Σύνδεση Εγγραφή

Ο λογαριασμός σας

Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Δημιουργία λογαριασμού

Τα πεδία με τον αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
Όνομα *
Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Επιβεβαίωση κωδικού *
Email *
Επιβεβαίωση email *
Captcha *
Reload Captcha
Hot News
Πώς μηδενίζουμε το λογαριασμό της ΔΕΗ Ηλεκτροπληξίες τραγικές και πρόσφατες!! Νέα πρόταση εκπτώσεων από τη ΔΕΗ Προσπάθησε να σκοτώσει σκύλο με ηλεκτροπληξία eHighway: Ο πρώτος ηλεκτρικός αυτοκινητόδρομος στη Τι ισχύει με τις ρυθμίσεις ΔΕΗ H Νορβηγία αποχαιρετά το FM ραδιόφωνο Οι 15 ωραιότεροι σταθμοί μετρό του Μεγάλη ζήτηση και κακοκαιρία προκάλεσαν εκτεταμένες Electrologus Monokytariuss Karaergolavus Τεχνολογία LED και στα φανάρια Οι μπαταρίες-κουμπιά θανατηφόρες για παιδιά και Τρωκτικά «έσβησαν» το Κάστρο του Πλαταμώνα ''Καμπάνες'' για κλοπή ηλεκτροφόρων καλωδίων Ηλεκτροπληξία στο Δήμο Φαιστού - Κρήτη Ασφάλεια Ηλεκτρικών Εγκατ/σεων - Συμβουλές - Πόσο ρεύμα καίνε οι οικιακές συσκευές; Ηλεκτροπληξία στον ΧΥΤΑ Αμαρίου - Κρήτη Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος Αιφνίδιο κλείσιμο των σηράγγων στα Τέμπη Πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ στα Πλειστηριασμός Ηλεκτρολογικού καταστήματος Image + Tech Ποιες είναι οι χρεώσεις στους λογαριασμούς Φίδια....έχασαν τη ζωή τους από ρεύμα!! Έξυπνοι Μετρητές Σε ρύθμιση και η ...ρευματοκλοπή !! ''Έξυπνα'' παράθυρα - αποδοτικότητα σε θέρμανση Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία - τρόποι αντιμετώπισης Οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο - μειώνεται δραματικά Το 7,6% της ηλεκτρικής ενέργειας «χάνεται» Υποτίθεται ''Υπάλληλος'' ΔΕΗ, κατάκλεψε γιαγιά Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία - τρόποι μέτρησης Πέθανε από ηλεκτροπληξία 32 ετών... Λάθος φωτό σε ηλεκτρολογικά Site 5000 Like !! Ευχαριστούμε - Κλήρωση Εγγραφές Σιβιτανιδείου 2017-2018 Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο - Αλλαγές Καλώδιο Νυχτερινού...καταργήθηκε Επιτέθηκαν σε δύο υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ

Μετασχηματιστές ισχύος - Χρήσιμα στοιχεία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο μετασχηματιστής ισχύος (power transformer)...

... είναι η βασική συσκευή κάθε υποσταθμού μέσης τάσης, διότι υποβιβάζει τη μέση τάση των 20 kV (15kV, 6.6 kV) σε τάση διανομής 400 V.
Οι Μ/Σ ισχύος είναι συνήθως ελαιόψυκτοι, εκτός αν έχουμε ειδικές συνθήκες περιβάλλοντος, π.χ. εύφλεκτα υλικά και κίνδυνο πυρκαγιάς. Στις περιπτώσεις αυτές επιλέγονται Μ/Σ ξηρού τύπου με μόνωση από χυτορητίνη.
Σε υποσταθμούς με ζητούμενη ισχύ > 600 kVA έχουμε κατά κανόνα δύο Μ/Σ για λόγους ασφαλείας. Σε περίπτωση σφάλματος του πρώτου Μ/Σ, αναλαμβάνει ο δεύτερος Μ/Σ να καλύψει το συνολικό φορτίο για όσο χρόνο διαρκέσει η επισκευή του πρώτου Μ/Σ.
Δύο ή περισσότερους Μ/Σ συναντάμε και σε υποσταθμούς – ανεξάρτητα από την εγκατεστημένη ισχύ – που τροφοδοτούν κρίσιμα φορτία, όπως νοσοκομεία, αεροδρόμια, χημικές βιομηχανίες κ.ά.

Στοιχεία μετασχηματιστών

Ονομαστική Τάση Πρωτεύοντος [kV]

Είναι η Ονομαστική Τάση λειτουργίας του πρωτεύοντος τυλίγματος του Μ/Σ. Η τάση αυτή συμπίπτει με την ονομαστική τάση του Δικτύου Μέσης Τάσης της ΔΕΗ δηλ. 20kV. Σε πολύ λίγες περιοχές συναντάμε σήμερα διαφορετικές τάσεις (15kV ή 6.6kV) οι οποίες σταδιακά ευθυγραμμίζονται στα 20KV.

Ονομαστική Τάση Δευτερεύοντος [kV]

Είναι η Ονομαστική Τάση λειτουργίας του Δευτερεύοντος τυλίγματος του Μ/Σ. Η τάση αυτή συμπίπτει με την ονομαστική τάση του Δικτύου Χαμηλής Τάσης της ΔΕΗ δηλ. 0.4.

Ονομαστική Ισχύς [kVA]

Όπως κάθε ηλεκτρική συσκευή (αλλά και γενικότερα οποιαδήποτε μηχανή) έτσι και οι Μ/Σ ισχύος χαρακτηρίζονται από την ονομαστική ισχύ. Η ισχύς αυτή μετράται ΠΑΝΤΑ σε kVA αντίθετα με τις υπόλοιπες μηχανές που μετράται σε kW. Είναι δηλαδή η φαινομενική ισχύς που μπορεί να "διέλθει" μέσα από τον Μ/Σ.

Τάση Βραχυκύκλωσης [%]

Η τάση αυτή μετράται από τον Κατασκευαστή του Μ/Σ ως εξής: Βραχυκυκλώνονται οι ακροδέκτες Χαμηλής Τάσης και μετράμε την τάση που πρέπει να εφαρμόσουμε στο πρωτεύον για να έχουμε στο δευτερεύον το ονομαστικό ρεύμα του Μ/Σ. Η τάση αυτή στην συνέχεια ανάγεται σε % στην ονομαστική τάση του πρωτεύοντος δηλ. στα 20KV. Πρακτικά μας δείχνει την εσωτερική αντίσταση (impedance) των τυλιγμάτων του Μ/Σ.

Απώλειες Κενού Po [W]

Είναι οι εσωτερικές απώλειες του Μ/Σ όταν λειτουργεί εν κενώ δηλ. υπάρχει τάση στο πρωτεύον (άρα και στο δευτερεύον) αλλά δεν κυκλοφορεί ρεύμα στο δευτερεύον. Οι απώλειες αυτές οφείλονται πρακτικά στα δινορεύματα του μαγνητικού κυκλώματος του Μ/Σ.

Απώλειες Χαλκού Pk [W]

Είναι οι εσωτερικές απώλειες του Μ/Σ όταν λειτουργεί σε πλήρες φορτίο δηλ. από τον Μ/Σ διέρχεται η ονομαστική Ισχύς του. Οι απώλειες αυτές οφείλονται πρακτικά σε απώλειες Joule των ρευμάτων στις Ωμικές αντιστάσεις των τυλιγμάτων του Μ/Σ.

Μήκος, Πλάτος, Ύψος [mm]

Είναι οι εξωτερικές διαστάσεις του M/Σ.

Βάρος Μετασχηματιστή [kg]

Είναι το συνολικό βάρος του Μ/Σ μαζί με τους τροχούς και το μονωτικό λάδι (για Μ/Σ ελαίου).

Πηγή: www.techlog.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αρμονικές ρεύματος Στατικός Ηλεκτρισμός »