Ασφάλεια Ηλεκτρικών Εγκατ/σεων - Συμβουλές - Ρελέ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Τι είναι το ρελέ διαρροής; Ποιά η χρησιμότητα του ρελέ

Διαρροής; Με ποιες ονομασίες θα το ''συναντήσει'' ο ''απλός'' πολίτης; Πως το διακρίνω; Μήπως ήδη έχω στον ηλεκτρικό μου πίνακα αλλά δε το γνωρίζω; Είναι χρονοβόρα διαδικασία; Θα γίνουν ζημιές στο σπίτι μου ή στον πίνακά μου για να τοποθετηθεί; Πόσο κοστίζει; Ποια μάρκα είναι καλύτερη; Μπορεί να με χτυπήσει το ρεύμα ακόμη και με ρελέ διαρροής στον πίνακά μου; Αν έχω ρελέ και πέφτει, να φωνάξω ηλεκτρολόγο να μου βάλει by pass διακόπτη;

Όλα αυτά θα απαντηθούν στο παρόν άρθρο, με το οποίο προσπαθούμε με τα απλότερα λόγια, να καταλάβει και ο πιο απλός πολίτης, πόσο σημαντικό είναι το ρελέ διαρροής και γενικότερα τα μέτρα προστασίας από ηλεκτροπληξία, το οποίο θα σώσει τις ζωές μας και των παιδιών μας...

Τον τελευταίο καιρό, γίνεται μια ενημέρωση σε όλη τη χώρα, όσο αφορά την ασφάλεια του ανθρώπου από ηλεκτροπληξία (διότι και τα περιστατικά πλέον αυξάνονται και ήδη είναι αρκετά) ώστε να παροτρύνουμε όλοι μας, όπως μπορεί ο καθένας μας, τον κάθε πολίτη να κοιτάξει την προσωπική του ασφάλεια αλλά και των παιδιών του.

Κατά καιρούς, μάλιστα 30 και πλέον χρόνια, ακούμε για το περιβόητο Ρελέ διαρροής. Το ρελέ διαρροής τοποθετείται στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα και μας προστατεύει από ηλεκτροπληξία. Τίποτε άλλο στον πίνακά μας δε μας προστατεύει από ηλεκτροπληξία. Τα υπόλοιπα εξαρτήματα του πίνακά μας είναι οι λεγόμενες ασφάλειες. Η δουλειά των ασφαλειών είναι να προστατεύουν ΜΟΝΟ την ηλεκτρολογική μας εγκατάσταση από υπερφόρτωση και από βραχυκυκλώματα. Από ηλεκτροπληξία θα μας προστατεύσει ΜΟΝΟ το ρελέ διαρροής.

Α) Ονομασίες του ρελέ - Τι είναι το ρελέ;

Θα το ακούσουμε ως: Ρελέ διαρροής, Ρελέ διαφυγής, Διακόπτης διαρροής, Διακόπτης διαφυγής, Αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης, ρελέ…..σκέτο και άλλες ''επιστημονικές'' ονομασίες όπως: RCD, ΔΔΡ κλπ τα οποία δεν αφορούν τον απλό πολίτη. Όσο για το τι ακριβώς κάνει, διαβάστε το παρακάτω άρθρο, είναι αρκετά διαφωτιστικό...http://electricalnews.gr/texnika-arthra/ilektrikes-egkatastaseis/rele-diarrois/item/178-rcd-ddr-elegxos-leitourgias-diataksis-diaforikou-reumatos-rele-diarrois

Β) Πως ξεχωρίζουμε οπτικά το ρελέ διαρροής; Μήπως έχω και δε το ξέρω;

Το ρελέ διαρροής είναι φαρδύτερο από τις ασφάλειες του πίνακά μας. Συγκεκριμένα έχει μέγεθος: Διπλό από μια ασφάλεια (αν έχουμε μονοφασικό ρεύμα στο σπίτι μας) και τετραπλό (αν έχουμε τριφασικό ρεύμα στο σπίτι μας).

rl9

Οπότε, μόλις διαβάσετε το παρόν, σηκωθείτε, πηγαίνετε ως τον πίνακα, ανοίχτε το πορτάκι και κάντε έναν οπτικό έλεγχο. Αν τελικά έχετε, δοκιμάστε το, όπως θα σας πω παρακάτω…

Έχει ένα κουμπί (κύριο) το οποίο είναι ίδιο με των ασφαλειών. Στο επάνω μέρος του, ή δεξιά ή αριστερά (ανάλογα τη μάρκα) έχει ένα ακόμη μικρότερο κουμπάκι το οποίο είναι το λεγόμενο Test. Αυτό το κουμπάκι χρησιμεύει ώστε μια φορά το εξάμηνο ή το τρίμηνο (όσο πιο πυκνά το θυμόμαστε, τόσο το καλύτερο), να το πατάμε ώστε να δοκιμάζουμε το ρελέ διαρροής ότι λειτουργεί και ότι δεν έχει χαλάσει ή κολλήσει (σπάνιο φαινόμενο) αλλά πρέπει να το κάνουμε ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Δείτε τις παρακάτω φωτό...

rele

 

Γ) Διαδικασία τοποθέτησης

Τοποθετείται σε οποιονδήποτε ηλεκτρολογικό πίνακα και μόνο από αδειούχο ηλεκτρολόγο, ο οποίος θα κάνει και τις κατάλληλες μετρήσεις για το εξάρτημα, ώστε να διαπιστωθεί παρότι καινούργιο, μήπως έχει κάποιο πρόβλημα.

Η διαδικασία τοποθέτησης και μέτρησης διαρκεί περίπου στη μισή ώρα και δεν γίνεται καμία ζημιά στον ηλεκτρικό μας πίνακα ή στο σπίτι μας. Είναι διαδικασία ρουτίνας για έναν τεχνικό.

Χρειάζεται μετατροπή ο ηλεκτρικός πίνακας; Οποιαδήποτε μετατροπή γίνεται εντός του ηλεκτρικού πίνακα και αφορά μετακινήσεις ασφαλειών (ώστε να μπει το ρελέ στη σωστή του θέση) και κάποια καλώδια (γέφυρες) που τοποθετεί ο τεχνικός ώστε να λειτουργήσει.

Δ) Κόστος αγοράς και τοποθέτησης μαζί;

Το κόστος (σε σύγκριση με τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας) (σήμερα 27/03/2017) είναι μηδαμινό. Σε σπάνιες περιπτώσεις θα ξεπεράσει τα 100 ευρώ συν ΦΠΑ24%, ανάλογα αν είναι τριφασικό ή μονοφασικό.

Ε) Ποια μάρκα ρελέ να βάλω; Ποιο είναι το καλύτερο της αγοράς;

Καμία μάρκα δεν είναι καλύτερη. Όλα τα ρελέ διαρροής, όταν τοποθετηθούν από αδειούχο Ηλεκτρολόγο Εγκαταστάτη και είναι μετρημένα με ειδικό όργανο, λειτουργούν κανονικά και είναι τα ίδια. Μιλάμε για επώνυμες εταιρείες που υπάρχουν σε καταστήματα Ηλεκτρολογικού υλικού σε όλη τη χώρα. Φυσικά μην παραγγείλετε από κινέζικο site για να γλιτώσετε μερικά ευρώ!!

Ζ) Έχω ρελέ στον πίνακα μου. Μπορεί παρόλ αυτά να με χτυπήσει το ρεύμα;

Πολύ σπάνιο να πάθουμε ηλεκτροπληξία όταν έχουμε τοποθετήσει ρελέ διαρροής στον ηλεκτρικό μας πίνακα. Οι πιθανότητες είναι σχεδόν στο μηδέν.

Όμως οι πιθανότητες ποτέ δεν είναι μηδενικές, σε οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή μας. Όταν τηρούμε τις λιγοστές οδηγίες που χρειάζεται για την ασφάλειά μας από ηλεκτροπληξία, τότε δεν έχουμε πρόβλημα.

Πχ: Πατάμε το τεστ κάθε μήνα ή και πιο αραιά, αρκεί να το κάνουμε (προτεινόμενο από τον κατασκευαστή, κάθε 6 μήνες).

Είναι μετρημένο το ρελέ από τον τεχνικό που το τοποθέτησε (μην τον πληρώσετε αν δε το μετρήσει) Δεν είναι τίποτα για έναν αδειούχο εγκαταστάτη, ακόμη και μια σφραγίδα με υπογραφή να σας βάλει σε ένα χαρτί απλό ότι: το ρελέ τοποθετήθηκε την τάδε ημερομηνία, μετρήθηκε και οι μετρήσεις είναι εντός ορίων.

Για να πάθουμε ηλεκτροπληξία πρέπει να συντρέξουν άλλοι λόγοι, πολύ ειδικοί, καθαρά τεχνικοί, όχι κατανοητοί από έναν απλό πολίτη και είναι αρκετά σπάνια περιστατικά.

Η) Βάζω διακότη By pass στο ρελέ μου (αν έχω;)

ΠΟΤΕ !! Ακόμη και αν έχουμε διακόπτη By pass, φωνάζουμε Αδειούχο ηλεκτρολόγο, ώστε να έρθει και να το ξηλώσει. Ο διακόπτης αυτός έχει απαγορευθεί με νόμο. Είναι άκρως επικίνδυνο, να πέφτει ένα ρελέ διαρροής (που σημαίνει ότι κάπου ''χάνει'' ρεύμα) και εμείς να το παρακάμπτουμε αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας βρούν μετά από μέρες (αν την ώρα που μας χτυπήσει το ρεύμα δεν υπάρχει άλλος στο σπίτι).

Εξ άλλου, από τη στιγμή που υπάρχει νόμος υποχρέωσης τοποθέτησης ρελέ διαρροής σε κάθε τύπου ηλεκτρολογική εγκατάσταση, ΔΕΝ παρακάμπτουμε ούτε για δευτερόλεπτο το ρελέ διαρροής.

Στο παρακάτω απόκομα, το σημείο από το φύλλο της εφημερίδος της Κυβέρνησης με την απαγόρευση παράκαμψης του ρελέ διαρροής...

Parakampsirele

 

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί διαβάστε ολόκληρο το νόμο:

Απαγόρευση παράκαμψης ρελέ διαρροής

Ένα άλλο πολύ σημαντικό, εκτός από το ρελέ διαρροής, καλό θα ήταν να καλέσετε έναν τεχνικό, είτε έχετε ρελέ είτε δεν έχετε, ώστε να μετρήσει τη γείωση της ηλεκτρικής σας εγκατάστασης. Η γείωση είναι το Α και το Ω όσο αφορά την προστασία μας από ηλεκτροπληξία.

Θ) Υπάρχουν διάφοροι τύποι ρελέ διαρροής; Η είναι όλα ίδια;

Όχι, δεν είναι ίδια τα ρελέ διαρροής. Υπάρχουν διάφοροι τύποι. Από το 1980 περίπου που πρωτοκυκλοφόρησαν, έχουμε συνηθίσει το απλό, κλασικό ρελέ διαρροής, το οποίο ονομάζεται: τύπου AC. Ο τύπος αυτός (που τον χρησιμοποιούμε όλοι στα σπίτια μας - μαγαζιά μας) έχει καταργηθεί σε Ευρωπαικές χώρες, εδώ και 10 χρόνια !!! Οπότε, καλό θα είναι να ρωτάτε τι τύπο ρελέ διαρροής θα σας τοποθετήσουν και ο σωστός τύπος είναι το ρελέ τύπου Α. Είναι λίγο ακριβότερο από τα κοινά ρελέ που όλοι ξέρουμε μέχρι και τώρα, αλλά είναι ο τύπος που θα μας προστατεύσει σε μεγαλύτερο βαθμό, διότι, με την έλευση νέων τεχνολογιών στα σπίτια μας, δημιουργούνται άλλου τύπου διαρρέοντα ρεύματα στην εγκατάστασή μας, πχ από τους λαμπτήρες LED τα UPS ή τα τροφοδοτικά που έχουμε στα σπίτια μας !!

Ι) Που θα βρώ περισσότερες λεπτομέρειες για τους τύπους των ρελέ διαρροής και τι πρέπει να βάλω;

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο να μάθετε όλες τις λεπτομέρειες για τους τύπους των ρελέ διαρροής: http://www.electricalnews.gr/texnika-arthra/ilektrikes-egkatastaseis/rele-diarrois/item/764-rele-diarrois-poio-na-dialekso-gia-to-spiti-grafeio-mou-kai-giati

Μερικές δικές μου συμβουλές…

Συμβουλή 1) Μην κάνετε μπάνιο με αναμμένο το θερμοσίφωνα. Αρκετά συχνοί θάνατοι από διαρροές θερμοσιφώνου.

Συμβουλή 2) Να αποφεύγετε ξυπόλυτοι να πιάνετε μεταλλικές συσκευές που είναι στη πρίζα. Πχ: Το βράδυ σηκώνεστε να πιείτε νερό, βάλτε μια παντοφλίτσα και ανοίχτε το ψυγειάκι με ασφάλεια. Η για να ψήσετε τον Ελληνικό σας το πρωί, βάλτε παντοφλίτσες και ακουμπάτε άφοβα τα μπρίκια.

Για περισσότερες συμβουλές διαβάστε το παρακάτω άρθρο: http://electricalnews.gr

και μετά …

Μη βαριέστε και βλέπετε μόνο τη Μενεγάκη ή τα Άστρα και τα ζώδια ή εκπομπές μαγειρικής, και επίσης οι άντρες, ποδόσφαιρο και παιχνίδια στο playstation, παρακολουθήστε τα παρακάτω πολύ ενδιαφέροντα πρόσφατα βίντεο από εκπομπές τηλεοπτικές ή από ανακοινώσεις και καμπάνιες Σωματείων Ηλεκτρολόγων. Αφορούν την ασφάλειά σας και την ασφάλεια των παιδιών σας!! Και διαρκούν μερικά λεπτά…

Δείτε το παρακάτω βίντεο, συνέντευξη ΣΕΗΘ στο ΕΡΤ 3 για το τι είναι το ρελέ διαρροής και πως σώζει ζωές...

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας