Έξυπνες συσκευές - υλικό - οικονομία - εγκατάσταση, ή έξυπνος είναι μόνο ο προμηθευτής τους;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Έξυπνες εγκαταστάσεις - Οικονομία στην κατανάλωση - Έξυπνο σπίτι,

έξυπνες συσκευές, έξυπνα φωτιστικά, έξυπνες λάμπες, έξυπνες κάμερες, έξυπνοι θερμοστάτες, έξυπνοι συναγερμοί…

Έξυπνο το ένα και έξυπνο το άλλο. Μας έχουν αλλάξει πραγματικά τα φώτα στα έξυπνα! Όλα μας τα πλασάρουν για έξυπνα.

Πόσο έξυπνα όμως και πόσο οικονομικά είναι πραγματικά όλα αυτά; Είναι όντως έξυπνες συσκευές ή ο μόνος έξυπνος είναι αυτός που τα πλασάρει και μας τα φορτώνει στην…. Τσέπη;

Μήπως έξυπνος είναι ο τρόπος που μας προωθούν το κάθε προϊόν; Ακούμε για ΚΝΧ για διάφορες μεθόδους και τρόπους, ώστε και καλά να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη και οικονομικότερη, όμως είναι έτσι στην πραγματικότητα;

Μήπως δυσκολεύουμε και κάνουμε τη ζωή μας χειρότερη με όλα αυτά τα έξυπνα προϊόντα που μας προωθούν συνεχώς και μας τριβελίζουν τα αυτιά από το πρωί ως το βράδυ καθημερινά;

Μήπως χάνουμε πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να μάθουμε όλα αυτά τα έξυπνα Gadgets και τους έξυπνους θερμοστάτες και τα έξυπνα διαδικτυακά κόλπα;

Θα παρατηρήσουμε τα τελευταία χρόνια ένα βομβαρδισμό από έξυπνα πράγματα. Όλοι γράφουν για τα έξυπνα, ακόμη και εγώ, έχω κατά καιρούς δημοσιεύσει κάνα  δύο άρθρα για έξυπνες συσκευές (που μόνο έξυπνες δεν είναι)

Χειρισμός λέει το ένα από το κινητό, χειρισμός το άλλο από το κινητό, χειρισμός το παρά άλλο κοκ. Κάθε συσκευή από αυτές έχει και το δικό της software ώστε να τη χειριστούμε εξ αποστάσεως. Η κάθε εταιρεία βγάζει και το δικό της software ώστε να μπορούμε να χειριστούμε μια κάμερα, ή τις κάμερες, ένα θερμοστάτη, μια θυροτηλεόραση, ένα φωτιστικό, το θερμοσίφωνα, το πλυντήριο, την κουζίνα τα ηλεκτρικά ρολά και πολλά άλλα που χρειάζονται σελίδες να γεμίσω για να σας τα αναφέρω ένα ένα.

Οικονομία λέει η μια συσκευή, οικονομία ο τάδε θερμοστάτης…. Όλα πατάνε στη λέξη οικονομία και χρόνο για να μας πάρουν τελικά όσα περισσότερα από τις τσέπες και να γεμίσουν τις δικές τους τσέπες. Χάρη στη διαφήμιση και τους προμηθευτές που υπάρχουν στην αγορά, όλα μας τα πλασάρουν έξυπνα και οικονομικά.

Είναι όμως οικονομικά;

Αντικαταστήσαμε όλους τους λαμπτήρες με led νομίζοντας όλοι ότι θα κάνουμε οικονομία στο ρεύμα και ότι θα δούμε καμία διαφορά τρελή στους λογαριασμούς που κυριολεκτικά μας σφυροκοπάνε τα τελευταία χρόνια. Ας πάρουμε για παράδειγμα ότι σε ένα μέσο σπίτι υπάρχουν 30 λαμπτήρες πυρακτώσεως (οι κλασικές λάμπες οι ενεργοβόρες) με ένα μέσο όρο 60W. Ξέρετε τι σπίτι έχει 30 λάμπες τέτοιες; Περίπου στα 150m2. Αν τις λειτουργούμε όλες μαζί (ποτέ δε γίνεται) για 1 ώρες την ημέρα, θα έχουμε κατανάλωση 3 Kwh την ημέρα.

Δηλαδή έχουμε:

30 λάμπες Χ 60W = 1800W X 1 ώρα = 1,8kwh X 12 λεπτά (και τη βάζω και ακριβά) η kwh = 21,6 λεπτά του ευρώ ανά ημέρα να τις λειτουργούμε και τις 30 ταυτόχρονα για μια ώρα !!!! Άρα στον τετραμηνίας λογαριασμό θα δούμε ένα ποσό από 30 λάμπες = 25 ευρώ!!

Εγώ σας λέω ότι οι LED θα κάψουν μηδέν! Δε σας βάζω καν κατανάλωση. Αν υπολογίσουμε το κόστος αγοράς με 7 ευρώ ανά καλή λάμπα Χ 30 λάμπες, μας κόστισαν να τις αγοράσουμε 210 ευρώ! Ξέρετε πότε θα γίνει απόσβεση; ΠΟΤΕ!! Διότι για να φτάσουμε το κόστος αγοράς απαιτούνται 3 χρόνια ΜΟΝΟ για την αγορά λαμπτήρων, μην ξεχνάτε ότι δε σας υπολόγισα καθόλου κατανάλωση. Οπότε αγαπητοί μου, θα έχετε στα τρία χρόνια την απόσβεση. Ωραία θα μου πείτε …..από εδώ και πέρα Κε electricalnews θα έχουμε τσάμπα ρεύμα! Τι λές; Σιγά που θα το χετε τσάμπα. Αφού στην τριετία, τουλάχιστον οι μισές ή θα τα χουν παίξει, ή θα χουν καεί ή πολλά ακόμη. Δε σας έχω βάλει επιπτώσεις στην ποιότητα του ρεύματος της εγκατάστασης που επηρεάζεται από αυτές τις λάμπες.

Αν συγκρίνουμε τώρα ένα θερμοσίφωνα με τα παραπάνω θα δούμε τα εξής:

4000w X 1ώρα/ημέρα = 4Kwh!! Για μια ώρα θερμοσίφωνα έχουμε 2,5 ώρες ταυτόχρονης λειτουργίας 30 λαμπτήρων ‘’παλαιάς τεχνολογίας’’. Πλήρης φωτισμός μεγάλης κατοικίας δηλαδή, με απόλυτη σπατάλη!!

Οι λάμπες και ότι σας πλασάρουν για οικονομία, δεν κάνουν καμία απολύτως οικονομία. Το μόνο που κάνουν είναι να μας δίνουν ένα καλύτερα αισθητικό αποτέλεσμα. Αυτό όμως δεν είναι για την πλειοψηφία του κοσμάκη, αυτά όλα αγαπητοί μου είναι για όποιον αποφασίζει να φτιάξει από την αρχή ένα καινούργιο σπίτι ή κτίριο – ξενοδοχείο κλπ, στα οποία ξεκινά από το μηδέν, οπότε και αφού όλα (θεωρητικά πάντα) θα είναι τέλεια, θα έχει να απολαύσει όλα τα καλά των  οικονομικών συσκευών.

Έξυπνη λάμπα λέει, με wi fi και ηχεία επάνω Dolby Digital και ένα κάρο άλλες …. Να μην πω.

Λές και έχετε έλλειψη από κινητά, τάμπλετ, δίκτυα ασύρματα ή μη. Πόσοι από εσάς αγοράσατε λάμπες τέτοιου είδους; Θα μπορούσαμε να κάνουμε δημοσκόπηση στη σελίδα. Τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά. Ξέρετε όμως στους 10000000 πολίτες, αν πουλήθηκαν 100 χιλιάδες τέτοιες λάμπες, πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια έβγαλε ο μάγκας που μας τις πλάσαρε;

Έξυπνοι ή ακριβείας ηλεκτρονικοί θερμοστάτες, κάνουν πραγματικά οικονομία;

ΟΧΙ καμία απολύτως οικονομία δε σας προσφέρει ο θερμοστάτης ο ηλεκτρονικός, ο οποίος τείνει τελευταία να έχει οθόνη led 32 ιντών Full HD μπορεί και 4Κ. Βρε δε παρατάτε τον κοσμάκη ήσυχο; Με τόσα προβλήματα ο κοσμάκης και του τα προωθείτε όλα έξυπνα και οικονομικά;

Να τον βλέπω στο κινητό μου, να ανοίγω το καλοριφέρ από το internet, να μου φτιάχνει καπουτσίνο μέτριο, με μαύρη ζάχαρη κλπ!! Θερμοστάτης που μπορεί να κοστίζει έως και 300 ευρώ και παραπάνω, ανάλογα τις ίντσες και την ποιότητα της περιπέτειας που θα βλέπουμε στην οθόνη του. Άντε να τον αποσβέσεις με 1 ευρώ το μήνα ....άντε να κάνω και δώρο στους προμηθευτές.... 5 ευρώ το μήνα.

Οι δοκιμές που κάνουν οι εταιρείες είναι σε χώρους απόλυτα μονωμένους με αλουμίνια των 2000 ευρώ ανα παράθυρο, με απόλυτες μονώσεις ταράτσας και απόλυτα σφραγισμένους χώρους, ώστε να μη μπαίνει στο χώρο μετρήσεων ούτε κόκκος σκόνης.

Δεν γίνονται μετρήσεις σε σπίτι ανοιχτό από παντού, τα οποία είναι και η πλειοψηφία του κοσμάκη. Ακόμη και νεόδμητα σπίτια ή κτίρια χάσκουν και δεν προσφέρει απολύτως τίποτα καμία έξυπνη συσκευή.

Καθώς επίσης δεν μας είπαν, σε ένα τέλεια μονωμένο σπίτι χωρίς απώλειες, τι διαφορά κατανάλωσης θα έχει το σπίτι με θερμοστάτη πλατίνας σε σχέση με τον ψηφιακό απολύτου λέει ακριβείας;

Πληρώνετε λοιπόν έναν έξυπνο ψηφιακό με απομακρυσμένη διαχείριση θερμοστάτη, μπορεί ακόμη και 250 ευρώ και περιμένετε να δείτε οικονομία που σας πλασάρουν της τάξης του 30% και βάλε; ΌΧΙ, δεν υπάρχει περίπτωση η οικονομία να είναι ούτε 1%. Δηλαδή, σε μια περίοδο χειμερινή ας πούμε, θα πληρώσετε 1000 ευρώ πετρέλαιο. Με τον ψηφιακό κλπ κλπ θα έχετε μια διαφορά τη σεζόν της τάξης των 10 άντε βαριά 20 ευρώ. Μην περιμένετε παραπάνω μείωση σε καμία περίπτωση.  

Κάθε λίγο (θα το παρατηρήσετε όσο περισσότερες τέτοιες συσκευές έχετε) χαλάει το ένα, χαλάει το άλλο, αδειάζει η μπαταρία του ενός, αδειάζει του άλλου κοκ. Μόνο να υπολογίσετε τους χρόνους που καταναλώνουμε για να τρέχουμε για μπαταρίες, τι μπαταρία είναι ; στρογγυλή μικρή, πιο μεγάλη; 3Α …. 2Α ….. επαναφορτιζόμενη; Λιθίου; Ηλιθίου;

Και όλα αυτά…. Λεφτά…λεφτά….λεφτά….τίποτε άλλο. Εκτός των χρήματα που δίνουμε για αγορά, έχουμε τις επισκευές, τις καταστροφές, τη φύρα, τα αναλώσιμα. Μόνον χρήμα … χρήμα… από κει που δεν υπάρχει.

Ρολά ηλεκτρικά λέει, να τα χειρίζεσαι από εδώ, από εκεί, από την άλλη και από το κεντρικό. 500 ευρώ για ειδικούς διακόπτες, κάθε λίγο αποσυντονισμούς, χαλάνε, παράσιτα στην εγκατάσταση και πολλά άλλα.

Έξυπνες και οικονομικές σειρήνες, κουδούνια, διάφορα ηλεκτρολογικά συμπράγκαλα. Τίποτα δεν είναι έξυπνο. Μόνο ο κατασκευαστής τους είναι έξυπνος γιατί έχει καταφέρει να γεμίσει με ηλεκτρολογικά ή ηλεκτρονικά σκουπίδια το σπίτι μας, αδειάζοντας τις τσέπες μας...

Ξενοδοχεία. Άλλη μούφα και στους ξενοδόχους. Θα μου πείτε αυτοί έχουν λεφτά. Υπάρχουν χιλιάδες μικρών ξενοδόχων που τα φέρνουν δύσκολα βόλτα. Αυτοί είναι τα θύματα των ‘’έξυπνων’’ λύσεων. Σύστημα λέει, που μπαίνουν δίπλα στον πίνακα και ασύρματα (Wi Fi) στέλνουν εντολή στη ρεσεψιον και λέει: Είμαι μέσα, θέλω καθάρισμα, θέλω καφέ, θέλω διάφορα. Βρε ούσσσσστ! Άλλα ασύρματα μέσα σε ένα χώρο. Συστήματα που δε συνεργάζονται με κανένα άλλο σύστημα. 

Οι ''μεγάλοι'' επιχειρηματίες, έχουν προσωπικό που ασχολείται με τις αξιόπιστες έξυπνες λύσεις, οι οποίες κοστίζουν πανάκριβα. Μόνιμες εγκαταστάσεις, χωρίς ασύρματη αηδία σε όλο το κτίριο, με έλεγχο ακόμη και του τελευταίου ηλεκτρικού πράγματος που μπορούμε να σκεφτούμε.

Μόλις πριν λίγους μήνες εμφανίστηκε κοινός κώδικας για όλες τις συσκευές! Άντε, ξανά αλλάξτε τις συσκευές τώρα…

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς που διαβάζετε το παρόν, έχετε αντιμετωπίσει παρόμοια περιστατικά.

Τι είναι όμως τελικά έξυπνο; Η μήπως ούτε αυτό είναι; 

Έξυπνη και οικονομική εγκατάσταση είναι η εγκατάσταση η οποία θα γίνει εξ αρχής, θα είναι καλωδιωμένη από την αρχή, από πλευράς συσκευών, δικτύων, αντικειμένων, με αντλίες θερμότητας, με μονωμένα τα δομικά του στοιχεία τέλεια και πολλά άλλα tips τα οποία γίνονται μόνο σε νέα κτίρια ή κατοικίες. Οτιδήποτε άλλο σε κατοικία που έχει κατασκευαστεί και ξαφνικά έρχεται ένας κατασκευαστής και σας το πλασάρει για έξυπνο, είναι για τα σκουπίδια. Όταν κάνουμε μια επένδυση (πχ κατασκευή σπιτιού) πρέπει εξ αρχής να υπολογίζουμε τα μετέπειτα έξοδα συντήρησης και διαβίωσης, οτιδήποτε άλλο θεωρητικά έξυπνο είναι απλά και μόνο για να κάνει πλουσιότερους κάποιους.

Έξυπνες λοιπόν μπορεί να είναι οι εγκαταστάσεις οι οποίες γίνονται εξ αρχής και με συστήματα πανάκριβα, τα οποία έχουμε δει ότι κρατάνε γερά και με αξιοπιστία σε βάθος χρόνου. Αυτά τα συστήματα είναι τα BEMS τα BUS και μόνο. Οτιδήποτε άλλο είναι για να αρπάξουν με χαζό υλικό, ότι μπορούν από όποιον μπορούν.

Συστήματα τα οποία χρειάζονται μέρες εκπαίδευσης για να τα μάθει ο ενδιαφερόμενος, αλλά λειτουργούν τέλεια,  χωρίς προβλήματα και με αρμονία μεταξύ τους. Συστήματα που σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται υπάλληλος μόνιμος για τον έλεγχο των συστημάτων αυτών, ή το χειρισμό τους. Και σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, περισσότερους από έναν υπάλληλους, μόνο γι αυτή τη δουλειά.

Υπάρχουν λοιπόν έξυπνοι κατασκευαστές υλικού που πουλάνε χαζό υλικό σε ‘’χαζό’’ καταναλωτή και υπάρχει και ο Έξυπνος καταναλωτής που μετράει το τι θα του προσφέρει το κάθε τι, που θα υπολογίσει κόστος, απόσβεση, χρηστικότητα, φύρα με την πάροδο του χρόνου, κατανάλωση με ίδιες συνθήκες και πολλά άλλα και που θα πεί του ξύπνιου κατασκευαστή: Κάνε μας τη χάρη….

Χωρίς να παρεξηγήσετε τη γραφή σ αυτό το σημείο θα πω μια παροιμία: ‘’Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν μεταξωτούς κώλους’’

Δυστυχώς η έλλειψη ενημέρωσης βοηθά στην υπεράσχετη υπερκατανάλωση. Πραγματικά έξυπνες λοιπόν λύσεις, μπορούν να έχουν μόνο καλοστημένες επιχειρήσεις ή κατοικίες που για εμάς τους απλούς θνητούς είναι απλησίαστες.

Μπορεί πολλούς να μη τους ευχαριστεί ο τρόπος που γράφω κατά καιρούς. Δε γράφω ‘’όμορφα’’. Συνήθως είμαι κατά των εταιρειών και υπέρ του καταναλωτή. Η διαμάχη μου με εταιρείες του κλάδου είναι κάμποσες.... και θα παραμείνω το αγκάθι τους. Όποιος παρακολουθεί τη σελίδα αυτή, θα το έχει νοιώσει. Δεν με ενδιαφέρει τι θα πούνε οι πολυεθνικές, ή οι διάφοροι προμηθευτές που πουλάνε ότι να ναι. Ο Έλληνας αξίζει λιγάκι παραπάνω σεβασμό. Οι προμηθευτές κοιτούν την τσέπη μας μόνο, τίποτε άλλο!! 

Προσπαθώ να είμαι ανάμεσα σε αυτούς και στον ηλεκτρολόγο ή απλό καταναλωτή, με βάση τις δικές μου εμπειρίες επάνω στον κλάδο, να προστατεύω τον καταναλωτή, τον ηλεκτρολόγο και ότι στραβό της κάθε εταιρείας εδώ μέσα θα παρουσιάζεται...

Ευχαριστώ που διαβάσατε το άρθρο

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας