CANBus - Τι είναι; Που χρησιμοποιείται;

Ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται από την αυτοκινητοβιομηχανία εδώ και κάμποσα 

χρόνια, στη χώρα μας άρχισε να ακούγεται δειλά δειλά μόλις τον τελευταίο καιρό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το τοπικό δίκτυο ενός οχήματος! Μην παραλείψετε να δείτε και ένα σχετικό βίντεο στο τέλος του άρθρου...

 

Γράφει ο Παναγιώτης Γεωργούλας / Απόφοιτος Εκπαιδευτικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός / ΑΣΠΑΙΤΕ ...

Τι είναι το CANBus που έχει ακουστεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ;

Το CAN είναι ένα σειριακό πρωτόκολλο επικοινωνίας το οποίο υποστηρίζει πολύ αποτελεσματικά τον έλεγχο πολλών συσκευών σε πραγματικό χρόνο.

 

Τον τελευταίο καιρό έχει ακουστεί και στη χώρα μας, λίγο καθυστερημένα ίσως, η λέξη CANBus. Θα μου πείτε γιατί καθυστερημένα, τι είναι αυτό και γιατί θα πρέπει να ξέρουμε εμείς τι είναι αυτή η λέξη. Το CAN εμφανίστηκε σαν ιδέα το 1983 και παρουσιάστηκε το 1986 στο συνέδριο της Society of Automotive Engineer (SAE) στο Detroit του Michigan, από την εταιρεία Robert Bosch GmbH. Το CAN λοιπόν είναι τα αρχικά της αγγλικής έκφρασης Controller Area Network και είναι ένα σειριακό πρωτόκολλο επικοινωνίας το οποίο υποστηρίζει πολύ αποτελεσματικά τον έλεγχο πολλών συσκευών (π.χ. αισθητήρες) σε πραγματικό χρόνο. Φτάνοντας στο σήμερα λοιπόν όλα τα καινούρια επιβατικά αυτοκίνητα διαθέτουν δίκτυα τύπου CAN. Ακόμα λόγο της επιτυχίας του CAN στην αυτοκινητοβιομηχανία σήμερα χρησιμοποιείται και από άλλους τύπους μεταφορικών μέσων όπως αεροπλάνα, πλοία, τρένα, διαστημόπλοια, καθώς επίσης στην βιομηχανία και στα ιατρικά μηχανήματα.

Γενικά

Το πρωτόκολλο CAN bus αναπτύχτηκε από την Bosch σαν ένα σύστημα αναμετάδοσης μηνυμάτων που καθορίζετε από το πολύ 1 megabit το δευτερόλεπτο (bps). Δυστυχώς το CAN δεν μπορεί στείλει μεγάλα πακέτα δεδομένων από κόμβο σε κόμβο (από Α σε Β) μέσα από ένα δίκτυο bus όπως τα παραδοσιακά πρωτόκολλα USB ή Ethernet. Στο δίκτυο CAN πολλά μικρά μηνύματα από αισθητήρες όπως η θερμοκρασία ή οι στροφές (RPM) μεταδίδονται σε ολόκληρο το δίκτυο, που παρέχει με συνέπεια δεδομένα σε κάθε κόμβο του συστήματος.

Ένα από τα βασικά κομμάτια του CAN όπως η μορφή των μηνυμάτων, η ανάγνωση τους, η διαιτησία τους, δηλαδή η αποστολή τους στο κατάλληλο προορισμό, είναι λίγα από τα μεγάλα ωφέλει της σηματοδότησης του πρωτοκόλλου.

Το Πρότυπο CAN

CAN ορίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (International Standardization Organization ISO) ένας συριακός δίαυλος επικοινωνίας όπου αναπτύχθηκε για την αυτοκινητοβιομηχανία προκειμένου να αντικαταστήσει την σύνθετη πλεξούδα καλωδίωσης του αυτοκινήτου με ένα διπλό καλώδιο διαύλου «bus». Το πρωτόκολλο αυτό κατασκευάστηκε με προδιαγραφές υψηλής ανοσίας σε ηλεκτρικές παρεμβολές, την δυνατότητα της αυτοδιάγνωσης και της επισκευής των σφαλμάτων δεδομένων. Αυτά τα χαρακτηριστικά οδήγησαν το πρωτόκολλο CAN στην δημοτικότητα σε μια ποικιλία βιομηχανικών εφαρμογών συμπεριλαμβανομένων των κτιριακών αυτοματισμών της ιατρικής και γενικά της βιομηχανοποίησης.

Χωρίς το CAN

 

Το πρωτόκολλο επικοινωνίας CAN (ISO – 11898: 2013) περιγράφει πως οι πληροφορίες διέρχονται μεταξύ των συσκευών ενός δικτύου και συμμορφώνονται σε ένα μοντέλο Ανοικτού Συστήματος Διασύνδεσης (Open System Interconnectio OSI) όπου ορίζεται από πολλές στρώσεις. Πραγματικές επικοινωνίες μεταξύ συνδεδεμένων συσκευών από φυσικό μέσο ορίζεται από την φυσική στρώση του μοντέλου.

Με το CAN

Τα Βασικά και τα Επεκταμένα CAN

Το πρωτόκολλο επικοινωνίας CAN είναι ένα πρωτόκολλο με νοητικές αισθήσεις, με πολλαπλή πρόσβαση, με ανίχνευση σύγκρουσης και διαιτησία σχετικά με την προτεραιότητα των μηνυμάτων (CSMA / CD + AMP). Το CSMA σημαίνει ότι κάθε κόμβος σε ένα δίαυλο πρέπει να περιμένει για μια προκαθορισμένη περίοδο αδράνειας πριν επιχειρήσει να στείλει ένα μήνυμα. Το CD + AMP σημαίνει ότι οι συγκρούσεις επιλύθηκαν με μια λογική διαιτησία, βασισμένη σε μια προκαθορισμένη προτεραιότητα κάθε μηνύματος, στο πεδίο που έχει οριστεί για την αναγνώριση ενός μηνύματος. Το αναγνωριστικό υψηλότερης προτεραιότητας κερδίζει πάντοτε πρόσβαση στο δίαυλο. Μέχρι και το τελευταίο bit υψηλής λογικής το αναγνωριστικό συνεχίζει να εκπέμπει επειδή είναι η υψηλότερης προτεραιότητας. Σε κάθε κόμβο του διαύλου παίρνει μέρος στο γράψιμο κάθε bit και ένας διαιτητικός κόμβος ξέρει εάν θα τοποθετήσει το υψηλής λογικής bit στο δίαυλο.

Το πρότυπο ISO-11898: 2003, με το τυπικό αναγνωριστικό 11-bit, προβλέπει ρυθμούς μετάδοσης από 125 Kbps έως 1 Mbps. Το πρότυπο τροποποιήθηκε αργότερα με το "εκτεταμένο" αναγνωριστικό 29-bit. Το πρότυπο 11-bit αναγνωριστικό πεδίο παρέχει για 211, ή 2048 διαφορετικά αναγνωριστικά μηνύματος, ενώ το διευρυμένο αναγνωριστικό 29-bit παρέχει για 229, ή 537 εκατομμύρια αναγνωριστικά.

Τα Μηνύματα Διαιτησίας του CAN

Η πρόσβαση στο δίαυλο bus γίνεται όταν υπάρξει κάποιο συμβάν δηλαδή ένα σήμα από κάποιον αισθητήρα και πραγματοποιείτε τυχαία. Εάν δυο κόμβοι προσπαθήσουν να καταλάβουν ταυτόχρονα το δίαυλο η πρόσβαση υλοποιείτε με μία μη καταστρεπτική διαδικασία για το σήμα μέσο μιας διαιτητικής διαδικασίας. Μη καταστροφική σημαίνει ότι στον κόμβο μετά από μια επιτυχημένη διαιτησία την συνεχίζει σε όλους τους κόμβους με το μήνυμα να συνεχίζεται χωρίς να καταστρέφεται από έναν άλλο κόμβο. Εδώ είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι στα μηνύματα του διαδίκου συστήματος το υψηλής λογικής ψηφίο πάει με το λογικό ΄΄1΄΄ και το χαμηλής λογικής ψηφίο πάει με το λογικό ΄΄0΄΄ αλλά στο πρωτόκολλο CAN δεν είναι έτσι. Στο πρωτόκολλο CAN το ψηφίο ΄΄0΄΄ θεωρείτε το ψηφίο προτεραιότητας άρα και ψηφίο υψηλής λογικής.

Η κατανομή της προτεραιότητας των μηνυμάτων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνει το CAN ιδιαίτερα ελκυστικό για χρήση μέσα σε περιβάλλον ελέγχου σε πραγματικό χρόνο. Όσο χαμηλότερος είναι λοιπόν ο αριθμός αναγνωριστικού του δυαδικού μηνύματος τόσο μεγαλύτερη είναι η προτεραιότητα του. Ένα αναγνωριστικό που αποτελείται εξ ολοκλήρου από μηδενικά...

είναι μήνυμα υψηλότερης προτεραιότητας σε ένα δίκτυο διότι κρατάει κατειλημμένο τον κυρίαρχο δίαυλο για περισσότερο χρόνο. Επομένως εάν δυο κόμβοι αρχίσουν να μεταδίδουν ταυτόχρονα ο κόμβος που στέλνει ένα τελευταίο bit αναγνώρισης ως ‘’0’’ (κυρίαρχο bit) ενώ οι άλλοι κόμβοι στέλνουν ‘’1’’ (υπολειπόμενο bit) ο πρώτος κυριαρχεί και κρατά των έλεγχο του διαύλου και συνεχίζει μέχρι να ολοκληρώσει το μήνυμα του. Στο δίκτυο του CAN bus πάντα ένα κυρίαρχο κομμάτι ‘’0’’ αντικαθιστά ένα υπολειπόμενο κομμάτι ‘’1’’ στο δίαυλο.

Σημαντικό είναι ότι ένας κόμβος μετάδοσης παρακολουθεί συνεχώς κάθε κομμάτι της δικής του μετάδοσης. Έτσι το παρακάτω σχήμα δείχνει την διαδικασία διαιτησίας CAN που χειρίζεται ένας ελεγκτής CAN. Επειδή κάθε κόμβος παρακολουθεί συνεχώς τις δικές του μεταδόσεις, καθώς το υπολειπόμενο bit του κόμβου Β αντικαθίσταται από το κυρίαρχο bit υψηλής λογικής του κόμβο C, το Β ανιχνεύει ότι η κατάσταση του διαύλου δεν ταιριάζει με το bit που μεταδίδει. Επομένως, ο κόμβος Β σταματά τη μετάδοση ενώ ο κόμβος C συνεχίζει με το μήνυμά του. Μια άλλη προσπάθεια μετάδοσης του μηνύματος γίνεται από τον κόμβο Β μόλις απελευθερωθεί ο δίαυλος από τον κόμβο C. Αυτή η λειτουργία είναι μέρος της φυσικής σηματοδότησης του ISO 11898, το οποίο σημαίνει ότι περιέχεται εξ ολοκλήρου στον ελεγκτή CAN και είναι απολύτως διαφανής στον χρήστη του CAN.

Η Διαιτησία του CAN Bus

Η κατανομή της προτεραιότητας των μηνυμάτων εξαρτάται από τον σχεδιαστή του σήματος, αλλά οι βιομηχανικές ομάδες συμφωνούν αμοιβαία σχετικά με την σημασία ορισμένων μηνυμάτων, δηλαδή το πόσο σημαντικό είναι ένα μήνυμα. Για παράδειγμα ένας κατασκευαστής κινητήρων μπορεί να καθορίσει αυτό το μήνυμα 0010 είναι ένα σήμα αναμετάδοσης ρεύματος περιέλιξης από κινητήρα σε δίκτυο CAN ενώ το 0011 είναι το ταχύμετρο. Επειδή το 0010 έχει το χαμηλότερο δυαδικό αναγνωριστικό, μηνύματα όπως αυτό, έχουν πάντα υψηλότερη προτεραιότητα στον δίαυλο από εκείνα που σχετίζονται με τις μετρήσεις του ταχόμετρου (0011).

Το CAN Bus

Το ISO 11898 ορίζει κάποιες προδιαγραφές όπως για υψηλές ταχύτητες δίνονται για μέγιστη ταχύτητα σηματοδότησης το 1 Mbps με μήκος διαύλου 40 m και μέγιστο αριθμό κόμβων τους 30. Συνιστάτε επίσης, χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς το μήκος στελέχους στα 0,3 m. Το καλώδιο έχει καθοριστεί να είναι θωρακισμένο ή αθωράκιστο με συνεστραμμένη σύζευξη με χαρακτηριστική αντίσταση (Zo) τα 120 Ω. Το πρότυπο ISO 11898 ορίζει μια ενιαία γραμμή καλωδίωσης συνεστραμμένου ζεύγους ως τοπολογία δικτύου, όπου φαίνεται και στο παρακάτω σχήμα όπου τερματίζονται τα δυο άκρα σε μια αντίσταση 120 Ω, οι οποίες ταιριάζουν με την χαρακτηριστική σύνθετη αντίσταση της γραμμής για την αποφυγή ανακλάσεων του σήματος. Σύμφωνα με το πρότυπο ISO 11898, πρέπει να αποφευχθεί η τοποθέτηση της RL σε ένα κόμβο διότι οι γραμμές των διαύλων χάνουν το τερματικό τους εάν ο κόμβος αποσυνδεθεί από το δίαυλο.

Ο Δίαυλος CANBus

Το πρότυπο CAN ορίζει ένα δίκτυο επικοινωνίας που συνδέει όλους τους κόμβους επάνω στο δίαυλο και τους επιτρέπει να μιλάνε μεταξύ τους. Μπορεί να είναι κάποιος κεντρικός κόμβος ελέγχου ή και μη, όπου μπορεί να προστεθεί ανά πάσα στιγμή στο δίαυλο ακόμα και αν το δίκτυο είναι απασχολημένο (hot – plugging).

Οι κόμβοι του, θεωρητικά θα μπορούσαν να στείλουν μηνύματα από την τεχνολογία της έξυπνης αποστολής του ελεγκτή του κινητήρα. Μια πραγματική εφαρμογή μπορεί να περιλαμβάνει έναν αισθητήρα θερμοκρασίας που στέλνει μηνύματα ενημέρωσης της θερμοκρασίας έτσι ώστε αυτό να χρησιμοποιηθεί για την ρύθμιση της ταχύτητας του κινητήρα ενός ανεμιστήρα. Εάν ένας κόμβος με αισθητήρα πίεσης θέλει να στείλει ένα μήνυμα ταυτόχρονα, η διαιτησία διασφαλίζει ότι το μήνυμα αποστέλλεται.

Εφαρμογές του CANBus

Τα συστήματα διαύλου CAN χρησιμοποιούνται επίσης ως συστήματα επικοινωνίας πολλαπλών μικροελεγκτών ως ανοικτά συστήματα επικοινωνιών για ευφυείς συσκευές. Για παράδειγμα, το σειριακό σύστημα διαύλου CAN, που αναπτύχθηκε αρχικά για χρήση σε αυτοκίνητα, χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στη βιομηχανία και σε άλλα συστήματα αυτοματισμού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι απαιτήσεις για τα βιομηχανικά συστήματα είναι παρόμοια με εκείνα για τα δίκτυα επιβατικών αυτοκινήτων, κυρίως όσον αφορά το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης, την αξιοπιστία, τη διαθεσιμότητα, την ευρωστία και την ικανότητα να λειτουργούν σε ένα δύσκολο ηλεκτρικό περιβάλλον, υψηλά επίπεδα απόδοσης σε πραγματικό χρόνο και ευκολία χρήσης. Για παράδειγμα, στον τομέα της ιατρικής μηχανικής ορισμένοι χρήστες επέλεξαν το CAN επειδή πρέπει να πληρούν ιδιαίτερα αυστηρές απαιτήσεις ασφαλείας. Παρόμοιος αντιμετωπίζουν προβλήματα κατασκευαστές μηχανημάτων, ρομπότ και συστημάτων μεταφοράς, που πρέπει να πληρούν πολύ υψηλές επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Με το πέρασμα των χρόνων λοιπόν το CAN  έχει γίνει ένα από τα ισχυρότερα πρωτόκολλα στη αυτοκινητοβιομηχανία αν όχι το ισχυρότερο. Έτσι σήμερα έχει αναπτυχθεί αρκετά και περιλαμβάνει πρωτόκολλα υψηλότερου επιπέδου (CANOpen) καθώς επίσης μπορεί να συνδυαστεί με άλλα πρωτόκολλα όπως το LINBus. Το μέλλον λοιπόν του CANBus φαίνεται να είναι λαμπρό καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται συνεχώς με αποτέλεσμα το κόστος να μικραίνει και τα συστήματα αυτά να μπορούν να μπαίνουν ολοένα και σε πιο πολλές εφαρμογές με την αξιοπιστία να φτάνει ολοένα σε μεγαλύτερα επίπεδα.

 

Γεωργούλας Παναγιώτης

Απόφοιτος Εκπαιδευτικός

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός (ΑΣΠΑΙΤΕ)

Για την ιστοσελίδα ‘’ electricalnews.gr’’

Πολυμέσα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας