως απαραίτητο και σωτήριο.

Πολύ σημαντικοί χώροι για τέτοιο υλικό, μπορεί να είναι ένα βενζινάδικο, μια βιοτεχνία χάρτου, διυλιστήρια και γενικότερα χώρους με εύφλεκτα υλικά.

Φυσικά, όποιος το ‘’φυσάει το μαρούλι’’ και δεν είναι τσίπης (γιατί πολλοί το φυσάνε αλλά το ξαναβάζουν στο σεντούκι) μπορεί να τοποθετήσει τέτοια εξαρτήματα, τα οποία είναι σωτήρια.

Υπάρχει ένας τύπος AFDD ή περισσότεροι;

AFDD  υπάρχουν  3, τύπων, αρκεί να το υποστηρίζει η κάθε εταιρεία. Ένας τύπος είναι με διαστάσεις όσο δύο αυτόματες ασφάλειες και είναι ανιχνευτής τόξου σφάλματος και αυτόματη ασφάλεια ταυτόχρονα. Ο δεύτερος τύπος είναι όπως ο πρώτος αλλά παρέχει και προστασία από διαρροή, άρα δεν χρειαζόμαστε ρελέ διαρροής αφού έχει ενσωματωμένο, πιάνει χώρο όσο 3 αυτόματες ασφάλειες. Και ο τρίτος τύπος είναι σκέτος ανιχνευτής τόξου ο οποίος τοποθετείται δίπλα στην αυτόματη ασφάλεια που θέλουμε να καλύψουμε από Ηλεκτρικό τόξο.

Επειδή η τεχνολογία προχωρά συνεχώς, υπάρχουν εταιρείες που έχουν ήδη φτιάξει AFDD σε ένα στοιχείο!!!!! Δηλαδή με διαστάσεις όσο μια αυτόματη ασφάλεια.

Τι κόστος έχει ένας Ανιχνευτής τόξου;

Τα κόστη, ανάλογα με τους τύπους που αναφέραμε ποικίλλουν. Μπορεί να ξεκινούν από 100 ευρώ το ένα και φτάνουν έως 220 αυτά που παρέχουν προστασία 3 σε ένα.

Άρα, έτσι για ένα παράδειγμα… ας πούμε ότι θέλουμε να βάλουμε AFDD 3 σε 1 στο σπίτι μας που έχει 7 ασφάλειες αυτόματες, το κόστος φτάνει στα 1540 ευρώ!!! Όμως, αν έχουμε ήδη ρελέ στον πίνακα μας, δεν θα βάλουμε των 220 ευρώ, αλλά των 130-140 ευρώ. Άρα, αυτομάτως το κόστος πέφτει στα 900 ευρώ περίπου. Αν θέλουμε να συμπληρώσουμε απλά ανιχνευτές τόξου σε κάθε κύκλωμα, ασφάλεια δηλαδή που ήδη έχουμε και αφού έχουμε κει ρελέ, αγοράζουμε σκέτο ανιχνευτή, όπου εκεί το κόστος πέφτει κάτω από τα 100 ευρώ το ένα. Οι τιμές που αναφέρω, φυσικά είναι τιμές καταλόγου λιανικής.

Δεν θα πιάσω μεγάλες κατοικίες ή μαγαζάρες φίρμες που εκεί το φυσσάνε κανονικά. Εκεί το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 5 ή και τα 10 χιλιάδες ευρώ για κάθε πίνακα, αλλά δεν υπάρχει και λόγος να το συζητάμε, γιατί αυτοί οι άνθρωποι το έχουν και το φυσσάνε…. (εκεί πέφτει το πιο πολύ καβούρι… χεχεχε)

Παρακάτω, έχω αντιγράψει μερικά λόγια από γνωστή εταιρεία κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού…

…''Το ένα τρίτο των πυρκαγιών σε κτίρια προκαλείται από σφάλματα στην ηλεκτρική εγκατάσταση. Τα καλώδια από PVC μπορούν να δημιουργήσουν ανάφλεξη ακόμα και με επίπεδο ενέργειας 450 joules και να προκαλέσουν καταστροφικές πυρκαγιές. Αυτές μπορεί να είναι ακόμη πιο καταστροφικές αν υπάρχουν εύφλεκτα υλικά, πολύτιμα αντικείμενα, άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως παιδιά και ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με ειδικές ανάγκες στο κτίριο. Η τεχνολογία AFDD αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίζει και να μειώνει την εμφάνιση τέτοιων κινδύνων.

Η νέα συσκευή ανίχνευσης ηλεκτρικού τόξου τοποθετείται στον τελικό πίνακα ή υποπίνακα διανομής, πριν το υπό προστασία κύκλωμα. Ως τελική συσκευή προστασίας η οποία τοποθετείται σε κυκλώματα που χρειάζονται τέτοιου είδους προστασία, ελέγχει αδιάκοπα την κυματομορφή της τάσης και του ρεύματος του κάθε κυκλώματος. Αν το AFDD ανιχνεύσει χαρακτηριστική ρεύματος ή καμπύλη τάσης μεγαλύτερη από 2,5A, επιτυγχάνει απόζευξη του συγκεκριμένου κυκλώματος σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αυτή η νέα γενιά συσκευών προστασίας έχει εξοπλιστεί με σημαντικά πρόσθετα χαρακτηριστικά που ξεπερνούν τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών προτύπων.

Επίβλεψη μέσω μικροεπεξεργαστή

Σε αντίθεση με τις αυτόματες ασφάλειες και τα ρελέ διαφυγής τα AFDD δεν ενεργοποιούνται ηλεκτρομηχανικά, αλλά μέσω μετρήσεων που διαχειρίζεται ο μικροεπεξεργαστής. Αυτή η τεχνολογία επιτηρεί συνεχώς περισσότερες από 120 παραμέτρους τάσης και ρεύματος. Ο αλγόριθμος στο εσωτερικό του μικροεπεξεργαστή προσαρμόζεται κατά βέλτιστο τρόπο σε κοινές συσκευές: Διασφαλίζεται αξιόπιστα η διαφοροποίηση μεταξύ ενός ρεύματος σφάλματος τόξου και των κανονικών αποκλίσεων του ρεύματος στο δίκτυο, καθώς μπορεί να συμβεί από σπινθηρισμούς σε τρυπάνια ή από
σήματα διαμόρφωσης συχνότητας σε dimmers ή από κινητήρες μεταβλητής συχνότητας, με αποτέλεσμα να αποτρέπει την εσφαλμένη ενεργοποίηση.

Τα AFDD ενεργοποιούνται από τόξα σειράς και παράλληλα. Η ενσωματωμένη προστασία υπέρτασης για τάση >275V παρέχει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια στην εγκατάσταση, ενώ η ηλεκτρονική διαφορική προστασία ρεύματος (IΔn = 300 mA) προσφέρει επιπλέον προστασία έναντι πυρκαγιάς.''

Με βάση τα παραπάνω από την γνωστή εταιρεία του χώρου, θα σταθώ στο τελευταίο κομμάτι από αυτά που κράτησα. Τι σημαίνει όταν λέμε ενεργοποίηση σε σειρά και παράλληλα;  Σημαίνει ότι η ανίχνευση μπορεί να γίνει σε συνέχεια καλωδίου (σε σειρά δηλαδή, στον ίδιο αγωγό) παράλληλα μεταξύ φάσης και ουδέτερου και φυσικά φάσης  και γης και εννοείται και ουδέτερου με γή!  Επειδή με ρωτάτε αρκετοί…

Παρακάτω λοιπόν, για να μην σας κουράζω άλλο, έκανα εχθές ένα μικρό πειραματάκι πρόχειρο με δύο AFDD. Το ένα είναι 3 σε 1 της εταιρείας Legrand, το οποίο και μας παραχώρησε για την ομάδα του Facebook ''ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ'' ώστε να το χρησιμοποιήσουμε για δοκιμές και το δεύτερο άλλης εταιρείας, το οποίο το παραγγείλαμε Σεπτέμβριο του 2017 και το παραλάβαμε Ιανουάριο του επόμενου έτους, 4,5 μήνες δηλαδή και εννοείται ότι το πληρώσαμε χεχεχε.

Και κλείνοντας δείτε σχετικό βίντεο...

Δείτε τι συμβαίνει σε ‘’κακές’’ πρίζες, σφιξίματα σε βίδες και ‘’κακά’’ πολύμπριζα…

Μην αναπαράγετε οι άσχετοι με το επάγγελμα τέτοια πειράματα, που βλέπετε σε βίντεο...

Πολυμέσα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας