RCBO - τι είναι το RCBO - ποια τα χαρακτηριστικά του - που πρέπει να τοποθετείται

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ένα πολύ χρήσιμο υλικό σε έναν ηλεκτρολογικό πίνακα είναι το RCBO

Το RCBO είναι απλά ένα Ρελέ διαρροής με στοιχείο μικροαυτόματου. Δηλαδή, ταυτόχρονα κάνει τη δουλειά που θα έκανε μια αυτόματη ασφάλεια και ένα ρελέ διαρροής ! Διαβάστε το παρακάτω άρθρο να θυμηθείτε τι ακριβώς είναι το RCBO….

Πριν αρχίσουμε με την ανάλυση να σας επισημάνω ότι, επειδή έχει προχωρήσει η τεχνολογία και έχουν αλλάξει οι απαιτήσεις σε μια ηλεκτρική εγκατάσταση, όποτε σε αυτή σελίδα μιλάμε για ρελέ διαρροής πλέον θα μιλάμε για τύπου Α. Τα AC, τα απλά κλασικά ρελέ διαρροής που χρησιμοποιούμε εδώ και 40 χρόνια, έπρεπε ήδη να έχουν καταργηθεί σε μια σύγχρονη αγορά όπως η Ελληνική. Τα AC προστατεύουν τον άνθρωπο από διαρροές μόνο από εναλλασσόμενα ρεύματα. Πλέον, για να προστατευτούμε από άλλες καταστάσεις ή να μην έχουμε άσκοπες αποζεύξεις ενός διακόπτη διαρροής, πρέπει να περνάμε σε άλλους τύπους τέτοιου υλικού. Οπότε, η επόμενη λύση που καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό (αν όχι όλο) μιας οικιακής ηλεκτρικής εγκατάστασης είναι το ΤΥΠΟΥ Α (Αλφα). Μη δέχεστε να σας τοποθετούν ρελέ τύπου AC. Να διαβάζετε το ταμπελάκι με τα χαρακτηριστικά ενός εξαρτήματος που σας προμηθεύουν.

Στο παρακάτω όμορφο κυκλικό διάγραμμα, μπορούμε να δούμε τι τύπων διακόπτες διαρροής υπάρχουν… 

RCBO2

Όπως τα κοινά ρελέ διαρροής έτσι και τα RCBO έχουν τα χαρακτηριστικά τους. Έτσι, ένα RCBO μπορεί να είναι αρχικά μονοφασικό ή τριφασικό, να επιλέγουμε στα πόσα A θέλουμε να προστατεύει τη γραμμή μας, μπορούμε να επιλέξουμε την καμπύλη πχ B, C, ή άλλη διαθέσιμη, τι τύπου θέλουμε να είναι πχ τύπου AC ή τύπου Α ή άλλου διαθέσιμου τύπου κλπ.

Ένα RCBO έχει ένα και μοναδικό  μειονεκτήματα. Το κυριότερο, στο οποίο οφείλεται και η μη διάδοσή του σαν υλικό στη χώρα μας, είναι το κόστος και η... άγνοια. Έχει αρκετά μεγαλύτερο κόστος από ένα κοινό ρελέ διαρροής τύπου Α . Για παράδειγμα, ένα ρελέ τύπου Α μονοφασικό κοστίζει περίπου στα 80 ευρώ, ενώ ένα RCBO τύπου Α μονοφασικό κοστίζει περίπου στα 150 ευρώ.

Όμως τα πλεονεκτήματα σε κάποιες περιπτώσεις υπερτερούν, έτσι, ένα RCBO καλά επιλεγμένο μπορεί να παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία σε ένα κύκλωμα, με πολύ καλύτερη επιλεκτικότητα.

RCBO - Σε τι χώρους είναι περισσότερο χρήσιμο να τοποθετείται; 

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα πολύ καλό κατάστημα εστίασης. Έχει έναν τεράστιο πίνακα με άπειρες ασφάλειες αυτόματες και ένα ρελέ διαρροής. Στην καλύτερη περίπτωση (δύσκολο να το συναντήσεις βέβαια) να έχει διπολικές (L+N) ασφάλειες και στην πολύ καλύτερη περίπτωση να έχει και δύο ή τρία ρελέ διαρροής. Σε περίπτωση σφάλματος κάποιος συσκευής, θα μείνει όλη η κουζίνα από ρεύμα, με αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή και ο κόσμος που περιμένει φαγητό και λογαριασμό πάνω από 100 ευρώ ανα άτομο, να περιμένει για τις χρυσού σκούφου γεύσεις, μέχρι να έρθει ηλεκτρολόγος να αποκαταστήσει τη βλάβη ή ο μάγειρας να παίζει με τις ασφάλειες για να βρεί ποια έχει διαρροή ώστε να τη βγάλη εκτός και στη χειρότερη περίπτωση αν η διαρροή είναι μεταξύ ουδέτερου και γείωσης, να έσωζε εν μέρει την κατάσταση η L+N. Όμως και με την L+N θα ψάχνει ο μάγειρας 100 ασφάλειες για το ποια έχει το πρόβλημα.

Σε αυτή την περίπτωση τα RCBO είναι πάρα πολύ χρήσιμες συσκευές. Είναι ότι καλύτερο για έναν κρίσιμο χώρο η τοποθέτηση ενός διακόπτη διαρροής με στοιχεία μικροαυτόματου, διότι ΜΟΝΟ το RCBO που τροφοδοτεί τη συσκευή που παρουσιάζει πρόβλημα θα έχει πέσει, οπότε όλος ο υπόλοιπος χώρος θα τροφοδοτείται κανονικά. Αυτό είναι το πλεονέκτημα όπου το RCBO κάνει απίστευτη δουλειά.

Ένα RCBO με μικρή ευαισθησία σε mA (ρεύμα) διαρροής, πολύ μικρή πχ 10mA είναι ιδανικό σε κυκλώματα οικιακά. Γιατί λέμε για οικιακά; Διότι εκεί υπάρχουν παιδιά ή κατοικίδια, τα οποία είναι πολύ πιο ευαίσθητα σε αντοχή σε ρεύματα από ότι ένας μεγάλος άνθρωπος. Ξέρουμε ότι το μέγιστο επιτρεπτό ρεύμα που μπορεί να αντέξει ένας ανθρώπινος οργανισμός είναι τα 50mA και αυτό ανάλογα με την αντίσταση ή της συνθήκες στις οποίες θα τύχει ένας άνθρωπος όταν θα τον χτυπήσει ρεύμα. Οπότε οι κανονισμοί έχουν καταλήξει ότι τα 30mA είναι υποχρεωτικό ως προστασία για τον άνθρωπο. Τα παιδιά όμως, ξέρουμε ότι παίζουν ανεξέλεγκτα πολλές φορές. Οποιαδήποτε διείσδυση αντικειμένου σε πρίζα μπορεί να αποβεί μοιραία για ένα παιδάκι.

Γι αυτό λέμε ότι σε κυκλώματα παιδικών δωματίων μπορούμε για ακόμη μεγαλύτερη προστασία να τοποθετούμε διακόπτες διαρροής ευαίσθητους σε  μικρά ρεύματα  διαρροής τα οποία είναι  max στα 10mA...

RCBO3A

Όταν μια συσκευή αναγράφει επάνω 30mA αυτό δε σημαίνει ότι θα διακόψει το κύκλωμα στα 30mA αλλά ΕΩΣ τα 30! Περίπου το εύρος είναι από τα 16-7 έως 30. Οπότε φανταστείτε σε ένα παιδικό δωμάτιο που έχουμε τοποθετήσει διακόπτη διαρροής στα 10mA αυτός θα διακόψει το κύκλωμα από περίπου τα 5 έως 10mA!! Πολύ μικρά ρεύματα λοιπόν τα οποία δεν θα προκαλέσουν καμία απολύτως βλάβη στο παιδί μας ή στο κατοικίδιο.

Ένας άλλος χώρος που μπορούμε να επιλέγουμε να τοποθετούμε τέτοιας μικρής ευαισθησίας ρελέ διαρροής είναι τα λουτρά. Επειδή σχεδόν κανένας δεν τοποθετεί 12 ή 24 ή 48v συσκευές στα λουτρά και επειδή ακόμη και οι πρίζες με μετασχηματιστή φέρουν 230V έως το κουτί της πρίζας, καλό είναι και στις γραμμές των λουτρών να τοποθετούμε διακόπτη διαρροής στα 10mA. Η απόλυτη προστασία!!

Θα μου πείτε τώρα, καλά, αφού είναι τόσο μεγάλη η προστασία γιατί να μη βωάζουμε ένα ρελέ κανονικό σαν γενικό ρελέ διαρροής και να είναι 10mA για όλο το σπίτι; Εύλογη η απορία, όμως αν σκεφτούμε ότι ΟΛΕΣ οι συσκευές παράγουν κάποια μικρή διαρροή της τάξης των 3 ή 5 ή ακόμη και 10mA, άρα σε ένα σπίτι που έχει ψυγείο, κλιματιστικό, πλυντήριο, φούρνο, μπορεί οι διαρροές να ξεπερνούν τα 10mA άρα ένα ρελέ με τέτοια ευαισθησία θα πέφτει με το.... καλημέρα! Άρα,

Τοποθετούμε κανονικά το ρελέ μας των 30mA σαν γενικό και στα επιμέρους κυκλώματα τα οποία μας ενδιαφέρει η μέγιστη ασφάλεια εκεί τοποθετούμε και RCBO των 10mA.

Πως συνδέεται ένα RCBO;

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που συνδέεται ένα κοινό ρελέ διαρροής. Απλά για τη μέγιστη προστασία μας, το περνάμε εντός του κεντρικού ρελέ. Σε περίπτωση αστοχίας του ενός  θα λειτουργήσει σίγουρα το άλλο!!

Για τους ίδιους λόγους δεν μπορούμε να βάζουμε τόσο μικρής ευαισθησίας ρελέ γενικότερα ως κύρια ρελέ και τα επιλέγουμε ως ρελέ κυκλώματος. Ας μη ξεχνάμε ότι είναι και μικροαυτόματοι (ασφάλειες) δηλαδή προστατεύουν και από βραχυκύκλωμα. Οπότε οι ασφάλειες δε χρειάζονται στα κυκλώματα που έχουμε τοποθετήσει ένα RCBO!

Για να συνοψίσουμε

Ένα RCBO τοποθετείται ως προστασία ενός κυκλώματος και όχι για όλη την εγκατάσταση ή τοποθετούμε όσα τα κυκλώματα, τόσα και τα RCBO!

Ένα RCBO με ευαισθησία στα 10mA είναι ιδανικό για κυκλώματα σε λουτρά και παιδικά δωμάτια.

Ένα RCBO μας λύνει κυριολεκτικά τα χέρια σε μια κρίσιμη εγκατάσταση, επαγγελματικός χώρος, ή βιομηχανικός – βιοτεχνικός.

Ένα RCBO αν τοποθετηθεί παράλληλα με ένα ρελέ διαρροής, έχουμε την μέγιστη, την απόλυτη προστασία από ηλεκτροπληξία.

Όλα αυτά, αρκεί ο ''γνώστης'' να βάλει το χέρι βαθύτερα στην τσέπη!

Ας κάνουμε ένα μικρό παράδειγμα, με τιμές καταλόγου πάντα…

Έστω, πίνακας κατοικίας  μονοφασικός  με 10 κυκλώματα..

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:

Απλός πίνακας κοινός σαν αυτόν που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών στη χώρα:

1 γενικός διακόπτης, 1 γενική ασφάλεια, 1 ρελέ διαρροής, 2 ραγοδιακόπτες, 10 ασφάλειες. Αναλώσιμα (καλώδια, γέφυρες κλπ)

Το κόστος των υλικών περίπου ανέρχεται στα:  200 ευρώ

Πίνακας με διπολικές L+N ασφάλειες 

1 γενικός διακόπτης, 1 γενική ασφάλεια, 1 ρελέ διαρροής, 10 ασφάλειες L+N 

Tο κόστος ανέρχεται στα 330+ ευρώ

Πίνακας με  RCBO

1 γενικός διακόπτης, 1 γενική ασφάλεια, 10 RCBO

Το κόστος ανέρχεται στα 1600 ευρώ!!  

Άρα ένας ''κοινός θνητός'' είναι δύσκολο έως αδύνατο να ασχοληθεί με τα ηλεκτρολογικά και να τοποθετήσει πίνακα με όλες τις γραμμές σε RCBO. Όμως ένας επαγγελματίας που έχει μια βιοτεχνία ή ένα εστιατόριο ή γενικότερα σε χώρους εστίασης, απαραίτητα θα έπρεπε να τοποθετούνται τέτοια εξαρτήματα. Είναι πραγματικά σωτήρια. 

Θα μου πείτε υπάρχει και η λύση του.... να μη βάλω ούτε ένα ρελέ διαρροής. Έτσι έκανε και ιδιοκτήτης πολύ φημισμένου εστιατορίου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σχεδόν παράλυτος μετά από δύο χειρουργεία, από ηλεκτροπληξία που έπαθε πριν μερικούς μήνες. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας