Ασθενή ρεύματα

Ασθενή ρεύματα

Ασθενή ρεύματα λέγονται οι καλωδιώσεις στο χώρο μας…

… (είτε είναι κατοικία, είτε επαγγελματικός χώρος) οι οποίες τροφοδοτούν συσκευές χαμηλής τάσης όπως: Τηλέφωνα, δίκτυα, μεγαφωνική κλπ.

Τα ασθενή ρεύματα, είναι ένα  σημαντικό κομμάτι σε μία οικιακή εγκατάσταση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες εφαρμογές και είναι χωρισμένα σε κατηγορίες:

Α) Τηλεόραση

TV SAT

Μία ακτινική (ή αξονική) εγκατάσταση TV με καλής ποιότητος καλώδια και κατάλληλο εξοπλισμό, θα έχει ως αποτέλεσμα, την καλύτερη δυνατή λήψη σήματος και τη δυνατότητα να βλέπουμε σε όλες τις τηλεοράσεις μας (αν είναι πάνω απο μία) ότι κανάλι θέλουμε και απο όποια συσκευή αναπαραγωγής θέλουμε πχ: dvd, media player κλπ.

Β) Τηλεφωνία – Internet – οικιακό δίκτυο – Δομημένη καλωδίωση

dom

Στην εποχή που βρισκόμαστε, είναι απαραίτητο το τηλέφωνο και επι πλέον ένα οικιακό δίκτυο στο σπίτι μας. Οικιακό δίκτυο ονομάζουμε ένα σύνολο καλωδίωσης με το οποίο έχουμε τη δυνατότητα να διασυνδέσουμε όλες μας τις ηλεκτρονικές συσκευές μεταξύ τους όπως: Υπολογιστής, τηλεόραση, media player, home cinema, κάμερες, καθώς επίσης να έχουμε και τη δυνατότητα ελέγχου των συσκευών της κατοικίας μας απο απόσταση, μέσω τηλεφώνου – smartphone, ή κάποιου υπολογιστή απο άλλο χώρο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι, η κατάλληλη καλωδίωση, με καλώδια ethernet, τους κατάλληλους ρευματοδότες RG45 και τον κατάλληλο εξοπλισμό πχ HUB – Switch – router – patch panel

r1000router

Όλα τα παραπάνω, μπορούν να επιτευχθούνε κάνοντας χρήση ασύρματου δικτύου (wireless)

Επίσης, σε περίπτωση που η εγκατάστασή μας είναι παλιά και δεν υπάρχει η δυνατότητα καλωδίωσης και δεν επιθυμούμε ένα ασύρματο δίκτυο, υπάρχει λύση με συσκευές πρίζας ρεύματος, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα μέσω καλωδίωσης ισχυρών ρευμάτων να έχουμε ενσύρματο δίκτυο. Οι συσκευές αυτές ονομάζονται Power line και μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε είδους ηλεκτρολογική εγκατάσταση, μονοφασική ή τριφασική. Στην τριφασική, πρέπει οι ρευματοδότες στον τοίχο μας που θα επιλέξουμε να παίρνουν ρεύμα απο την ίδια φάση. Ένας αδειούχος εγκαταστάτης μπορεί να μας  υποδείξει τα σημεία αυτά.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε πολλά και ενδιαφέροντα άρθρα για δομημένη καλωδίωση: Δομημένη Καλωδίωση

Γ) Θυροτηλέφωνα – θυροτηλεόραση

thirotv

Το θυροτηλέφωνο και η θυροτηλεόραση είναι η συσκευή που μας δίνει τη δυνατότητα να ακούσουμε, να δούμε και να μιλήσουμε, με αυτόν που επιθυμεί να εισέλθει στο σπίτι μας ή στο χώρο εργασίας μας.

Οι  παραπάνω συσκευές είναι απαραίτητες σε κάθε κατοικία εδώ και αρκετές δεκαετίες και η θυροτηλεόραση εδώ και 25 περίπου χρόνια, στα οποία τελευταία 5, να έχουν πολλές επιπλέον δυνατότητες

Δ) Συναγερμός – πυρανίχνευση

systima2

Η εγκατάσταση συναγερμού σε ένα σπίτι ή σε έναν επαγγελματικό χώρο,  είναι πλέον πολύ σημαντική. Ειδικά όταν αυτός ο χώρος βρίσκεται σε ισόγειο – 1ος όροφος. Όσο χαμηλότερα βρισκόμαστε, τόσο πιο εύκολη είναι η πρόσβαση στο χώρο μας απο …..ανεπιθύμητους επισκέπτες!

Ένα πλήρες σύστημα συναγερμού, περιλαμβάνεται απο: Πίνακα συναγερμού, πληκτρολόγιο, σειρήνα, ραντάρ, μαγνητικές επαφές.

Σε συνδυασμό με άλλες συσκευές μπορούμε να έχουμε πρόσβαση ανα πάσα στιγμή στο σύστημα συναγερμού και στο χώρο μας, είτε με ήχο, είτε και με εικόνα!! Ακόμη και να αλλάξουμε παραμέτρους.

Η εγκατάσταση πυρανίχνευσης είναι απαραίτητη σε χώρους με εύφλεκτα υλικά, κυρίως σε επαγγελματικούς χώρους, αλλά και σε κατοικίες, πχ εάν έχουμε στο σπίτι μας σύστημα συναγερμού κατάλληλο να δεχτεί και πυρανίχνευση, τότε μπορούμε να τοποθετήσουμε πυρανιχνευτές ανάλογα με τις ανάγκες μας. Πχ: Επάνω απο την ηλεκτρική μας κουζίνα. Πολλές φορές ατυχήματα πυρκαγιάς γίνονται απο απροσεξία, ξεχασμένα μάτια με κάποια οικοσκευή με φαγητό ή λάδι, με τραγικά αποτελέσματα.

Ενδιαφέροντα έρθρα για συναγερμό – πυρανίχνευση, μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: Συναγερμός – Πυρανίχνευση

Δ) Κλειστό κύκλωμα

synag5

Η εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος σε ένα σπίτι, απο πολλούς θεωρείται πολυτέλεια. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που δίνουν μεγάλη βάση στην ασφάλεια των του σπιτιού ή του καταστήματός τους. Ειδικά όταν μέσα στο σπίτι αυτό υπάρχουν παιδιά τα οποία, λόγω εργασίας των γονέων, αυτά μένουν με κάποιο άλλο πρόσωπο που τα επιτηρεί.

Υπάρχουν βέβαια και τα νομικά πλαίσια για την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος σε ένα σπίτι ή επαγγελματικό χώρο. Πχ: Δεν επιτρέπεται κάμερα να βλέπει σε δρόμο – κοινόχρηστο ή δημόσιο χώρο. Όταν αυτές βρίσκονται εντός κατοικίας πρέπει να ενημερώνεται γι αυτό ο κάθε κάτοικος ή επισκέπτης. Σε επαγγελματικούς χώρους χρειάζεται ειδική άδεια για εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων και ανάρτηση προειδοποιητικής πινακίδας.

Ένα πλήρες σύστημα κλειστού κυκλώματος αποτελείται απο: Καταγραφικό, κάμερες, καλώδια. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης του χώρου εξ αποστάσεως, όταν το σύστημα είναι συνδεμένο στο οικιακό μας δίκτυο, με καλώδιο ethernet. (Το καταγραφικό πρέπει να υποστηρίζει αυτή τη δυνατότητα)

Πολύ σημαντικά άρθρα για κλειστό κύκλωμα μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: CCTV (κλειστό κύκλωμα)

Ε) Home theater – Ψυχαγωγία

smart home

Η οικιακή ψυχαγωγία περιλαμβάνει πολλές εφαρμογές όπως: Ήχος, εικόνα, video games κλπ.

Για την εφαρμογή της χρειάζονται καλωδιώσεις κατάλληλες για το κάθε τι που θέλουμε να κάνουμε. Πχ Αν θέλουμε να τοποθετήσουμε κάποιον projector χρειάζονται στο σημείο της οροφής που θα τοποθετηθεί, καλώδια ρεύματος, HDMI, VGA, COMPONENT, δικτύου κλπ, ανάλογα τι μηχάνημα έχουμε επιλέξει.

Για τον ήχο, θα χρειαστούν καλώδια καλής ποιότητας τα οποία, αν η εγκατάσταση είναι καινούργια, θα περαστούν εντός της τοιχοποιίας, σε διαφορετική περίπτωση θα είναι εμφανή.

Όσο για τις τηλεοράσεις μας (αν υπάρχει πάνω απο μία στο χώρο) μπορούμε με κάποια δικτυακή συσκευή πχ ένα σκληρό δίσκο ή ένα media player, να βλέπουμε ότι θέλουμε, σε όποια τηλεόραση θέλουμε

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας

Shares