ΣΕΗΚ - ''Επικίνδυνα Λάθη σε βιβλία Ηλεκτρολόγων''!!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο ΣΕΗΚ (Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Κύπρου) καταγγέλει τα κάτωθι:

Τα περισσότερα από τα βιβλία που παραδίδονται στους μαθητές των Τεχνικών Σχολών του κλάδου των ηλεκτρολόγων, είναι γεμάτα λάθη που εγκυμονούν κινδύνους, τόσο για τους ίδιους τους μαθητές όσο και για μελλοντικούς πιθανούς πελάτες τους. Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΣΕΗΚ) Γιώργος Κυριάκου, κάποια από τα λάθη που ο ίδιος εντόπισε στα συγκεκριμένα βιβλία από μια πρόχειρη μελέτη τους, μπορεί να οδηγήσουν τους μαθητές – αυριανούς ηλεκτρολόγους σε επικίνδυνα μονοπάτια, εκθέτοντας σε θανάσιμο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. 

vivlia

Σχεδόν όλα τα λάθη, οφείλονται στο γεγονός ότι τα βιβλία που παραδίδονται στους μαθητές, γράφτηκαν πριν από χρόνια όταν οι κανονισμοί που ίσχυαν για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις ήταν διαφορετικοί από τους σημερινούς. 

Σύμφωνα πάντως με ανώτερο λειτουργό του υπουργείου Παιδείας, οι καθηγητές παραδίδουν σημειώσεις στους μαθητές στις οποίες καταγράφονται τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, όμως έστω και έτσι, ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι υπαρκτός, αφού εύκολα μπορεί ένας μαθητής να χάσει τις σημειώσεις ή να μην τις παραλάβει λόγω απουσίας του από το μάθημα και έτσι, η μελέτη του να βασιστεί στα λανθασμένα δεδομένα που καταγράφονται στα βιβλία και να εκτεθεί σε κίνδυνο.

Απορίας άξιο πάντως είναι το γεγονός ότι τα βιβλία αυτά, δεν έχουν αποσυρθεί ακόμη και εξακολουθούν να φτάνουν με επίσημο τρόπο και μέσω των διαδικασιών του υπουργείου Παιδείας σε μαθητικά χέρια.

Το πρόβλημα θα λυνόταν εάν τα βιβλία αυτά επικαιροποιούντο, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και όπως φαίνεται δεν είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας.

Μερικά μόνο από τα λάθη που περιέχονται στα σχολικά βιβλία των αυριανών ηλεκτρολόγων, παραθέτει στη συνέχεια ο πρόεδρος των ηλεκτρολόγων:

ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ: Ο χρωματισμός των καλωδίων στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι πολύ σημαντικός και άπτεται θεμάτων ασφαλείας. Σύμφωνα με τους παλιούς χρωματισμούς των καλωδίων, το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε υποδηλώνουν τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των συγκεκριμένων καλωδίων που είναι επικίνδυνο. Το μαύρο χρώμα, σύμφωνα πάντα με τους παλιούς χρωματισμούς, υποδηλώνει ότι η μεταφορά ρεύματος μέσω του συγκεκριμένου καλωδίου, είναι σε ανεκτά για τον ανθρώπινο οργανισμό επίπεδα.

Σύμφωνα με τους νέους χρωματισμούς που ισχύουν σήμερα, το μαύρο, το καφέ και το γκρίζο υποδηλώνουν μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος σε επικίνδυνα επίπεδα, ενώ το μπλε σε ανεκτά για τον ανθρώπινο οργανισμό επίπεδα. Κάποια χρώματα που υπήρχαν στους παλιούς σχεδιασμούς, απουσιάζουν από τους νέους όμως το μαύρο χρώμα υπάρχει και στους δύο σχεδιασμούς, με διαφορετική όμως σημασία. 

Με αυτά τα δεδομένα, ηλεκτρολόγος που δεν γνωρίζει τους παλιούς και τους νέους χρωματισμούς, μπορεί να κάνει λάθος, το οποίο θα αποβεί μοιραίο για τη ζωή του. 
Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις με τους παλιούς χρωματισμούς υπάρχουν σε πολλά σπίτια σήμερα και εάν ο ηλεκτρολόγος δεν τους γνωρίζει και κληθεί να παρέμβει σε αυτόν, εκθέτει σε θανάσιμο κίνδυνο τον εαυτό του. 

ΤΑΣΕΙΣ: Οι τάσεις μεταξύ φάσεων είναι 415 v και μεταξύ φάσεις ουδετέρου 240 v. H πτώση τάσης είναι 2,5%. Όλα αυτά σύμφωνα με τα βιβλία. Όλα αυτά όμως έχουν αλλάξει πριν από μια περίπου δεκαετία. Σε όλη την Ευρώπη και στην Κύπρο βεβαίως, η τάση μεταξύ φάσεων είναι 400 v και μεταξύ φάσεων και ουδετέρου 230 v. Το πιο σημαντικό, η πτώση τάσης τώρα είναι μέχρι 4%. Με τα νέα δεδομένα, ο ηλεκτρολόγος μπορεί να χρησιμοποιήσει πιο λεπτά καλώδια τα οποία βεβαίως στοιχίζουν λιγότερο.

ΤΡΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΣΩ: Στα βιβλία αναφέρεται ότι οι προσφορές υποβάλλονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της 14ης έκδοσης των κανονισμών. Σήμερα στην Κύπρο η νομοθεσία επιβάλλει και ισχύει η 17η έκδοση των κανονισμών. Η 14η σταμάτησε πριν από μια δεκαετία περίπου. Από την 1η Σεπτεμβρίου εφαρμόστηκε η 17η. 

ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΑΤΗΚ: Στα βιβλία αναφέρεται ότι η μελέτη και ο σχεδιασμός για τις τηλεπικοινωνίες υποβάλλεται στην ΑΤΗΚ που είναι και η αρμόδια για τις σχετικές εγκρίσεις. Σήμερα όμως, η ΑΤΗΚ είναι ένας παρόχος όπως είναι η Primetel, MTN, Cablenet. Σήμερα, υπεύθυνος για τις τηλεπικοινωνίες είναι το ΓΕΡΗΕΤ και ο ηλεκτρολόγος απαγορεύεται να εκπονήσει μελέτη και σχεδιασμό. Μόνο εγκατάσταση μπορεί να κάνει ο ηλεκτρολόγος. Τη μελέτη πλέον κάνουν οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και οι ηλεκτρονικοί και την υποβάλλουν, όχι στην ΑΤΗΚ αλλά στο ΓΕΡΗΕΤ που είναι ο αρμόδιος φορές για όλους τους παρόχους. Οι εξετάσεις για άδεια εγκατάστασης τηλεπικοινωνιακού δικτύου, έπαψαν να διοργανώνονται από την ΑΤΗΚ και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα διοργανώνει τις εξετάσεις. 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ: Στα βιβλία αναφέρεται ότι ο υπεργολάβος μηχανολόγος πρέπει να ετοιμάσει και να υποβάλει για έγκριση, όλα τα απαραίτητα σχέδια - διαγράμματα των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων που αφορούν τις μηχανολογικές εργασίες και να είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο και την έγκριση τους από την ΑΗΚ. Τότε όμως που γράφτηκε το βιβλίο αλλά και σήμερα απαγορεύεται ο οποιοσδήποτε δεν είναι αδειούχος ηλεκτρολόγος ή ηλεκτρολόγος μηχανικός να εκπονήσει σχέδια και να τα καταθέσει για έλεγχο και να είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο και την έγκριση τους από την ΑΗΚ. Ο μηχανολόγος δεν έχει την άδεια, το δικαίωμα να υποβάλει σχέδια και να φέρει ευθύνη. Μόνο ο ηλεκτρολόγος και ο ηλεκτρολόγος μηχανικός έχει την άδεια και το δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο.

Πηγή: http://www.philenews.com

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας