Υποβρύχια καλώδια σε όλα τα νησιά! 5δις έργο!!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Τρέχει» ήδη το πρόγραµµα για την Κρήτη και θα ακολουθήσει ο ποντισµός καλωδίων για τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο

Όλα σχεδόν τα ελληνικά νησιά, µε εξαίρεση ίσως κάποια µικρά συµπλέγµατα, θα είναι σε λίγα χρόνια διασυνδεδεµένα µεταξύ τους αλλά και µε την ηπειρωτική χώρα, µέσα από υποβρύχια ηλεκτρικά καλώδια. Αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ρυθµιστική Αρχή έχει δώσει το «πράσινο φως» και ο ΑΔΜΗΕ, ο αρµόδιος δηλαδή διαχειριστής των δικτύων, σχεδιάζει, σε αυτήν τη φιλόδοξη βάση, το επενδυτικό του πρόγραµµα. Η αρχή έγινε µε τη διασύνδεση των Κυκλάδων, το τρέχον σύστηµα είναι εκείνο της Κρήτης, ενώ στη συνέχεια θα ποντιστούν καλώδια και για τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο.

Το σύνολο των επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ, µαζί µε την ενσωµάτωση της διασύνδεσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αναµένεται να αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ στον ορίζοντα της δεκαετίας 2020-2030. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύµβουλο του ∆ιαχειριστή, η επιτάχυνση επενδύσεων στρατηγικής σηµασίας µε υψηλή προστιθέµενη αξία για την εγχώρια οικονοµία, πολλές εκ των οποίων παρέµειναν… βραχυκυκλωµένες επί σειρά ετών, είναι το βασικό στίγµα του «νέου» Α∆ΜΗΕ, τρία σχεδόν χρόνια µετά τον ιδιοκτησιακό του διαχωρισµό.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού προγράµµατος βρίσκονται οι µεγάλες νησιωτικές διασυνδέσεις, µέσα από τις οποίες «περνά» όχι µόνο η πιο αξιόπιστη ηλεκτροδότηση των νησιών και η αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό µείγµα της χώρας (που αποτελεί κεντρικό στόχο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίµα), αλλά και ο περιορισµός του κόστους του ρεύµατος, χάρη στη µείωση των χρεώσεων ΥΚΩ, από τις οποίες επιδοτείται η ακριβότερη ηλεκτροπαραγωγή των µη διασυνδεδεµένων νησιών. Εξέχουσα θέση στο επενδυτικό πλάνο του Α∆ΜΗΕ καταλαµβάνουν όµως και τα έργα για την επέκταση της «ραχοκοκαλιάς» του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, δηλαδή των χερσαίων γραµµών µεταφοράς υψηλής τάσης.

Κρήτη

Το µεγαλύτερο έργο υποδοµής που υλοποιείται αυτήν τη στιγµή στη χώρα είναι η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, η οποία, αφού ξεκαθαρίστηκε ότι θα υλοποιηθεί ως εθνικό έργο και όχι µέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προχωρά χωρίς προβλήµατα και νέες καθυστερήσεις, µε συνολικό προϋπολογισµό 1 δισ. ευρώ. Ηδη η Αριάδνη Interconnection, η θυγατρική εταιρεία του Α∆ΜΗΕ που υλοποιεί το εµβληµατικό έργο, έχει αναδείξει τους µειοδότες για τα καλωδιακά τµήµατα και βρίσκεται στη φάση εξέτασης των προσφορών για τους σταθµούς µετατροπής, γεγονός που σηµαίνει ότι οδεύουµε χωρίς προσκόµµατα προς την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών του έργου.

∆ιεκδικητές του έργου είναι παγκόσµιοι κολοσσοί, σε συνεργασία µε ελληνικές εταιρείες: Η Siemens µε την ΤΕΡΝΑ και η General Electric µε τη Μυτιληναίος αλλά και την κινεζική Nari. Ο συνολικός προϋπολογισµός του έργου ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ και η διάρκεια υλοποίησής του είναι 36 µήνες. Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η λεγόµενη «µικρή Κρήτη», η διασύνδεση της Κρήτης µε την Πελοπόννησο, η οποία µόνο «µικρή» δεν είναι. Πρόκειται για το µεγαλύτερο καλώδιο εναλλασσόµενου ρεύµατος παγκοσµίως, συνολικού µήκους 180 χλµ. Το 2020, όταν και θα ολοκληρωθεί, θα καλύψει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού για τους χειµερινούς µήνες. Με τις δύο αυτές διασυνδέσεις, στις αρχές του 2023 η Κρήτη θα ηλεκτρίζεται αποκλειστικά από το ηπειρωτικό σύστηµα, εξασφαλίζοντας τον ενεργειακό της εφοδιασµό µε ασφαλή και βιώσιµο τρόπο για τις επόµενες δεκαετίες.

Σηµαντικό είναι το οικονοµικό όφελος και για τα ελληνικά νοικοκυριά, αφού από τη µείωση των λογαριασµών Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας θα εξοικονοµήσουν 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό το νούµερο σηµαίνει ότι πρόκειται για ένα έργο που γίνεται break-even στα 2,5 χρόνια από την ηλέκτρισή του. Ταυτόχρονα, τα δύο αυτά έργα θέτουν τις βάσεις για την αξιοποίηση του δυναµικού των ΑΠΕ στην Κρήτη, συµβάλλοντας στο φιλόδοξο πρόγραµµα απολιγνιτοποίησης της χώρας, που έχει θέσει το yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνδυασµό µε την αύξηση της συµµετοχής της «πράσινης» ενέργειας.

Η απόφαση της ΡΑΕ

Εν τω µεταξύ, την ένταξη και των υπόλοιπων νησιών του Αιγαίου στα προγράµµατα ανάπτυξης ώστε να διασυνδεθούν ηλεκτρικά µε την ηπειρωτική Ελλάδα ζήτησε από τον Α∆ΜΗΕ η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η ΡΑΕ έλαβε απόφαση, στο πλαίσιο που της ορίζει η νοµοθεσία, για την κάλυψη του ενεργειακού εφοδιασµού των ∆ωδεκάνησων, των ∆υτικών Κυκλάδων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου µε υποβρύχια καλώδια τα οποία θα συνδέονται µε το Εθνικό Σύστηµα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Τα έργα εκτιµάται ότι θα ολοκληρωθούν έως το 2030, ενώ η εξέλιξη αυτή, πέρα από την άρση της ενεργειακής αποµόνωσης των νησιωτικών συµπλεγµάτων, προσφέρει:

Την εξάλειψη των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν οι Ελληνες πολίτες µέσα από τους λογαριασµούς ρεύµατος. Το συνολικό ετήσιο κόστος για τη λειτουργία των ρυπογόνων και ντιζελοκίνητων µονάδων ηλεκτροπαραγωγής ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Τη δροµολόγηση επενδύσεων 3 δισ. ευρώ για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, πόντιση καλωδίων, κατασκευή σταθµών µετατροπής και υποσταθµών.

Τη δυνατότητα επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ στα νησιά, τα οποία έχουν πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναµικό

Πηγή: ethnos.gr

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας