Τελικά τα Ηλεκτρικά οχήματα είναι πιο... ''πράσινα'' ή όχι;

Πολλοί θεωρούν το 2017 ως τη χρονιά όπου έγειρε οριστικά η ζυγαριά προς ένα ηλεκτρικό μέλλον της αυτοκίνησης.

Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές ανακοινώνουν σχέδια εξέλιξης ηλεκτρικών μοντέλων, κυρίως μπαταρίας (BEV).

Οι εξελίξεις αυτές έχουν πυροδοτήσει έντονες δημόσιες συζητήσεις, καθώς υπάρχουν πολλοί που δεν πιστεύουν ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα φέρουν ένα καλύτερο μέλλον.

Την άποψη αυτή ενισχύει μια πρόσφατη έρευνα πάνω στα αποτελέσματα της ηλεκτροκίνησης, την οποία διηύθυνε ο Jonathan A. Lesser, πρόεδρος της Continental Economics, και η οποία δημοσιεύτηκε από το Manhattan Institute, μια από τις «δεξαμενές σκέψης» (think tanks) με τη μεγαλύτερη επιρροή στις ΗΠΑ.

Η έρευνα καταλήγει στο ότι τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) δεν θα είναι απλώς κακά, αλλά καταστροφικά για το περιβάλλον και το μέλλον μας. Επικαλούμενη στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) των ΗΠΑ, η έρευνα λέει ότι η χρήση EV σε μεγάλη κλίμακα «θα αυξήσει τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του θείου, οξειδίων του αζώτου και μικροσωματιδίων» σε σύγκριση με αυτές όλων των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICE) και των διυλιστηρίων μαζί.

Η έρευνα παραδέχεται ότι το επίπεδο των εκπομπών CO2 θα μειωθεί από τη χρήση EV, όμως η μείωση αυτή θα είναι μηδαμινή στο πλαίσιο των συνολικών εκπομπών της βιομηχανίας στις ΗΠΑ: «Θα είναι μόλις το 1% των προβλεπόμενων εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια, έως το 2050». Και συνεπώς δεν θα έχει καμία ευεργετική επίδραση στην κλιματική αλλαγή.

Ενδιαφέρον είναι και το συμπέρασμα σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχουν οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το συνολικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν όλοι οι Αμερικανοί για να υποστηρίξουν όσους θα αγοράσουν EV υπολογίζεται στα $100 δις (€85 δις) μόνο για την Πολιτεία της California. Το ποσό αυτό θα πληρωθεί ουσιαστικά από «πολίτες χαμηλών εισοδημάτων, που δεν μπορούν να αγοράσουν EV αλλά θα επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους για τις υποδομές υποστήριξης [δίκτυα φόρτισης κλπ.]» 

Πηγή: drive.gr

Στο παρακάτω άρθρο του tosynergeio.gr μας δίνει μια άλλη οπτική... 

Είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο πράσινα από τα συμβατικά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα; Αν ναι, πόσο πιο πράσινα; Τι γίνεται με τις εκπομπές CO2 που παράγονται κατά την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων; Και που κάνει προέρχεται η ηλεκτρική ενέργεια των ηλεκτρικών αυτοκίνητων;

Ο Περιβαλλοντολόγος - Οικονομολόγος καθηγητής Bjorn Lomborg, Διευθυντής του Consensus Center της Κοπεγχάγης, εξετάζει πραγματικά το πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι εάν οι ΗΠΑ είχαν 10% περισσότερα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα το 2020, 870 περισσότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο από την επιπρόσθετη ρύπανση του αέρα. Από την άλλη μεριά αν οι ΗΠΑ είχαν 10% περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα στο μέσο όρο του Αμερικανικού στόλου, 1617 άνθρωποι θα πεθαίνουν επιπλέον κάθε χρόνο από την πρόσθετη ρύπανση λόγω χρήσης του άνθρακα. Διπλάσια περισσότερους θανάτους.

Δείτε το σχετικό βίντεο και τους προβληματισμούς του και γιατί κρίναμε αναγκαίο το να το υποτιτλίσουμε. Γιατί πραγματικά η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου ΙΔΕΕΑ πιστεύει στον αντίλογο και στο ότι καμιά τεχνολογία δεν είναι πανάκια.

Το μέλλον θα δείξει τις τάσεις και πως οι Παγκόσμιοι Νομοθέτες θα αντιμετωπίσουν τελικά το όλο θέμα που θα αφορά τις μελλοντικές μας μετακινήσεις σε σχέση πάντα με την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την μείωση των εκπομπών του CO2. 

Σίγουρα υπάρχει διασύνδεση της ρύπανσης στον τόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα αποτελέσματα του σχετικού βίντεο θέτουν σε αμφισβήτηση την καθαρότητα των ηλεκτρικών οχημάτων.

Είναι όμως ένας αντίλογος που ανοίγει μια βάση συζήτησης. Αν ψάξετε λίγο στο διαδίκτυο ήδη αυτό έχει ξεκινήσει και είναι πολλές οι φωνές που αντικρούουν τα επιχειρήματα των καθαρών ηλεκτρικών οχημάτων. Στην Ευρώπη αυτό φαίνεται έντονα στις Σκανδιναβικές χώρες.

Μήπως αυτός είναι και ένας λόγος που οι κατασκευαστές αυτοκινήτων παγκόσμια δεν διαφημίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Σύντομα θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε ένα σχετικό άρθρο για το συγκεκριμένο θέμα.

Στην πραγματικότητα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όταν διαφημίζονται, πλασάρονται συγκεκριμένα ως οχήματα «μηδενικών εκπομπών». Αλλά συμβαίνει αυτό πραγματικά;

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο βίντεο: Πολύ σημαντικό ρόλο στον όλο μελλοντικό σχεδιασμό εκτιμάμε ότι θα "παίξουν" οι πετρελαϊκές εταιρείες που ίσως έχουν και το τελευταίο λόγο ασκώντας τις δικές τους επιρροές στις κυβερνήσεις της παγκόσμιας οικονομίας.

Εμείς έχοντας εξετάσει εκτεταμένα ως επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου ΙΔΕΕΑ είμαστε υποχρεωμένοι να δημοσιοποιήσουμε αυτόν τον αντίλογο και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Ούτως ή άλλως ο τεχνολογικός μονόδρομος δεν θα σταματήσει μπροστά σε καμία έκθεση που θα δει το φως της δημοσιότητας και σε κανένα video που θα κυκλοφορήσει στο Youtube.

Δείτε παρακάτω δύο βίντεο τα οποία έχουν πολύ ενδιαφέρον...

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Νέοι νόμοι από την Ε.Ε. στην αγορά ηλεκτρισμού

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Περισσότερες πληροφορίες

Αποδοχή

1) Γενικοί όροι:

Α. Τα μηνύματα και τα άρθρα, εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους και όχι την επίσημη θέση του ιστότοπου, εκτός εάν κάτι τέτοιο δηλώνεται ρητά από αρμόδιο μέλος της ομάδας διαχείρισης.

Β. Στο επάνω μέρος της ιστοσελίδας υπάρχει η αναζήτηση, η οποία περιέχει μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρολογίας. Με γράμματα ή με μικρές λέξεις κλειδιά, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε στον κλάδο της ηλεκτρολογίας.

Γ. Απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς τη ρητή ή γραπτή μας συναίνεση. Για την πλήρη αναδημοσίευση άρθρου απαιτείται ρητή άδεια από το δημιουργό του, ή σε αυτόν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Για αντιγραφή άρθρων, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@electricalnews.gr Στα άρθρα που θα επιτραπεί η αντιγραφή, να αναγράφετε στο κάτω μέρος την πηγή τουλάχιστον, με σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί κατ ευθείαν στο σωστό άρθρο.

2) Γενικά για την ιστοσελίδα μας:

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον κλάδο της ηλεκτρολογίας, να παρουσιάσει νέο υλικό ή εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνολογία στο κομμάτι των υπολογιστών και του software, να παρέχει γνώση και πληροφορία σε Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, ανθρώπους που ασχολούνται είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά με το Hardware, απλούς πολίτες που πολλές φορές τους δημιουργούνται απορίες πάνω σε πολλά από αυτά τα θέματα και θα ήθελαν κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν και γενικότερα, ενημέρωση σε Ηλεκτρολογία - τεχνολογία - τεχνικά άρθρα.

Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η σελίδα αυτή να δημοσιεύσει συνδικαλιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο και γενικότερα περιεχόμενο που φέρνει σε αντιπαράθεση επαγγελματίες, απλούς αναγνώστες, εταιρείες κλπ.

Αφορά μόνο προώθηση ιδεών και γνώσεων για τον κλάδο της Ηλεκτρολογίας και της Τεχνολογίας.

Τα άρθρα έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι γραμμένα με τρόπο, όσο γίνεται πιο κατανοητό για όλους, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι απλοί αναγνώστες που τους ενδιαφέρει η θεματολογία μας.

Γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει πολλά κεφάλαια πχ: Ηλεκτρολογία -  τηλεπικοινωνίες - υπολογιστές - τεχνολογία -κινητά και πολλά ακόμη και αυτό καθιστά το έργο της σελίδας ακόμη πιο δύσκολο. Προσπαθούμε καθημερινά να εμπλουτίσουμε τη βάση δεδομένων μας με νέα άρθρα σε όσες περισσότερες κατηγορίες μπορούμε.

Ζητούμε την κατανόηση του κοινού, καθημερινά συνδυάζουμε τις προσωπικές μας δουλειές και την ενημέρωση της σελίδας ώστε να υπάρχει υλικό για όλα όσα προαναφέραμε, στη σοβαρότερη και εγκυρότερη μορφή που είναι εφικτό.

Πριν δημοσιευτεί κάποιο άρθρο, κοιτάμε να είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται και να μη δίνει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες.

3) Διαφημίσεις

Οποιοσδήποτε θελήσει ή επιθυμεί να διαφημιστεί σε αυτή τη σελίδα με τον τρόπο δημοσίευσης κάποιου άρθρου, θα πρέπει να μεριμνεί ώστε το άρθρο να έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα πάνω σε αυτό που θα παρουσιάσει. Πχ: Αν είναι κατασκευαστής κάποιου υλικού, θα πρέπει να παρουσιάσει το υλικό αυτό με κάθε λεπτομέρεια καθώς και το τι ακριβώς κάνει  και κατόπιν αυτού, να παρουσιάσει με κάποιο link την εταιρεία του ή τη μάρκα του υλικού που αντιπροσωπεύει.

Για διαφήμιση, υπάρχουν τα banner σε όλες τις σελίδες και μπορούν να μπουν ακόμη και στα άρθρα διακριτικά banners τα οποία με τα αντίστοιχα links θα οδηγούν στην εκάστοτε εταιρεία.

Υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης ακόμη και σε μορφή βιντεοσκόπησης της εταιρείας του, από ανθρώπους μας, οι οποίοι θα αναλάβουν τη βιντεοσκόπηση σε συνεργασία πάντα με υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος θα εξηγεί καθ όλη τη διάρκεια το κάθε τι που βλέπουμε στο βίντεο, ώστε να έχει και τη μορφή εκπαίδευσης αλλά και την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της κάθε εταιρείας.

Υπάρχει η δυνατότητα βιντεοσκόπησης ακόμη και με droners.

4) Forum (το Forum θα λειτουργήσει προσεχώς, κατασκευάζεται για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία, του forum και των χρηστών)

Α. Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν με ευπρέπεια και κατά τρόπο που σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη και την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, προκειμένου να διατηρούν το δικαίωμα της συμμετοχής στον ιστότοπο. Ιδιαίτερα, τα μέλη οφείλουν:

 • Να αξιοποιούν την αναζήτηση του ιστότοπου ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη.
 • Να εκφράζονται σαφώς, ευπρεπώς και ευανάγνωστα και να δίνουν περιγραφικούς τίτλους στα θέματα.
 • Να σέβονται τους συνομιλητές τους, ιδίως όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους, έχοντας υπ’ όψιν τους ότι είναι θεμιτή η κριτική στις ιδέες και απόψεις αλλά όχι σε όσους τις εκφέρουν, αποφεύγοντας εκφράσεις που θίγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές ή αθλητικές ή προσωπικές ή άλλες προτιμήσεις του κάθε μέλους.
 • Να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στην ελληνική γραφή και να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην ξένη ορολογία. Η χρήση άλλων γλωσσών επιτρέπεται στο ατομικό προφίλ και την υπογραφή των μελών αλλά και σε μηνύματα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να παραμένουν εντός της θεματολογίας της ιστοσελίδας, των ενοτήτων και των επί μέρους θεμάτων, να μην δημοσιεύουν αμιγώς πολιτικά μηνύματα ούτε να συμμετέχουν σε πολιτικές ή κομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
 • Να τεκμηριώνουν κατά το δυνατόν τις απόψεις τους. Όταν, στα πλαίσια ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι αναγκαία η παράθεση περικοπών κειμένου ή λοιπού υλικού δημοσιευμένου σε άλλα μέσα (περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες κλπ) θα πρέπει να γίνεται ρητή μνεία του μέσου όπου δημοσιεύθηκε αρχικά το υλικό που αναπαράγεται ή του δημιουργού του.
 • Έχοντας υπ’ όψιν τους ότι ο παρών ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας, να ΜΗΝ δημοσιεύουν θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο ούτε συνδέσμους (links) ή παραπομπές σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Σε περίπτωση δημοσίευσης πλέον του ενός (1) αρχείου πολυμέσων (video, ήχος, φωτογραφία) ανά μήνυμα, να κάνουν χρήση της λειτουργίας SPOILER σε αναλογία "ένα spoiler ανά αρχείο", έχοντας υπ’ όψιν τους ότι μόνη η χρήση φωτογραφιών ή βίντεο ως απάντηση σε μία συζήτηση δεν είναι επιτρεπτή, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτόματης αναπαραγωγής (autoplay) στα video που ενσωματώνουν στα μηνύματά τους.
 • Να διατηρούν μόνο έναν λογαριασμό και να δηλώνουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο για ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ιστότοπου και δε θα κοινοποιείται σε τρίτους χωρίς τη ρητή συναίνεση του μέλους.
 • Να μη δημοσιεύουν το ίδιο θέμα ή μήνυμα περισσότερες από μία φορές και να μη διατηρούν θέματα στην επιφάνεια με συνεχή δημοσίευση μηνυμάτων [bumping]. Επιπλέον, να μη δημοσιεύουν νέο μήνυμα σε θέμα η συζήτηση του οποίου έχει σταματήσει πλέον του τριμήνου, εκτός εάν το νέο μήνυμα προσφέρει νέες και ουσιώδεις πληροφορίες για το υπό συζήτηση θέμα, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης.
 • Να μη συμμετέχουν στον ιστότοπο με σκοπό τη διαφήμιση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών και να μην δημοσιεύουν τα λεγόμενα referral links προς οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή υπηρεσία.
 • Να μην αναζητούν και να μη δημοσιεύουν συνδέσμους ή πληροφορίες για την απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, παράνομων αντιγράφων υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Εφόσον διατηρούν υπογραφή, αυτή να είναι διακριτική, να μην υπερβαίνει συνολικά σε διαστάσεις είτε μία (1) εικόνα μεγέθους 400x90 και 50 Kilobytes είτε τις πέντε (5) γραμμές κειμένου (μεγέθους γραμματοσειράς 14) και να μη διαφημίζει εμπορικά προϊόντα ή εμπορικές υπηρεσίες. Το μέγιστο όριο των avatars είναι 90x90 με ανώτατο επιτρεπόμενο μέγεθος τα 50Kb. Η ομάδα διαχείρισης του ιστότοπου δικαιούται να αφαιρέσει υπογραφές και avatars τα οποία κρίνει μη επιτρεπτά ή προσβλητικά ή αντίθετα με τους παρόντες Όρους Χρήσης.

Β. Επαφίεται στην κρίση της ομάδας διαχείρισης αν θα παραμένουν ενεργά θέματα ή μηνύματα, η θεματολογία των οποίων, έχει αποδειχθεί εμπειρικά, ότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις ή συζητήσεις και μηνύματα αμφίβολης αξίας, χρησιμότητας και κοσμιότητας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μήνυμα παραβιάζει τους παρόντες Όρους Χρήσης ή δεν ταιριάζει, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, με το ύφος και το περιεχόμενο του ιστότοπου, θα κλειδώνεται ή θα διαγράφεται κατά περίπτωση. Ο δε συγγραφέας του θα υπόκειται, κατά την κρίση της ομάδας διαχείρισης, σε προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της εισόδου του στον ιστότοπο (ban).

Δ. Τα μέλη συμφωνούν ότι ο λογαριασμός τους στον παρόντα ιστότοπο είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται για την είσοδο και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται ή θα προσφερθούν στο μέλλον από το electricalnews.gr

Ε. Τα μέλη οφείλουν να αποδέχονται την τελική κρίση των συντονιστών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του ιστότοπου. Δεν επιτρέπεται η προσπάθεια άσκησης συντονιστικών καθηκόντων, έστω και εμμέσως. Απορίες και σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των παρόντων Όρων Χρήσης δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται δημόσια αλλά με προσωπικό μήνυμα προς τον αρμόδιο συντονιστή ή συντονίστρια ή τον διαχειριστή.

ΣΤ. Η παράβαση των παρόντων όρων καθώς και η προσπάθεια παράκαμψής τους με οποιονδήποτε τρόπο, επιφέρει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου του μόνιμου αποκλεισμού από τον ιστότοπο (ban), κατά την κρίση των συντονιστών.

Σημείωση πνευματικής ιδιοκτησίας: Η αναπαραγωγή των μηνυμάτων που δημοσιεύονται στο electricalnews.gr χωρίς άδεια απαγορεύεται. Τα πνευματικά δικαιώματα του πρωτότυπου περιεχομένου των μηνυμάτων ανήκουν στους συντάκτες τους, εκτός από τη δημοσιευμένη στον ιστότοπο υπόσταση των μηνυμάτων, την οποία παραχωρούν χωρίς αντάλλαγμα και ανέκκλητα στο electricalnews.gr

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση και διαμονή στην ιστοσελίδα μας και ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη.

Με εκτίμηση

Θέματα κλάδου Ηλεκτρολογίας

Το video της εβδομάδας