Ηλεκτρισμός από ....ούρα!!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Ουγκάντα έχει πληθυσμό 40,323,000 και με

βάση στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών μόνο το 16.1% των κατοίκων της διαμένει στις αστικές περιοχές. Την περίοδο 2000-2015 για κάθε 1,000 γεννήσεις καταγράφηκαν 61 θάνατοι. Οι δαπάνες για την υγεία το 2014 ανήλθαν στο 7.2% του ΑΕΠ.

Μόνο το 28.6% του πληθυσμού στις πόλεις έχει πρόσβαση σε βελτιωμένες υπηρεσίες υγιεινής ενώ το ποσοστό αυτό για την ύπαιθρο είναι μόνο 17.3%. Το προσδόκιμο ζωής είναι τα 58,8 χρόνια για τις γυναίκες και τα 55,7 για τους άνδρες.

Αυτή η χώρα της ανατολικής Αφρικής επιλέγηκε από την ομάδα του Κύπριου επιστήμονα Δρ Γιάννη Ιερόπουλου, του επικεφαλής του Κέντρου Βιοενέργειας του Μπρίστολ (Bristol BioEnergy Centre – B-BiC), για να γίνει η εγκατάσταση του έργου PEE POWER® το οποίο στηρίζεται στην καινοτόμα τεχνολογία που ανέπτυξε το Κέντρο Βιοενέργειας του Μπρίστολ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας ούρα ως καύσιμο – μεταξύ άλλων τύπων λυμάτων, μέσω μικροβιακών κυψελών καυσίμου – ΜΚΚ (Microbial Fuel Cells – MFCs).

Το Κέντρο Βιοενέργειας λειτουργεί σε ένα από τα πλέον υπερσύγχρονα και καινοτόμα εργαστήρια ρομποτικής στον κόσμο, το Εργαστήριο Ρομποτικής του Μπρίστολ (Bristol Robotics Laboratory – BRL), στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας (UWE Bristol).

Η τεχνολογία δοκιμάζεται και εξελίσσεται συνεχώς και ήδη είχε φέτος σημαντική και πιο ενισχυμένη παρουσία στο φημισμένο Glastonbury Festival (21-25 Ιουνίου) στο οποίο συρρέουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες και αποτελεί πόλο έλξης για τους μουσικόφιλους σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Υπολογίζεται ότι πέρσι το Φεστιβάλ επισκέφθηκαν 135,000 άτομα.

Η πρώτη δοκιμή του Pee Power εκτός Ηνωμένου Βασιλείου έγινε σε μια απομακρυσμένη αγροτική περιοχή της Ουγκάντας και είχε τεράστια επιτυχία.

Ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ρομποτικής ταξίδεψε στο σχολείο Sesame Girls School στο μικρό χωριό Kisoro στην Ουγκάντα ​​τον Ιούλιο για να εγκαταστήσει το Pee Power για τροφοδοσία ενέργειας σε μικρό κτίριο με τουαλέτες.

Οι μαθήτριες του σχολείου, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και της ζέστης καθώς επίσης και λόγω κάποιων νυκτερινών μαθημάτων, συνηθίζουν να διαβάζουν αργά το βράδυ λόγω δροσιάς. Οι τουαλέτες ήταν ανοικτές, ωστόσο η πρόσβαση στη διάρκεια της νύχτας δεν ήταν εύκολη και ούτε ασφαλής λόγω έλλειψης ηλεκτρισμού. Με την εγκατάσταση των μικροβιακών κυψελών καυσίμου (MFC) γίνεται τροφοδοσία για παραγωγή ενέργειας με τα ανθρώπινα ούρα. Με τη βοήθεια του τοπικού πληθυσμού κτίστηκε ένα μικρό κτίριο κοντά στις τουαλέτες το οποίο φιλοξενεί τις κυψέλες που παράγουν την ενέργεια από τα ούρα.

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στο έργο Pee Power είναι αρκετή για να φωτίσει το εξωτερικό του κτιρίου και το μονοπάτι που οδηγεί στις τουαλέτες. Κάθε καμπίνα τουαλέτας διαθέτει τώρα αισθητήρες κίνησης που ενεργοποιούν το φωτισμό που έχει τοποθετηθεί στο εσωτερικό όταν χρειάζεται.

Ο Δρ Ιερόπουλος χαρακτήρισε εξαιρετικό το γεγονός ότι πλέον η ομάδα του έχει αποδείξει ότι το έργο Pee Power μπορεί να δουλέψει και να έχει αποτελέσματα σε μια απομακρυσμένη περιοχή μιας αναπτυσσόμενης χώρας. «Αυτή η δοκιμή αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην εργασία μας», δήλωσε.

Στα επόμενα χρόνια, όπως δήλωσε ο Δρ Ιερόπουλος, υπάρχουν πλάνα ώστε η Pee Power να μεταφερθεί σε διάφορες τοποθεσίες που παρουσιάζουν διαφορετικές προκλήσεις σε χώρες όπως η Ινδία, το Νεπάλ, η Κένυα, η Σιέρα Λεόνε και η Μπουρκίνα Φάσο.

Όπως εξήγησε ο Δρ Ιερόπουλος, ένα κρίσιμο στοιχείο των δοκιμών εκτός εργαστηρίου είναι η διάρκεια.
“Με την εγκατάσταση του Pee Power και τη λειτουργία του σε απομακρυσμένες περιοχές, μπορούμε να δοκιμάσουμε τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά του και να το ρυθμίσουμε σε διαφορετικά περιβάλλοντα, καθώς μάθαμε περισσότερα για τα όρια της τεχνολογίας εκτός του εργαστηρίου”, εξήγησε.

Στην ερευνητική ομάδα που μετέβη στην Ουγκάντα συμμετείχαν ο Dr Tosin Obata, ο Patrick Brinson και ο Matt Rudd. Δήλωσαν ότι στην πραγματικότητα η εγκατάσταση της τεχνολογίας ήταν ευκολότερη από ό,τι αρχικά φαινόταν και ότι η εμπειρία που αποκτήθηκε από την εγκατάσταση παρόμοιων συστημάτων στο Φεστιβάλ του Glastonbury ήταν εξαιρετικά πολύτιμη.
Η ομάδα διέμενε σε ένα ξενώνα περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το σχολείο και το φως ήταν ορατό το βράδυ.

Υπήρξαν όμως και αρκετές προκλήσεις για την ομάδα όπως για παράδειγμα η παραλαβή των στοιβών MFC σε μια τέτοια απομακρυσμένη τοποθεσία. Η τεχνολογία ουσιαστικά μεταφέρθηκε σε χωματόδρομους με λεωφορεία που μετέφεραν ζώα.

Η διείσδυση στις σωληνώσεις με τα λύματα για να γίνει η πρόσβαση στις κυψέλες για μετατροπή τους σε ενέργεια ήταν επίσης δύσκολη, ωστόσο η ομάδα δηλώνει ενθουσιασμένη γιατί το έργο στηρίχθηκε σε τοπικό επίπεδο από τη διεύθυνση και το προσωπικό της Σχολής και την Μητρόπολη του Muhabura που είναι μέρος της Εκκλησίας της Ουγκάντα. Ο Επίσκοπος Cranmer Mugisha βοήθησε στην οργάνωση του κτιρίου για εγκατάσταση των MFC, στην προμήθεια ενός οχήματος 4×4 και στην οργάνωση τοπικών καταλυμάτων.

Το Pee Power χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates κάτω από το έργο ‘Urine-tricity’.

Πηγή: http://www.tothemaonline.com

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας