Χρονικό, για τον έλεγχο λειτουργίας θερμοσίφωνα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Το χρονικό είναι ένα ηλεκτρολογικό υλικό

που χρησιμεύει για τον έλεγχο χρόνου λειτουργίας ηλεκτρικών συσκευών, στις οποίες θέλουμε να ελέγχουμε πόσο χρόνο θα είναι σε λειτουργία. Αυτό έχει αρκετά οφέλη. Το κυριότερο είναι να μη ξεχνάμε να κλείσουμε κάποιες συσκευές, όπως πχ το θερμοσίφωνο! Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος.

Ας το δούμε όμως στην πράξη...

Θέλουμε να ανάψουμε το θερμοσίφωνα. Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι ένα θερμοσίφωνο για να φτάσει να ζεστάνει το νερό μας στην επιθυμητή θερμοκρασία (που αυτή είναι οι 60 βαθμοί) χρειάζεται περίπου μισή ώρα με τρία τέταρτα (ανάλογα με το θερμοσίφωνα, τη χωρητικότητα σε λίτρα και την αντίσταση που έχει) και φυσικά τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, αν είναι ταράτσα ο ηλιακός, ή αν είναι στο πατάρι ο κλασικός. Πολλοί θερμοσίφωνες είναι 3000Watt, άλλοι είναι στα 3500Watt και ο συνηθέστερος τύπος είναι αυτός των 80 λίτρων που έχουμε οι περισσότεροι στα σπίτια μας και έχει αντίσταση 4000Watt.

Πόσες φορές δεν έχει συμβεί να τον ξαχάσουμε αναμένο; Πόσες φορές δεν έχουμε φύγει από το σπίτι και γυρίζοντας το βράδι λέμε: Ωωωωωχ !!! Το θερμοσίφωνο !! Και τρέχουμε σαν παλαβοί να κατεβάσουμε το διακόπτη έντρομοι, μην κάψει κλάσματα της κιλοβατώρας παραπάνω, απο το 12άωρο που τον είχαμε ξεχασμένο.

Πόσες φορές δεν έχουμε βγεί βόλτα και μας τη σπάει που δε θυμόμαστε αν κλείσαμε το θερμοσίφωνα; Και αρχίζουμε τις προσευχές...

rachel

Πολλές φορές επίσης, ψάχνουμε για διάφορες πατέντες ή κατασκευές ή όργανα και αισθητήρες....και ρωτάμε τον τεχνικό μας για το τι λύση μπορεί να μας βρεί ώστε να μην ξεχνάμε το θερμοισίφωνα ανοιχτό και να μην κάνουμε συναίτερο τη ΔΕΗ (Όχι ότι δεν είναι, αλλά μην της δώσουμε ότι μας έχει απομείνει)

Μερικές από τις πατέντες σας αναφέρω παρακάτω...

1η λύση.... Μπορούμε να τοποθετήσουμε χρονοδιακόπτη.

xronod

Όμως ο χρονοδιακόπτης, ναι μεν κάνει τη δουλειά του χρονικού από πλευράς χρόνου, αλλά όποτε θέλει αυτός ! Δηλαδή, τον έχουμε ρυθμίσει να λειτουργεί συγκεκριμένες ώρες, πχ: 19:30 - 20:00. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την οικονομία που επιθυμούμε, αλλά δεν έχουμε την αυτονομία που επιθυμούμε. Δηλαδή θα ξέρουμε ότι αύριο, στις 8 το βράδυ θα έχουμε ζεστό νερό για να κάνουμε μπάνιο ή να πλύνουμε πιάτα κλπ. Τι γίνεται όμως πριν τις 8 το βράδυ; Τίποτα, το νερό είναι κρύο και περιμένει το χρονοδιακόπτη ώστε να βάλει μπρός το θερμοσίφωνα. Δηλαδή κάθε βράδυ θα κάνουμε το μπάνιο μας μετά τις 8. Οπότε αν χρειαστούμε ζεστό νερό νωρίτερα, θα πρέπει να ανάψουμε εμείς το θερμοσίφωνα χειροκίνητα με κάποιο διακόπτη By pass. Πες ότι έγινε κι αυτό. Έλα που στις 19:30 θα ξαναπάρει μπρός αφού έτσι είναι ρυθμισμένος....Οπότε εγώ προσωπικά απορρίπτω τη λύση του χρονοδιακόπτη για ΟΙΚΙΑΚΗ χρήση.

Για επαγγελματική χρήση, η λύση του χρονοδιακόπτη είναι καλύτερη, διότι ζεστό νερό υπάρχει τις ώρες εργασίας ανάβοντας το θερμοσίφωνο τις ώρες που έχουμε ορίσει.

2η λύση..... μπορούμε να έχουμε το κλασικό άναμα του θερμοσίφωνα, αλλά ΔΕΝ θέλω ρε παιδί μου να ξεχνιέται ανοιχτός...τι κάνω;

Τοποθετώ ένα φάρο, ή μια σειρήνα, ή ακόμη καλύτερα μια φαροσειρήνα !!!

farosirina

Οπότε το νερό όταν φτάσει στη θερμοκρασία που θέλουμε θα αρχίσουν να βαράνε συμπράγκαλα μεσα στο σπίτι. Αρκετά καλή λύση, εφόσον θα έχουμε λειτουργία χειροκίνητη όποτε θέλουμε και ένδειξη με φώς και ήχο με το που η θερμοκρασία είναι στη ...θέση της.

3η λύση.... εδώ θα περάσουμε στο χρονικό.

4

Το χρονικό είναι μια συσκευή, κάτι σαν τον αυτόματο κλιμακοστασίου, τον οποίο όλοι ξέρουμε. Μόλις μπαίνουμε σε μια πολυκατοικία πατάμε το μπουτόν και ΔΕΝ ξανα ασχολούμαστε με το σβήσιμο των φώτων. Θα κλείσουν μετά από όσο χρόνο τα έχει ρυθμίσει ο τεχνικός. Συνήθως όμως οι αυτόματοι κλιμακοστασίου, δεν είναι απολύτου ακριβείας και δεν έχουν ρύθμιση για τόση ώρα όση έχει τη δυνατότητα το χρονικό. Το χρονικό έχει τη δυνατότητα έως 1 ώρας (υπέρ αρκετή για τους 60 βαθμούς είναι η μισή ώρα) και η συσκευούλα αυτή έχει και ηχητική ειδοποίηση !!! Τοποθετείται εύκολα. Τοποθετείται εντός του ηλεκτρολογικού μας πίνακα και παρακάτω έχουμε και το σχεδιάγραμμα σύνδεσης για τον Ηλεκτρολόγο...

xroniko

Εννοείτε ότι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για ηλιακό, για τις ημέρες με συννεφιά που αναγκαζόμαστε να ανάψουμε και το ηλιακό μας.

Κατά τη γνώμη μας, μια πολύ καλή λύση για οικιακή χρήση. Ίσως η καλύτερη προς το παρόν τουλάχιστον, όσο αφορά την οικονομία ρεύματος. Για περισσότερη οικονομία, απλά ξηλώνουμε την παροχή του θερμοσίφωνα ή του ηλιακού και κάνουμε το μπάνιο μας με νερό θερμοκρασίας περιβάλλοντος !

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας